MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μέχρι τέλος Αυγούστου η έκθεση “το Ναυάγιο των Αντικυθήρων” στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η σημαντική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για το «Ναυάγιο των Αντικυθήρων έχει μεγάλη επιτυχία. Μεταξύ των επισκεπτών άλλωστε έχουν δει την έκθεση 60.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα. Η έκθεση, λοιπόν, θα συνεχίζεται και για όλο το καλοκαίρι του 2013, μέχρι τις 31 Αυγούστου.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Το πλοίο, οι θησαυροί, ο Μηχανισμός» είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί  η επισκεψιμότητα του μουσείου κατά 50%. Τα σχόλια  στον ελληνικό και διεθνή τύπο υπήρξαν διθυραμβικά.

Η έκθεση παρουσιάζει στο κοινό τα ευρήματα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, το οποίο εντοπίστηκε το 1900 από σφουγγαράδες από τη Σύμη. Αυτό που συναρπάζει ιδιαίτερα είναι ο διάσημος “Μηχανισμός των Αντικυθήρων”, που εντοπίσθηκε μέσα στο ναυάγιο, για την πολύπλοκη δομή και λειτουργία του. Γίνεται μάλιστα λόγος για τον κομπιούτερ της αρχαιότητας.  Από τα αρχαιολογικά ευρήματα μάλιστα έχει γίνει και μια προσπάθεια αναπαράστασης του μηχανισμού, την οποία βλέπουμε σε αυτήν την φωτογραφία. 
Antikythira 5
Τα αρχαιολογικά ευρήματα (χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα και αγαλματίδια, πήλινα, χάλκινα και γυάλινα αγγεία, χρυσά κοσμήματα, κλίνες, νομίσματα και τμήματα του ίδιου του πλοίου) δίνουν μαρτυρίες για την τέχνη και το εμπόριο του 1ου αιώνα π. Χ. 

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ μέσα από τα μάτια των μαθητών

Με δεδομένη την τεράστια απήχηση της έκθεσης, ιδίως στους μαθητές, την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2013 και ώρα 17:00, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υποδέχεται με χαρά τους μαθητές της Β΄ τάξης του 5ου Γυμνασίου Γαλατσίου για να παρουσιάσουν δρώμενο εκπαιδευτικού περιεχομένου, αφιερωμένο στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Οι μαθητές συμμετείχαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ …Τριάντα οργυιές κάτω από τη θάλασσα» και στη συνέχεια αξιοποίησαν την εμπειρία τους από την επίσκεψη στο Μουσείο. Χρησιμοποιώντας πληροφορίες που γνώρισαν στο πρόγραμμα, δραματοποιώντας σκηνές, δημιουργώντας ευφάνταστα εποπτικά μέσα, εξέλιξαν το βίωμά τους και συνέθεσαν τελικώς μια δράση, την οποία παρουσίασαν στο σύνολο των μαθητών του σχολείου τους.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ενισχύοντας τη γόνιμη και αμφίδρομη σχέση Μουσείου-Σχολείου, επιβραβεύει και προβάλλει τέτοιου είδους προσπάθειες, φιλοξενώντας τους μαθητές στο Αμφιθέατρό του για την παρουσίαση του δρώμενου, που εντάσσεται στο πλαίσιο της Περιοδικής Έκθεσης «ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ. Το Πλοίο – οι Θησαυροί – ο Μηχανισμός».

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b