MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μολυβένια τέχνη! (gallery)

Ο Dalton Ghetti είναι 49 χρόνων, εργάζεται ως ξυλουργός στο Bridgeport του Connecticut, και ασχολείται ερασιτεχνικά με το σκάλισμα μικροσκοπικών γλυπτών για πάνω από 25 χρόνια. Πού φαντάζεστε ότι τα φιλοτεχνεί; Στην μικροσκοπική μύτη ενός μολυβιού!

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Ο Dalton ξεκίνησε να σκαλίζει τον φλοιό των δέντρων, όταν ήταν παιδί. Έχει πειραματιστεί με τα πάντα, από το σαπούνι μέχρι και την κιμωλία. Σήμερα ασχολείται με τον μόλυβδο. Πλέον, το μόνο που χρειάζεται είναι μια βελόνα ραψίματος, ένα ξυράφι, ένα μαχαίρι γλυπτικής και ένα μολύβι.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, “Η μύτη του μολυβιού είναι καθαρή, γενικά ο μόλυβδος είναι πολύ ομοιογενές υλικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κόβεις από την ίδια κατεύθυνση, όχι όπως το ξύλο, το οποίο έχει κόκκους. Αυτό που εκπλήσσει τους ανθρώπους είναι η υπομονή μου και αυτό γιατί έχουμε μάθει να τα κάνουμε όλα τόσο βιαστικά. Η αλήθεια είναι πως χρειάζεται πραγματικά πολύς χρόνος για να ολοκληρωθεί μια ιδέα. Συχνά παίρνει χρόνια για να ολοκληρωθεί ένα κομμάτι, δεδομένου ότι το σκάλισμα μολυβιού είναι απλώς ένα χόμπι. Μια τυπική φιγούρα θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, ωστόσο τα γλυπτά της αλφαβήτας χρειάστηκαν περίπου 2,5 χρόνια!”

Ο Ghetti δεν έχει πουλήσει ποτέ κανένα από τα έργα του, έχει απλώς δωρίσει κάποια, σε μερικούς καλούς φίλους. “Είναι δύσκολο να το εξηγήσω, αλλά για μένα είναι είδος διαλογισμού. Είμαι μόνος, χωρίς καν μουσική στο στούντιο. Μια βαθιά κατάσταση συγκέντρωσης, μια σιωπή επιπλέει στο μυαλό μου. Χρησιμοποιώ τη βελόνα του ραψίματος για να κάνω τρύπες ή για να σκάψω μέσα στον γραφίτη. Επίσης, ποτέ δεν αγοράζω τα μολύβια, ορισμένες φορές, μου φέρνουν οι φίλοι κάποια, ως δώρο. Συνήθως, χρησιμοποιώ αυτά που βρίσκω στο δρόμο”.

Ο Dalton κατάγεται από τη Βραζιλία, έχει ένα κουτί γεμάτο -πάνω από 100 γλυπτά- σπασμένα μολύβια, τα οποία επεξεργάζεται ξανά και ξανά. Μάλιστα, ο ίδιος αποκαλεί χαϊδευτικά αυτό το κουτί «συλλογή νεκροταφείο».

Πηγή έμπνευσης για τον κ. Ghetti είναι η 11η Σεπτεμβρίου 2001, όταν αεροπειρατές χτύπησαν τους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Ο ίδιος εξηγεί: “Έκλαιγα όλη την μέρα, δεν μπορούσα να κάνω τίποτε για ένα διάστημα. Αποφάσισα να σκαλίσω δάκρυα από ένα μολύβι που βρήκα τυχαία μπροστά μου, ένα δάκρυ για κάθε έναν από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση, ήταν περίπου 3.000. Από το 2002 σκαλίζω ένα κάθε μέρα, μου παίρνει λιγότερο από μία ώρα. Όταν τελειώσω θα σχηματίσουν όλα μαζί ένα μεγάλο δάκρυ. Θα μου πάρει περίπου 10 χρόνια, αλλά θα αξίζει τον κόπο”.

Περισσότερα από Photo Stories
VIMA_WEB3b