MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Έφυγε από την ζωή ο διάσημος τραγουδιστής Ζωρζ Μουστακί

Ο διάσημος Γάλλος τραγουδιστής με ελληνικές ρίζες Ζωρζ Μουστακί έφυγε από την ζωή σε ηλικία 79 ετών σήμερα στην Νίκαια της Γαλλίας.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο Ζωρζ Μουστακί γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια στις 3 Μαΐου 1934. Οι γονείς του (Νεσίμ και Σάρα) κατάγονταν από την Κέρκυρα. Ο Ζωρζ Μουστακί και οι αδερφές του έλαβαν γαλλική παιδεία. Δεν απαρνήθηκε τις ελληνικές ρίζες του, αν και δεν έμαθε τη γλώσσα. 

Τραγούδησε σε γαλλικά, ιταλικά, ελληνικά, πορτογαλικά, ισπανικά, αγγλικά και αραβικά. Πραγματοποίησε μια σπουδαία καριέρα στη μουσική, κατά την οποία συνεργάστηκε με άλλα σπουδαία ονόματα του διεθνούς πενταγράμμου, από την Εντίθ Πιάφ ως τον Υβ Μοντάν. Σε διάστημα έξι δεκαετιών ο Μουστακί έγραψε περίπου 300 τραγούδια, που ερμηνεύτηκαν σε πολλές γλώσσες από δεκάδες τραγουδιστές.

Τη δεκαετία του ’60 μετέφρασε στα γαλλικά και τραγούδησε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Το 1970 πρωταγωνίστησε με το Μίκη Θεοδωράκη στην ταινία μικρού μήκους του Ροβήρου Μανθούλη: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΟ» («NOUS SOMMES DEUX»), στην οποία τραγουδά στα γαλλικά τα τραγούδια που είχε γράψει στη φυλακή ο Μίκης Θεοδωράκης.

Επίσης, μεγάλες επιτυχίες έγιναν στην χώρα μας  τα τραγούδια του: «Ο Μέτοικος», το οποίο τραγούδησε το 1971 ο Γιώργος Νταλάρας και «Μεσόγειος», που ερμήνευσε το 1973 η Βίκυ Μοσχολιού.

Το 2011 έκανε γνωστό στο κοινό ότι σταμάτησε να τραγουδάει, επειδή έπασχε από μία ασθένεια του αναπνευστικού.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b