MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
09
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η ερωτική ιστορία χάρη στην οποία δημιουργήθηκε το Taj Mahal! (gallery)

Η Μουμτάζ Μαχάλ (=”Κορόνα του Παλατιού”) ήταν η τρίτη σύζυγος του Μογγόλου αυτοκράτορα Σαχ Γιαχάν Α’, και οι δυο τους ήταν τόσο αγαπημένοι, που τον ακολουθούσε ακόμα και σε πολεμικές επιχειρήσεις. Η Μουμτάζ Μαχάλ πέθανε στις 17 Ιουνίου του 1631, όταν γέννησε το… 14ο παιδί τους, και ο Σαχ Γιαχάν τήρησε την υπόσχεση που της έδωσε εκείνη τη στιγμή κατ’ επιθυμία της, να χτίσει ένα μεγαλοπρεπές μνημείο προς τιμήν της. Έτσι, έχτισε το μαυσωλείο Taj Mahal κοντά στην πόλη Άγκρα, στα βόρεια της Ινδίας, στις όχθες του ποταμού Γιούμα.

Monopoli Team

Οι εργασίες κατασκευής του Taj Mahal κράτησαν 22 ολόκληρα χρόνια, ενώ γι’ αυτό λέγεται ότι δούλεψαν 20.000 εργάτες. Ο Σαχ Γιαχάν είχε περιφράξει το φέρετρο της Μουμτάζ Μαχάλ με χρυσό φράκτη, τον οποίο είχε στολίσει με διαμάντια και πέρλες, ενώ έβαλε και 2.000 φρουρούς να το φυλάνε! Όταν πέθανε και ο Γιαχάν το 1666, τάφηκε δίπλα στην αγαπημένη του…

Το Taj Mahal θεωρείται το “8ο θαύμα” του κόσμου, και προστατεύεται ως μνημείο σημαντικής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας από την UNESCO. Σε αυτό συνυπάρχουν στοιχεία της ισλαμικής, οθωμανικής, περσικής και ινδικής παράδοσης, και παρόλο που το πιο αναγνωρίσιμο μέρος του είναι το λευκό μαρμάρινο κτίσμα, πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κατασκευών με διάφορα κτήρια και κήπους.

Από τη μία το Taj Mahal αντιπροσωπεύει έναν μεγάλο έρωτα, ενώ από την άλλη, υπάρχουν και ισχυρισμοί -χωρίς επαρκή στοιχεία- για θανατώσεις και ακρωτηριασμούς εργατών και αρχιτεκτόνων από τον Σαχ Γιαχάν, που δεν ήθελε τίποτα άλλο να μοιάζει με το Taj Mahal. Οι τουρίστες πάντως που συρρέουν στο διάσημο μνημείο, προτιμούν να εστιάζουν στο πρώτο…

Με βάση το ημερολόγιο, το monopoli κάνει καθημερινά μια συνοπτική αναφορά σε ανθρώπους του πολιτισμού και σε σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα του παρελθόντος. Στόχος είναι, μέσα από ένα πολιτιστικό αλμανάκ που περιλαμβάνει μια πολύ σύντομη βιογραφία ή περιγραφή, καθώς και οπτικό ή/και ακουστικό υλικό σχετικά με τον κάθε καλλιτέχνη ή το γεγονός, να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας για πρόσωπα και πράγματα στην Τέχνη, γρήγορα και ευχάριστα.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b