MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Θα σε πάρει ο δρόμος στο Μιχ. Κακογιάννης- Ιστορίες καθημερινής τρέλας

Διάσπαρτες ιστορίες μιας καθημερινότητας αστικής και ανθρώπινης και συνάμα ποιητικής, σοκαριστικής και ενίοτε σουρεαλιστικής βλέπουμε στην παράσταση «Θα σε πάρει ο δρόμος» που ανεβαίνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολάρι.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Το «θα σε πάρει ο δρόμος» του Σάκη Σερέφα (του συγγραφέα του Λιωμένου Βούτυρου) αποτελείται από 9 μικρές ιστορίες, οι οποίες απαγγέλλονται από τους πρωταγωνιστές ως μονόλογοι. Οι ιστορίες αυτές δεν διαπλέκονται μεταξύ τους, έτσι οι χαρακτήρες του έργου δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Είναι ένα έργο που βασίζεται στον λόγο και στην απαγγελία. Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη κεντρική ιδέα ή κάποιο βαθύτερο νόημα που να συσχετίζει τις ιστορίες. «Η καθημερινότητα είναι παράξενη και δύσκολη» μοιάζει να μας λέει το έργο. Δίνεται έμφαση στην παραδοξότητα διαφόρων καταστάσεων, ο ρεαλισμός αναμειγνύεται με τον σουρεαλισμό, ενώ δίνεται έμφαση στο συναίσθημα των ηρώων. Επίσης, υπάρχουν αρκετές τηλεοπτικές αναφορές, όπως ο Λιακόπουλος και οι Ελ, ενώ υπάρχουν και κάποιοι ιδιωματισμοί από την Θεσσαλονίκη. Το περιβάλλον, στο οποίο διαδραματίζονται οι ιστορίες, είναι αστικό- ο χώρος κάποιας μεγαλούπολης, στον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται, τρομάζουν, ερωτεύονται, χωρίζουν, απομονώνονται, αγαπάνε, μισούν, εξοργίζονται, έρχονται σε επαφή με παράξενους κόσμους και τον ίδιο τους τον εαυτό.
b 7476 enke-fezolari tha-se-parei-o-dromos-2 web
Η σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολάρι βασίστηκε στην απαγγελία των ηθοποιών, την οποία συνόδευε με μια αρκετά λιτή παρουσία εικόνων. Η σκηνογραφία είναι εμφανώς μινιμαλιστική, ενώ η μουσική παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο. Το κύριο βάρος πέφτει στους ηθοποιούς και στον τρόπο που μας παρουσιάζουν το κείμενο του Σερέφα. Ο θίασος συνολικά τα πήγε πολύ καλά. Οι ηθοποιοί, αν και υπήρξαν κάποιες στιγμές υπερβολικού παιξίματος, έδωσαν πνοή και ζωντάνια στις αφηγήσεις. Αυτή η ένταση αναδεικνύει το κείμενο, αλλά και την χιουμοριστική όψη των καταστάσεων, καθώς και τα έντονα συναισθήματα που γεννάνε οι αλλόκοτες καταστάσεις των κειμένων. Πάντα, όμως, μένουν σε επίπεδα της καθημερινότητας, καθώς οι ήρωες είναι απλοί άνθρωποι, που ζουν απλές καθημερινές ζωές. Οι ηθοποιοί και η σκηνοθεσία κατάφεραν να κρατήσουν αυτήν την λεπτή ισορροπία και να δημιουργήσουν ποιοτικές ερμηνείες, που δεν ξεφεύγουν από το πνεύμα των ιστοριών του Σερέφα.

Ως προς τους ηθοποιούς, η Τζένη Θεωνά είχε μια ιδιαίτερη προφορά, που ίσως παραπέμπει σε ξενική καταγωγή του ρόλου, ενώ η ερμηνεία της έβγαζε έντονο συναίσθημα, είχε καλό ρυθμό και χιούμορ. Ο Αντώνης Φραγκάκης είναι στο επίκεντρο της παράστασης, καθώς έχει μεγαλύτερη συμμετοχή από τους άλλους ηθοποιούς. Ο Βασίλης Μαργέτης κατάφερε να δώσει κάποιες στιγμές συγκίνησης, αλλά και μάγκικου χιούμορ στην παράσταση. Χιουμοριστική και δυναμική ήταν η Νεκταρία Γιαννουδάκη, ενώ και οι άλλες ηθοποιοί (Εύα Κοτανίδη και Δώρα Στυλιανέση) ήταν καλές.

Σε γενικές γραμμές, το «θα σε πάρει ο δρόμος» είναι μια παράσταση που μιλάει για το σήμερα και τον απλό άνθρωπο με αρκετά καθαρό και ειλικρινή τρόπο, εστιάζοντας πάντως στο παράδοξο της καθημερινότητας. Η σκηνοθεσία δίνει έμφαση στις ερμηνείες- απαγγελίες των ηθοποιών, οι οποίες κινούνται σε αξιόλογο επίπεδο, αποτελώντας το πιο ισχυρό στοιχείο της παράστασης.

Γιώργος Σμυρνής

Παίζεται Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30
Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206) – Περισσότερα ΕΔΩ

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
VIMA_WEB3b