MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
16
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαν σήμερα, 5 Ιουνίου 1898: Γεννιέται ο “καλλιτέχνης υποδηματοποιός”, Salvatore Ferragamo (gallery)

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι κάποιοι σχεδιαστές όπως π.χ. η Elsa Schiaparelli, ο Christian Dior, o Paco Rabanne, o Issey Miyake, ο Alexander McQueen έκαναν όχι μόνο εμπόριο αλλά και τέχνη; Στην ίδια κατηγορία μπορεί να περιληφθεί και ο Ιταλός Salvatore Ferragamo, που γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1898, και υπήρξε πρωτοπόρος στον σχεδιασμό παπουτσιών.

Monopoli Team

Τη δεκαετία του ’20, ο Ιταλός υποδηματοποιός δούλεψε στο Χόλιγουντ με πολλούς αστέρες του κινηματογράφου, για να επιστρέψει στη συνέχεια στην πατρίδα του και να χτίσει τον περίφημο οίκο του, έχοντας σπουδάσει επιπλέον ανατομία σε πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ώστε να φτιάχνει όμορφα αλλά και άνετα παπούτσια.

Τα ψηλοτάκουνα τύπου wedge και cage heel, όροι που χρησιμοποιούνται αυτούσιοι διεθνώς από τα περιοδικά μόδας, αποτελούν δικές του εμπνεύσεις. Αλλά και το “Vera pump” είναι καινοτομία της κόρης του, Fiamma.

O Ferragamo πέθανε το 1960, σε ηλικία μόλις 62 ετών. Στο Palazzo Spini Feroni στη Φλωρεντία, που ανήκει στην οικογένεια Ferragamo, υπάρχει μουσείο αφιερωμένο στο έργο του, στην “αυτοκρατορία” που έφτιαξε και στα προϊόντα της, που περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα ρουχισμού και αξεσουάρ.

Σήμερα, τα standards για τη δημιουργία ενός χειροποίητου παπουτσιού Ferragamo παραμένουν αυστηρά και υψηλά, και το πελατολόγιο του οίκου συμπεριλαμβάνει διασημότητες και συλλέκτες τέχνης.

Με βάση το ημερολόγιο, το monopoli κάνει καθημερινά μια συνοπτική αναφορά σε ανθρώπους του πολιτισμού και σε σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα του παρελθόντος. Στόχος είναι, μέσα από ένα πολιτιστικό αλμανάκ που περιλαμβάνει μια πολύ σύντομη βιογραφία ή περιγραφή, καθώς και φωτογραφικό ή multimedia υλικό σχετικά με τον κάθε καλλιτέχνη ή το γεγονός, να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας για πρόσωπα και πράγματα στην Τέχνη, γρήγορα και ευχάριστα.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b