MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Rethink Athens- Τι λένε κάτοικοι για το σχέδιο ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας

«Ένα βήμα μπροστά»… σχέδιο με πρωταγωνιστές την αναβίωση μιας πόλης με μεγάλο πολιτιστικό παρελθόν, τον ανέμελο αλλά και ζωντανό περίπατο με φόντο το υγιές πράσινο και τα αξιοπρόσεχτα κτήρια, την βελτίωση των κλιματικών συνθηκών, αλλά και την μείωση των κοινωνικών αναταραχών… το όραμα του διεθνώς γνωστού ολλανδικού γραφείου OKRA, που κέρδισε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού Rethink Athens που οργάνωσε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Monopoli Team

Ποια, όμως, η γνώμη καθημερινών κατοίκων του κέντρου για το περιβόητο σχέδιο;
«Καλά όλα αυτά, αλλά με το κυκλοφοριακό, τι θα γίνει; Που θα πάνε τα αυτοκίνητα; Τι θα γίνει με τη στάθμευση; Θα επικρατήσει μάλλον χάος..»
Απαισιόδοξη η νεαρή φοιτήτρια, Κωνσταντίνα, αισιόδοξος, όμως, ένας χρόνιος κάτοικος του κέντρου, ο Γιώργος…
«Αποκαθίσταται πλέον η έννοια της δημοκρατίας, το δίκαιο του πεζού. Γιατί να κλέβουν την παράσταση μόνο τα αυτοκίνητα; Και οι πεζοί έχουν δικαιώματα. Φτάνει πια η ρύπανση και το νέφος, θέλουμε πράσινο.»

Σύμφωνη είναι και μια εργαζόμενη του κέντρου της Αθήνας ,η Σοφία… «καλό ακούγεται το πρότζεκτ. Γιατί όχι; Περισσότερο κερδίζουμε παρά χάνουμε… δεν θα ήταν άσχημο να περπατάμε σε μια καταπράσινη Πανεπιστημίου.»

Στον αντίποδα, ο Μιχάλης, φοιτητής και προσωρινός κάτοικος του κέντρου, εκφράζει τις αμφιβολίες του…
«Τόσο πράσινο ούτε στον εθνικό κήπο. Σημασία έχει το κυκλοφοριακό. Σιγά, όμως, μην υλοποιηθεί το σχέδιο, στην Ελλάδα είμαστε.»
Θετική ως προς το σχέδιο εμφανίζεται, όμως, η Κατερίνα, άλλη μια κάτοικος του κέντρου…
«Το κέντρο θα είναι ζωντανό, θα μαζέψει κόσμο, θα κινούμαστε μέσα στο πράσινο… Θα βρει την παλαιά του αίγλη.»
Πριν δούμε άλλες απόψεις, ας πούμε και αυτό… Το σχέδιο αναζωογόνησης της Αθήνας δεν είναι μόνο μια πρόκληση σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή, που οι προσδοκίες έχουν νεκρωθεί και η ελπίδα έχει εξαϋλωθεί, αλλά δίνει μια νέα πνοή στην πόλη μας… Την πνοή της ζωντάνιας, της εύκολης πρόσβασης, της χαρίζει μια σύγχρονη εικόνα, αποβάλλοντας καθετί απωθητικό για τους περαστικούς αλλά και τους πολίτες του κέντρου.

Το σχέδιο αφήνει την αίσθηση ενός ευχάριστου περίπατου σε έναν καταπράσινο χώρο, χωρίς κυκλοφοριακή συμφόρηση. Λαμβάνει το ρόλο του καταλύτη, καθώς με τη σύνδεση βασικών δρόμων η πόλη παίρνει άλλη διάσταση.
1st prize Dikaiosynis Square.limghandler
Η Πανεπιστημίου δεν θα μεταμορφωθεί μόνο σε μια πράσινη ραχοκοκαλιά, αλλά θα βελτιωθούν οι κλιματικές συνθήκες επισκιάζοντας τη ρύπανση. Η αστική θερμοκρασία δεν θα μετριασθεί μόνο στην Πανεπιστημίου, αλλά και σε όλο το μητροπολιτικό κέντρο.
Η διαχείριση του νερού σωστή και ποιοτική, ενώ η πλατεία Ομονοίας όπως και η πλατεία Δικαιοσύνης θα μετουσιωθούν σε δύο πράσινους αστικούς χώρους με υδάτινα στοιχεία. Η Πανεπιστημίου θα αποκτήσει, παράλληλα, τη μορφή αστικού πάρκου.
Ο πολιτισμός βρίσκεται, επίσης, στο κάδρο του οράματος, καθώς στόχος του σχεδίου είναι η προώθησή του, μέσω της μετατροπής ισογείων σε θέατρα, αλλά και της δημιουργίας ειδικών χώρων, που θα φιλοξενούν πολιτιστικά δρώμενα.
Άλλη πνοή, θα λάβουν ακόμη και τα περίπτερα, τα οποία θα αποκτήσουν πολλαπλές χρήσεις, προσφέροντας νέα αγαθά, υπό το περίβλημα της ανανέωσης.
1st prize Omonoia Square.limghandler
Τι λέει, όμως, ο Μιχάλης Παυλίδης καταστηματάρχης στην Κριεζώτου, για το Rethink Athens;
«Δεν ξέρω εάν θα μειωθούν ή θα αυξηθούν οι πωλήσεις, εκείνο που ξέρω, όμως, είναι ότι άλλο είναι να κινείσαι με αυτοκίνητο… βλέπεις συνεχώς βιτρίνες… »

Όσο για την ιδέα που κέρδισε στον διαγωνισμό, ας δούμε την άποψη της αρχιτεκτόνισσας Εβίτας Σπυροπούλου…
«Η πρόταση είναι σωστή, συνδυάζει πολλά στοιχεία μέσα σε μια ιδέα, δίνοντας παράλληλα μια βιώσιμη λύση για την πόλη. Θα χρησιμοποιηθούν τα σωστά υλικά, καθώς τα ψυχρά δάπεδα, ή αλλιώς η φυσική ψύξη, είναι απαραίτητα για μια πόλη όπως η Αθήνα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Το έργο είναι σύμφωνο με το περιβάλλον, ενώ έχει χαμηλό κόστος. Δεν μπορούμε να πούμε, όμως, τίποτα ακόμη με σιγουριά, γιατί το έργο βρίσκεται στις μακέτες. Περιμένουμε να υλοποιηθεί.»

Κάθε όνειρο και όραμα, τρέφει την αισιοδοξία, αναζωογονεί, βελτιώνει, ανοίγει τις πύλες της προόδου… αρκεί να μη μένει στα χαρτιά…

ΣΤΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b