MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
09
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαν σήμερα, 12 Ιουνίου 1890: Γεννιέται ο ζωγράφος “ενοχλητικών έργων”, Έγκον Σίλε (gallery)

Πέθανε σε ηλικία μόλις 28 ετών, ωστόσο ο Έγκον Σίλε πρόλαβε να αφήσει πίσω του ένα σημαντικότατο καλλιτεχνικό έργο.

Monopoli Team

Ο Αυστριακός καλλιτέχνης ζωγράφιζε από παιδί, παρακολούθησε μαθήματα σε σχολή καλών τεχνών στη Βιέννη, αλλά την παράτησε λόγω της συντηρητικής διδασκαλίας. Στη συνέχεια έγινε προστατευόμενος του Γκούσταβ Κλιμτ, και το έργο του αναγνωρίστηκε όσο ο ίδιος βρισκόταν εν ζωή.

Οι πίνακες του Σίλε εκπέμπουν ένα αίσθημα αγωνίας, εξερεύνησης και ιδιότυπου ρεαλισμού, και πολλοί τους χαρακτηρίζουν “ενοχλητικούς”. Ο Σίλε είχε κατά καιρούς προβλήματα με τον περίγυρό του, και κατηγορήθηκε για αποπλάνηση ανηλίκων και πορνογραφία. Το 2012, απαλλάχθηκε σε δίκη από την πρώτη κατηγορία, αλλά καταδικάστηκε για τη δεύτερη, και πέρασε 3 μέρες στη φυλακή, όπου ζωγράφισε 12 έργα που αντικατόπτριζαν τις δυσκολίες του εγκλεισμού.

Το 1918, τη χρονιά που αναγνωρίστηκε ευρύτερα η αξία του ως ζωγράφου χάρη σε μια έκθεση στη Βιέννη, η γυναίκα του έπεσε θύμα της φονικής επιδημίας της ισπανικής γρίπης. Τρεις μέρες αργότερα πέθανε και ο ίδιος. Στο μεσοδιάστημα των τριών αυτών ημερών, ζωγράφισε κάποια σκίτσα της γυναίκας του, που ήταν και τα τελευταία του έργα…


Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b