MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαν σήμερα, 5 Ιουνίου 1898: Γεννιέται ο “καλλιτέχνης υποδηματοποιός”, Salvatore Ferragamo (gallery)

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι κάποιοι σχεδιαστές όπως π.χ. η Elsa Schiaparelli, ο Christian Dior, o Paco Rabanne, o Issey Miyake, ο Alexander McQueen έκαναν όχι μόνο εμπόριο αλλά και τέχνη; Στην ίδια κατηγορία μπορεί να περιληφθεί και ο Ιταλός Salvatore Ferragamo, που γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1898, και υπήρξε πρωτοπόρος στον σχεδιασμό παπουτσιών.

author-image
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Τη δεκαετία του ’20, ο Ιταλός υποδηματοποιός δούλεψε στο Χόλιγουντ με πολλούς αστέρες του κινηματογράφου, για να επιστρέψει στη συνέχεια στην πατρίδα του και να χτίσει τον περίφημο οίκο του, έχοντας σπουδάσει επιπλέον ανατομία σε πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ώστε να φτιάχνει όμορφα αλλά και άνετα παπούτσια.

Τα ψηλοτάκουνα τύπου wedge και cage heel, όροι που χρησιμοποιούνται αυτούσιοι διεθνώς από τα περιοδικά μόδας, αποτελούν δικές του εμπνεύσεις. Αλλά και το “Vera pump” είναι καινοτομία της κόρης του, Fiamma.

O Ferragamo πέθανε το 1960, σε ηλικία μόλις 62 ετών. Στο Palazzo Spini Feroni στη Φλωρεντία, που ανήκει στην οικογένεια Ferragamo, υπάρχει μουσείο αφιερωμένο στο έργο του, στην “αυτοκρατορία” που έφτιαξε και στα προϊόντα της, που περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα ρουχισμού και αξεσουάρ.

Σήμερα, τα standards για τη δημιουργία ενός χειροποίητου παπουτσιού Ferragamo παραμένουν αυστηρά και υψηλά, και το πελατολόγιο του οίκου συμπεριλαμβάνει διασημότητες και συλλέκτες τέχνης.

Με βάση το ημερολόγιο, το monopoli κάνει καθημερινά μια συνοπτική αναφορά σε ανθρώπους του πολιτισμού και σε σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα του παρελθόντος. Στόχος είναι, μέσα από ένα πολιτιστικό αλμανάκ που περιλαμβάνει μια πολύ σύντομη βιογραφία ή περιγραφή, καθώς και φωτογραφικό ή multimedia υλικό σχετικά με τον κάθε καλλιτέχνη ή το γεγονός, να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας για πρόσωπα και πράγματα στην Τέχνη, γρήγορα και ευχάριστα.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Σαν σήμερα
Σχετικά Θέματα
Βιβλία
Μαίρη Σέλλεϋ: Η συγγραφέας που άνοιξε τον δρόμο για τις γυναίκες στην λογοτεχνία τρόμου
Αφιέρωμα
Πάντα θα αγαπάμε την Dolly Parton για 5 σημαντικούς λόγους
Σαν σήμερα
Ανδρέας Μπάρκουλης: Δέκα χρόνια χωρίς τον απόλυτο ζεν πρεμιέ του ελληνικού σινεμά
Σαν σήμερα
Σωτηρία Μπέλλου: 105 χρόνια από τη γέννηση της πιο αντισυμβατικής ρεμπέτισσας
Σαν σήμερα
Χ. Φ. Λάβκραφτ: Ο «πατέρας του τρόμου» που πέθανε στην αφάνεια και άφησε πίσω του μια σκοτεινή κληρονομιά
Art & Culture
René Magritte: Ο ζωγράφος που μας έκανε να αγαπήσουμε τον σουρεαλισμό
Σαν σήμερα
Ο σπουδαίος Μπέρτολτ Μπρεχτ μέσα από τα πάντα επίκαιρα λόγια του
Cine News
Άλφρεντ Χίτσκοκ: Οι ταινίες του «μάστερ του σασπένς» που θα θυμόμαστε για πάντα
Σαν σήμερα
Lauren Bacall: Οι αξέχαστες ταινίες της ατίθασης σταρ του Χόλιγουντ
Σαν σήμερα
Μίκης Θεοδωράκης: Σαν σήμερα γεννιέται ο συνθέτης της Ρωμιοσύνης και των αγώνων
Ιστορίες
Αλίκη Βουγιουκλάκη: Οι κινηματογραφικές στιγμές της “εθνικής σταρ” που άφησαν εποχή
Σαν σήμερα
Φρίντα Κάλο: Η μποέμ καλλιτέχνις που ξεπέρασε τις προκλήσεις μέσα από την τέχνη