MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πώς θα ήταν οι πόλεις αν φωτίζονταν μόνο από τ’ αστέρια; (gallery)

Περπατάς στο κέντρο της Αθήνας χεράκι-χεράκι με τον αγαπημένο σου. Βγήκατε και απόψε. ο ρομαντισμός στο πικ του και εκεί που είναι έτοιμη να ακουστεί, συνοδευμένη από ένα λυτρωτικό αχ, η ατάκα “κοίτα τι όμορφα που είναι τα αστέρια αγάπη μου” συνηδειτοποιείς ότι αστέρια δεν υπάρχουν! Ο Thierry Cohen, επιτυχημένος φωτογράφος που εκπροσωπείται από την Galerie Esther Woerdehoff στην Ευρώπη και την Πινακοθήκη Danziger στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποφάσισε να ασχοληθεί με τον έναστρο ουρανό, αποδεικνύοντας πως αστέρια υπάρχουν, απλώς εμείς δεν τα βλέπουμε!

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

O Thierry Cohen ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1985. Σήμερα θεωρείται ανάμεσα σε άλλους, πρωτοπόρος της ψηφιακής φωτογραφίας. Ο Cohen ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Από το 2010 έχει αφιερωθεί στο έργο  “Villes Enteintes” (σκοτεινές πόλεις) – το οποίο απεικονίζει μεγάλες πόλεις του κόσμου το βράδυ, χωρίς φώτα. Ουσιαστικά απεικονίζει τον έναστρο ουρανό, που δυστυχώς δεν μπορούμε να δούμε και να εκτιμήσουμε!

Σύμφωνα με την Gallery Danziger, η οποία αντιπροσωπεύει τον Cohen στις Ηνωμένες Πολιτείες: Η μεθόδος του Cohen είναι πρωτότυπη και ακριβής. Φωτογραφίζει τις μεγάλες πόλεις του κόσμου, σημειώνοντας τον ακριβή χρόνο, την οπτική γωνία και το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της έκθεσης τους. Ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του, τα αστέρια λοιπόν είναι ορατά σε μέρη, χωρίς φως, όπως η έρημος και οι πεδιάδες. Επισημαίνοντας το ακριβές γεωγραφικό πλάτος και τη γωνία του αστικού τοπίου, ο Cohen είναι σε θέση να παρακολουθεί τη γήινη περιστροφή σε χώρους ατμοσφαιρικής διαύγειας, όπως το Mojave, τη Σαχάρα και την έρημο Atacama. Εκεί λοιπόν τοποθετεί την κάμερά του για να καταγράψει ό,τι χάνεται στα σύγχρονα αστικά κέντρα. Έπειτα, ο Cohen δημιουργεί μια νέα ενιαία εικόνα γεμάτη συντονισμό και απόχρωση, συνθέτοντας την φωτογραφία της πόλης, με την φωτογραφία που τράβηξε από την έρημο. Το έργο του εγείρει πολιτικούς και πνευματικούς προβληματισμούς. Τελικά πόσο κακό κάνουμε στον πλανήτη μας;”

Και τι χάνουμε ακριβώς αποκρύπτοντας την προβολή των αστέρων;
“Δεδομένου ότι ο πληθυσμός του κόσμου γίνεται όλο και πιο αστικός, είναι λογικό, ο άνθρωπος να απομακρύνεται από τον φυσικό κόσμο, που τόσο ο Cohen όσο και η επιστήμη θεωρούν δεδομένο και αναγκαίο, προκαλώντας σωματικές και ψυχολογικές βλάβες. Οι πόλεις που ποτέ δεν κοιμούνται, αποτελούνται από εκατομμύρια άτομα, που αναιρούν τον φυσικό κύκλο της εργασίας και της ανάπαυσης. Οι φωτογραφίες του Cohen επιχειρούν να αποκαταστήσουν την όρασή μας. Οι φωτογραφίες προσφέρουν στον θεατή τη δυνατότητα να επανασυνδεθεί με την ενέργεια των άστρων και με τη φυσική ομορφιά του πλανήτη, που καταστρέφει εμμέσως.”

Περισσότερα από Photo Stories
VIMA_WEB3b