MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
02
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Νίκος Διαμαντής: Ο θεατής είναι το ενεργό πρόσωπο του διαλόγου στο “Μουσείο ανθρώπινης συμπεριφοράς”

Ο Νίκος Διαμαντής είναι ένας σκηνοθέτης με σημαντική διαδρομή στο θέατρο. Ίδρυσε και διευθύνει το θέατρο Σημείο. Έχει σκηνοθετήσει και έχει παρουσιάσει σύγχρονους συγγραφείς, πολλούς από αυτούς γιά πρώτη φορά στην Ελλάδα (Χάινερ Μύλλερ, Μπερν. Μαρί Κολτές, Λουντμ.Πετρουσέφσκαγια).Συνέντευξη στον Γιώργο Σμυρνή

author-image Γιώργος Σμυρνής

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2013, παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά, τη θεατρική εγκατάσταση «ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ» σε σύλληψη και σκηνοθεσία δική του, η οποία θα βρίσκεται εγκατεστημένη σε  χώρους του Μουσείου Μπενάκη στις 12,13,14 Ιουλίου 2013. Η εγκατάσταση παρουσιάζει το ανθρώπινο δράμα ως σύνολο ετερόκλητων εκθεμάτων. Οι σκηνοθετημένες ενθέσεις του πραγματικού μεταβάλλουν το χώρο του Μουσείου σε πολυτοπική σκηνή. Οι ηθοποιοί και οι θεατές συνδιαμορφώνουν τις εναλλακτικές διαδρομές και τις διαφορετικές αναγνώσεις, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τόσο τη συμβατική έννοια του μουσείου, όσο και τη σημασία της εμπειρίας.

Για την παράσταση αυτή ο σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής μας παραχώρησε συνέντευξη, στην οποία μιλάει για την εμπειρία μιας παράστασης μέσα σε Μουσείο. 

– Γιατί ονομάσατε την παράσταση «Μουσείο ανθρώπινης συμπεριφοράς»;
Το Μουσείο ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι μιά προσπάθεια να ανιχνεύσουμε τη ζωή εκεί που βρίσκεται και ανασαίνει. Είναι μιά προσπάθεια να ανακαλύψουμε τον σπινθήρα της ,το πρώτο φώς ,εκεί που μόλις αρχίζει να ροδίζει. Αποτελείται από θραύσματα ήχων,συμπεριφορές ,κείμενα επαναδημιουργημένα, ένα παστίς λόγου ,κίνησης ,που μέ λοξό τρόπο μιλάει για τη ζωή. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για “επαναδημιουργημένες πραγματικότητες”,γιά ένα επινοημένο σύμπαν,μιά συμπεριφορά όπου η λεπτομέρεια γιγαντώνεται μέσα από την επανάληψη και διεκδικεί το μείζον.
Το Μουσείο ανθρώπινης συμπεριφοράς από το Θέατρο Σημείο είναι ένα αναδημιούργημα της σκέψης,ένα ανθρώπινο, και κυρίως ηθικό ,ανυπότακτο ψυχικό δημιούργημα. Ο ιδιωτικός βίος του μυαλού, η ζωή, η ψυχή του ανθρώπου αντιμετωπίζονται με σεβασμό ,πρωτοτυπία και κυρίως χωρίς καμμιά διάθεση συγκάλυψης αυτού που ονομάζεται δώρο της ζωής. Μιλάει γιαυτό που δε μπορεί να ειπωθεί,μιλάει για το ανείπωτο,μιλάει γιαυτό που ονομάζουμε σπινθήρα της ζωής.

– Τι επιδιώκετε να αναδείξετε με την παράσταση σας;
Λειτουργεί σαν ένα μικρό εγχειρίδιο επιβίωσης και μας επιτρέπει να χαρτογραφήσουμε τον κόσμο αλλιώς. Αναζητώ τις σκιές καί το φως, το πεπερασμένο, το φθαρτό καί το μεγαλείο της ζωής μέσα από το ταπεινό. Αναζητώ το μοναχικό και το συλλογικό. Ο θεατής είναι το ενεργό πρόσωπο του διαλόγου. Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί με τις θέσεις που διατυπώνονται, δε στέκεται απέναντι στο έργο μόνο για να το παρατηρήσει ή για να το αξιολογήσει αισθητικά. Συμμετέχει δημιουργώντας ένα διάλογο μαζί του. Μία τέχνη η οποία προσπαθεί να αφυπνήσει, να ανατρέψει προκατασκευασμένους μύθους.

– Η έννοια “μουσείο” τι σημαίνει για εσάς;
Το Μουσείο Μπενάκη είναι ο ιδανικός χώρος πραγμάτωσης αυτής της εικαστικής εγκατάστασης.
Λειτούργησε σαν μιά ανοιχτή πλατφόρμα που συγκέντρωσε στα ποιό ανοίκεια σημεία του,στη φόδρα του όπως θα μπορούσαμε να πούμε χαρακτηριστικά,τις δρασεις που είχαμε δημιουργήσει. Ταυτόχρονα λειτούργησε σε μας σαν χώρος έμπνευσης in situ . Η συνολική δημιουργία του Μουσείου ανθρώπινης συμπεριφοράς, είναι μια πλατφόρμα όπου στην υποδιαίρεση του κλασσικού ,στο κρυφό ενός μουσείου, ξεπηδά μία αλλη πραγματικότητα.
Θα ήθελα γιά μία ακόμη φορά να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του Μπενάκη ,κυρίως την Ειρήνη Γερουλάνου,που είχαν το κουράγιο να οραματιστούν μαζίμας κατι τόσο νέο και τοσο καινούργιο και να μας βοηθήσουν στην υλοποιηση του με γενναιόδωρο τρόπο και μάλιστα για δύο συνεχόμενα καλοκαίρια.

– Το ανθρώπινο σώμα γίνεται έκθεμα;
Οι ηθοποιοί λειτουργούν ως ατομικές οντότητες και προσωπικότητες που ενσωματώνουν πολλαπλούς ρόλους καί προσωπεία. Αποτελούν μοναδικότητες, πολλαπλασιαστικές μέσα σ’ένα σύγχρονο ανθρώπινο πλήθος δημιουργώντας τα δικά τους συμβάντα. Τις σκηνοθετημένες επινοημένες πραγματικότητες. 

Ώρες & ημέρες παραστάσεων: 
Παρασκευή 12/7 18:00 – 21:00 , Σάββατο 13/7 18:00 – 21:00 , Κυριακή 14/7 12:00 – 15:00 
Οι παραστάσεις έχουν ελεύθερη είσοδο- Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138)

Περισσότερα από Πρόσωπα
Σχετικά Θέματα
Πρόσωπα
Για τον Βαγγέλη Μουλαρά, δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα απ’ το να γελάνε με τα αστεία σου
Πρόσωπα
Θέμις Μαρσέλλου: Θα μπορούσα ν’ ανεβάζω το Annie όλη μου τη ζωή
Art & Culture
Για τη Βαλέρια Δημητριάδου, το κενό δεν είναι απουσία αλλά πρόσκληση να κοιτάξεις μέσα σου
Πρόσωπα
Έλλη Ιγγλίζ: Κάθε άνθρωπος που βρίσκει τη φωνή του είναι ποιητής
Πρόσωπα
Τάσης Χριστογιαννόπουλος: Το "Μονόγραμμα" είναι ένα ποίημα τόσο ονειρικό μα και τόσο αληθινό
Θεατρικά Νέα
Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανεβαίνει μια διαφορετική “Στρίγγλα” – που αντιστέκεται
Πρόσωπα
Σε πρώτο πρόσωπο: Μαριλού Κατσαφάδου, ηθοποιός
Πρόσωπα
Μαρία Κουτσουρλή: Έμαθα να μη μικραίνω για να χωρέσω στα πρότυπα
Πρόσωπα
Αντώνης Τσιοτσιόπουλος: Θα μιλάω ελεύθερα κι ας υποστώ τις συνέπειες
Art & Culture
Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος διδάσκεται από “Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού”
Art & Culture
Η επαναφορά του Daniel Day Lewis στην οθόνη και στην Αθήνα
Art & Culture
Ζυλιέν Γκοσλέν: Δουλειά μου είναι ν’ αναλαμβάνω μεγαλύτερα ρίσκα