MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
16
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαν σήμερα, 6 Ιουνίου 1903: γεννιέται ο συνθέτης των “οικουμενικών soundtracks”, Αράμ Χατσατουριάν

Μουσική του σίγουρα θα έχετε ακούσει σε κάποια κινηματογραφική ταινία ή τηλεοπτική σειρά, οι περισσότεροι από εσάς μάλλον χωρίς να γνωρίζετε τον συνθέτη. Ο Αράμ Χατσατουριάν συνέθεσε έργα με χαρακτηριστική μελωδία, αποσπάσματα των οποίων χρησιμοποιούνται κατά κόρον ως soundtracks στην τηλεόραση και το σινεμά.

Monopoli Team

Το " target="_blank">Adagio του Σπάρτακου και της Φρυγίας από το μπαλέτο “Σπάρτακος” και ο " target="_blank">Χορός των Σπαθιών” (“Sabre Dance”) από το μπαλέτο “Gayane” είναι τα πιο γνωστά και πολυχρησιμοποιημένα έργα του. Αρκετά γνωστό είναι επίσης το συναρπαστικό " target="_blank">βαλς-σουίτα που έγραψε για το θεατρικό έργο “Μασκαράτα” του Μιχάηλ Λερμόντοφ, ενώ το Adagio από το μπαλέτο “Gayane” χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων και στην “" target="_blank">Οδύσσεια 2001” του Κιούμπρικ.

Ο Χατσατουριάν πέθανε το 1978. Η μορφή του εικονίζεται σε χαρτονόμισμα της Αρμενίας, ενώ στην πόλη Ερεβάν υπάρχει Μουσείο αφιερωμένο στον ίδιο και στο έργο του.

Ακούστε στο βίντεο παρακάτω τον πασίγνωστο “Χορό των Σπαθιών”, αλλά μην παραλείψετε να πατήσετε και στα μπλε links παραπάνω, και να αφεθείτε στην μαγεία της υπέροχης μουσικής του Χατσατουριάν…

Με βάση το ημερολόγιο, το monopoli κάνει καθημερινά μια συνοπτική αναφορά σε ανθρώπους του πολιτισμού και σε σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα του παρελθόντος. Στόχος είναι, μέσα από ένα πολιτιστικό αλμανάκ που περιλαμβάνει μια πολύ σύντομη βιογραφία ή περιγραφή, καθώς και φωτογραφικό ή multimedia υλικό σχετικά με τον κάθε καλλιτέχνη ή το γεγονός, να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας για πρόσωπα και πράγματα στην Τέχνη, γρήγορα και ευχάριστα.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b