MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
13
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Εκπαιδευτικά εργαστήρια και συναυλίες από το Σύλλογο των φίλων της Μουσικής

Πλούσια και πολύ ενδιαφέρουσα θα είναι και φέτος η δραστηριότητα του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» με μια σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν συναυλίες, σεμινάρια, ομιλίες αλλά και μουσικά εργαστήρια.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Το πρόγραμμα των δράσεων για την περίοδο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου περιλαμβάνει τα εξής:

Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας
Για δεύτερη συνεχή χρονιά θα λειτουργήσει το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας με δύο κύκλους σεμιναρίων στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.
Ο πρώτος κύκλος, αφορά τη συνοπτική ιστορία της δυτικής μουσικής με τίτλο «Ιστορικές Περίοδοι». Το πρόγραμμα των 13 σεμιναρίων του κύκλου και οι ομιλητές έχουν ως εξής: Β. Κουτσομπίνα Μεσαίωνας – Αναγέννηση (3 σεμινάρια. 26/9, 3/10 και 10/10), Μ. Σιδερή Μπαρόκ (2 σεμινάρια, 17/10 και 24/10), Ι. Φούλιας Κλασική περίοδος (3 σεμινάρια, 31/10, 7/11 και 14/11), Κ. Χάρδας Ρομαντισμός (3 σεμινάρια 21/11, 28/11 και 5/12), Μ.Ι. Αλεξιάδης 20ός αιώνας (2 σεμινάρια, 12/12 και 19/12).
Τα σεμινάρια θα διεξάγονται Τετάρτες στις 18.00. Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν στις 12 Σεπτεμβρίου στις 10:00, στο χώρο της Βιβλιοθήκης, αλλά και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της, ενώ θα κρατηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Εργαστήρι Γιουκαλίλι από τους Φίλους της Μουσικής
Το εργαστήρι απευθύνεται σε ενήλικες (άνω των 18) χωρίς προαπαιτούμενες γνώσεις οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με τη μουσική εκτέλεση χάρη στο γιουκαλίλι, ένα απλό τετράχορδο όργανο που μοιάζει με μικρή κιθάρα. Με τη βοήθεια ενός έμπειρου δασκάλου και με προσωπική πρακτική, οι μαθητές θα μπορούν να μάθουν εύκολα τις βασικές συγχορδίες και τεχνικές, που θα τους επιτρέψουν να παίζουν απλά κομμάτια και να συνοδεύουν τα αγαπημένα τους τραγούδια.
Το Εργαστήρι περιλαμβάνει 11 δίωρα ομαδικά μαθήματα σε μια τάξη έως 40 ατόμων και θα διεξάγεται από τον Οκτώβριο έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2012, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κάθε Πέμπτη από ώρα 11:00 έως 13:00. Στο τμήμα θα διδάξει ο καθηγητής κιθάρας Μιχάλης Σουρβίνος.
Εγγραφές: Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, ώρες 11:00 – 16:00, στα γραφεία του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (νέα είσοδος). Επειδή το τμήμα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, οι μαθητές θα καταβάλλουν κατά την εγγραφή τους μετρητοίς εφάπαξ συνδρομή ύψους 90€. Τα μουσικά όργανα, ιδιοκτησίας των μαθητών, θα πρέπει να τα προμηθευτούν οι ίδιοι πριν από την έναρξη των μαθημάτων (ενδεικτικό κόστος 50-100 €).

Συναυλία Δανέζικου Συγκροτήματος «Psalmodie»
Την Τρίτη 2 Οκτωβρίου στις 12:00 φιλοξενείται η συναυλία του δανέζικου συγκροτήματος Psalmodie. Τα μέλη του συγκροτήματος, που εξερευνά τα όρια ανάμεσα στην παραδοσιακή μουσική και τους θρησκευτικούς ύμνους των βόρειων χωρών, θα σχολιάσουν τη μουσική τους και θα είναι ανοικτά σε ερωτήσεις και συζήτηση με το κοινό (στα Αγγλικά). Είσοδος ελεύθερη.

Παρασκευή στις 3: Συναυλίες στη Βιβλιοθήκη
Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τα Ωδεία, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής συνεχίζει να φιλοξενεί στην Αίθουσα Διδασκαλίας μικρές συναυλίες τελειόφοιτων σπουδαστών Ωδείων στην Αίθουσα Διδασκαλίας με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα των πρώτων συναυλιών διαμορφώνεται ως εξής: 5/10 Εθνικό Ωδείο Άνω Πατησίων, 12/10 Δελφικό Ωδείο, 19/10 Ωδείο Πρωτοπορία, 26/10 Ορφείο Ωδείο, 9/11 Ωδείο Φίλιππος Νάκα,. 23/11 Αθηναϊκό Ωδείο, 30/11 Εθνικό Ωδείο Νέας Σμύρνης, 7/12 Ωδείο Κλασικής και Σύγχρονης Μουσικής, 14/12 Κλασικό Ωδείο Χολαργού. Οι συναυλίες πραγματοποιούνται Παρασκευές στις 15:00, στο ύφος των lunchtime concerts. Είσοδος ελεύθερη.

1η Συνάντηση Νέων Επιστημόνων
Η Βιβλιοθήκη διοργανώνει την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012 την 1η Συνάντηση Νέων Επιστημόνων, εγκαινιάζοντας ένα νέο θεσμό που δίνει τη δυνατότητα σε υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς φοιτητές αλλά και σε φοιτητές μουσικολογίας, να παρουσιάσουν την εν εξελίξει εργασία τους πάνω στα ερευνητικά τους αντικείμενα. περισσότερες πληροφορίες στο [email protected] 

Forum Μουσική-Τέχνη- Επιστήμη
Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής εγκαινιάζει μια νέα σειρά τεσσάρων ομιλιών με θέμα τη μουσική και τη σχέση της με αδελφές τέχνες και επιστήμες. Σκοπός των ομιλιών αυτών που θα έχουν τη μορφή forum είναι να αναδείξουν σημεία σύγκλισης των ανθρωπιστικών σπουδών και να φέρουν σε διάλογο την τέχνη με την επιστήμη. Κατά παράδοση συναφείς, με τη μουσική και τη μουσικολογία, τέχνες και θεωρητικές επιστήμες, όπως η λογοτεχνία και η θεωρία της λογοτεχνίας, η αρχιτεκτονική, η ζωγραφική και η φιλοσοφία εξετάζονται στις εκλεκτικές τους συγγένειες από ειδικούς από το χώρο της επιστήμης και της τέχνης. Η σειρά ξεκινάει με την ομιλία με τίτλο «Μουσική και Αρχιτεκτονική: συγκλίσεις και αποκλίσεις» τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στις 18.00, Ομιλητές Γιάννης Αθανασόπουλος- Ηλίας Γιαννόπουλος. Είσοδος ελεύθερη.

Wikipedians της Μουσικής Βιβλιοθήκης
Με το σύνθημα Γίνε κι εσύ Wikipedian της Βιβλιοθήκης συστάθηκε η ομώνυμη ανοιχτή ομάδα, με σκοπό τον εμπλουτισμό της ελληνικής Βικιπαίδειας με λήμματα κυρίως από το χώρο της ελληνικής μουσικής και στόχο την αξιοποίηση των σπάνιων πηγών της Βιβλιοθήκης. Η ομάδα των Wikipedians έχει ήδη πραγματοποιήσει σεμινάρια στο Αναγνωστήριο της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στα οποία οι συμμετέχοντες πέρα από την εκπαίδευση στη συγγραφή των μουσικών λημμάτων, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το μουσικό υλικό της Βιβλιοθήκης αλλά και να συζητήσουν μεταξύ τους τις εμπειρίες από τη συγγραφή των λημμάτων τους, καθώς και θέματα που αφορούν τη χρήση, την αξιοπιστία της Wikipedia, αλλά και την ποιότητα του υλικού. 
Η πρόσκληση συμμετοχής στην ομάδα, που συναντιέται κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα στις 16:00-18:00, παραμένει ανοικτή προς κάθε ενδιαφερόμενο, με ελεύθερη συμμετοχή. Επόμενες συναντήσεις: 3/10 και 7/11 και 5/12.

Μεμονωμένες Διαλέξεις
Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής φιλοξενεί στην Αίθουσα Διδασκαλίας διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις, ανεξάρτητες από τους καθιερωμένους ετήσιους κύκλους. Η αρχή γίνεται τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στις 18:00, με την ομιλία του Θωμά Ταμβάκου, μουσικογράφου-ερευνητή, με τίτλο «Προσωπικά ηχογραφήματα Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών της διασποράς – Η αθέατη πλευρά της δισκογραφίας»», ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση των ηχογραφήσεων. Στη συνέχεια, τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στις 18.00, ο Μίλτος Λογιάδης, αρχιμουσικός – καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου, θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Η τέχνη της διεύθυνσης ορχήστρας». Είσοδος ελεύθερη.

Camerata Junior – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής προγραμματίζει ακροάσεις επιλογής νέων μελών της CAMERATA JUNIOR – Ορχήστρας Εγχόρδων Νέων των Φίλων της Μουσικής, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012. Για το σκοπό αυτό, καλεί όλους τους ενδιαφερομένους να αποστείλουν αίτηση συμμετοχής μαζί με τα στοιχεία τους στη Γραμματεία του Συλλόγου.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.mmb.org.gr

Περισσότερα από Δραστηριότητες
VIMA_WEB3b