MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Γλυπτά φτιαγμένα από αιωρούμενα…κουμπιά (gallery)

O Augusto Esquivel είναι ένας καλλιτέχνης από το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Τα έργα του, που φιλοξενούνται στην Art Gallery Σύγχρονης Τέχνης στο Μαϊάμι, έχουν ως αντικείμενο ένα εύχρηστο και καθημερινό υλικό κάθε νοικοκυριού, τα κουμπιά!

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

suspended-sewing-button-sculptures-by-augusto-esquivel-6“Έχω εμμονή με την ανθρώπινη δυνατότητα και την πραγματικότητα στη ζωή. Επιδιώκω διαρκώς να πετύχω την ισορροπία μεταξύ τους δημιουργώντας τέχνη. Η ιδέα του χάους σε τέλεια τάξη με συναρπάζει. Μπορεί ένα αντικείμενο φαινομενικά σταθερό να είναι εύθραυστο και αντιφατικό στην αφή; Κι όμως ναι. Ένα κοινό αντικείμενο, που χρησιμοποιείται ως έργο τέχνης, μπορεί απλά και εύκολα να μεταμορφωθεί σε κάτι περίπλοκο και ενδιαφέρον. Καταλαβαίνω πόσο ασήμαντο είναι ένα απλό κουμπί ραψίματος, αλλά την ίδια στιγμή πόσο μοναδικό και πολύτιμό μπορεί να γίνει ως μέρος ενός έργου τέχνης. Όπως ένα άτομο σε ένα μόριο, κάθε κουμπί εξυπηρετεί και διαμορφώνει το σύνολο” δήλωσε ο Augusto Esquivel στην προσωπική του ιστοσελίδα, ενώ εξομολογήθηκε πως “Όλα ξεκίνησαν όταν κράτησα ένα κουμπί στο αυτί μου. Αλήθεια μου ψιθύρισε «θέλω να γίνω κάτι…»”.

Στην ερώτηση «Τι σας οδήγησε στην τέχνη; Ήταν μια φυσική κλίση;» ο καλλιτέχνης απάντησε: “Η τέχνη ήταν πάντα παρούσα στη ζωή μου. Εγώ δεν αισθάνομαι καμία κλίση ή ορμέμφυτη δύναμη, αυτό νομίζω είναι μύθος! Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει, να ζωγραφίσει , να τραγουδήσει, να κάνει τέχνη! Είναι κάτι διαφορετικό από κλίση. Χρειάζεται σκληρή δουλειά όπως κάθε άλλο επάγγελμα”.                                                                

Συνέχισε εξηγώντας ποία είναι η διαδικασία δημιουργίας. “Βλέπω ένα αντικείμενο που τραβάει suspended-sewing-button-sculptures-by-augusto-esquivel-15
την προσοχή μου, όπως ένα πιάνο, για παράδειγμα και κάνω έρευνα για αυτό. Μαθαίνω τις διαστάσεις, τα χρώματα, ο αριθμός των μαύρων και των άσπρων πλήκτρων. Τότε μπορώ να δημιουργήσω το ακρυλικό, όπου κρέμονται οι χορδές και μετά ανοίγω τρύπες. Στη συνέχεια, επιλέγω τα κουμπιά, το είδος και την ποσότητα (για το πιάνο που χρησιμοποίησα 60 κιλά κουμπιών). Στη συνέχεια ζωγραφίζω τα κουμπιά. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να τα τοποθετήσω πολύ προσεκτικά το ένα δίπλα στο άλλο ώστε το σπρέι βαφής που χρησιμοποιώ να δράσει σε όλα. Αφού στεγνώσουν πρέπει να τα γυρίσω ένα προς ένα και να τα βάψω και από την άλλη μεριά. Τότε αρχίζω να περνάω μέσα από τις τρύπες την κλωστή, σε αυτό το στάδιο πρέπει να έχω τοποθετήσει κάθε κουμπί στο σωστό μέρος ώστε να πετύχει το έργο. Είναι τόσο γελοίο χάσιμο χρόνου, μα εγώ απολαμβάνω κάθε λεπτό!”

Περισσότερα από Photo Stories
VIMA_WEB3b