MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
18
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ταξίδι στο Κέντρο της Γης, εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Πάρκο “Α. Τρίτσης”

Η Οργάνωση Γη διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Ταξίδι στο Κέντρο της Γης” που θα πραγματοποιηθεί τις Κυριακές του Μαΐου και του Ιουνίου στο “Κέντρο της Γης” με ελεύθερη είσοδο και σειρά προτεραιότητας για τους συμμετέχοντες. Απευθύνεται σε όσους έχουν ανάγκη από περιβαλλοντική επαγρύπνηση.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Η “Οργάνωση Γη” είναι μία Μη Κυβερνητική, Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που ιδρύθηκε με στόχο την ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης. H βασικότερη δράση της Οργάνωσης είναι το πρότυπο ανοιχτό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Κέντρο της Γης» που φιλοξενείται σε ιδιωτική έκταση του κτήματος Βασιλίσσης και στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης».

Στόχος του “Κέντρου της Γης” είναι να παρουσιάσει νέους τρόπους δόμησης της καθημερινής ζωής και διαμόρφωσης ενός διαφορετικού τρόπου κοινωνικής αντίληψης και συμπεριφοράς.

Στο πλαίσιου του προγράμματος θα εκτεθούν έντομα και ασπόνδυλα, άλογα, πύργος, βιολογικός λαχανόκηπος και προσομοίωση άγριου οικοσυστήματος. Για κάθε στάση-θεματική έχει διαμορφωθεί ανάλογο πρόγραμμα ενημέρωσης και διαδραστικών δραστηριοτήτων διαβαθμισμένης δυσκολίας καθώς και εξειδικευμένη ξενάγηση για τα σχολεία. Παράλληλα, για τους επισκέπτες υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης περιήγησης ή οργανωμένης ξενάγησης, κατόπιν συνεννόησης. Ακόμη, το «Ταξίδι στο Κέντρο της Γης» περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες όπως πορείες και στάσεις σε ειδικά επιλεγμένους χώρους, στεγασμένους αλλά και στο ύπαιθρο.

Πρόγραμμα Εργαστηρίων:

(Δεν) Πετάω Κυριακή 6 Μαΐου
Εισηγητής: Δημήτρης Δερματάς
Υπάρχουν άχρηστα πράγματα; Πώς γίνεται το άχρηστο χρήσιμο; Τι, ποια και πώς από τα χιλιάδες υλικά που περνάνε από τα χέρια μας και από το σπίτι μας μπορούν να εξακολουθήσουν να είναι χρήσιμα. Ποια είναι η πορεία των ανακυκλώσιμων υλικών μετά τον μπλε κάδο; Ελάτε να μάθουμε τις δυνατότητες της οικιακής κομποστοποίησης και τα πολλαπλά οφέλη και να συζητήσουμε ευφάνταστους τρόπους επανάχρησης “απορριμάτων”.
 
Μαγειρεύω Κυριακή 13 Μαΐου
Εισηγητής: Αντζελίνα Καλογεροπούλου (twominutesangie.blogspot.com)
Θα μάθουμε να ξεχωρίζουμε το κριθάρι από τη σίκαλη, τα ιταλικά ραδίκια από τα παντζάρια, θα δούμε πώς μοιάζει η φάβα στο χωράφι αλλά και θα μάθουμε πώς μπορούμε να μαγειρεύουμε κάθε μέρα της εβδομάδας με μόλις 7 ευρώ και αρκετή φαντασία! Στο εργαστήριο θα μαζέψουμε ολόφρεσκα σαλατικά, μυρωδικά και όσπρια από το μποστάνι του Κέντρου της Γης και μαζί τους θα μαγειρέψουμε θρεπτικά και υγιεινά πιάτα με χαμηλό κόστος. Μαζί μας θα είναι κι ένας διατροφολόγος για να μας δώσει την οπτική ενός ειδικού.
 
Καλλιεργώ, Κυριακή 20 Μαΐου
Εισηγητής: Νώντας Ευεργέτης
Θα ανακαλύψουμε ποια είναι τα χρήσιμα φυτά για τον καθένα μας και στη συνέχεια θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε στο μπαλκόνι μας μαθαίνοντας όλο τον κύκλο ζωής τους. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο τι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των φυτών. Στο επίπεδο των δεξιοτήτων θα ασχοληθούμε ειδικά με τις εργασίες εντοπισμού, συλλογής και διαχείρισης σπόρων, σποράς, μεταφύτευσης και συγκομιδής.
 
Πίσω στη Γη Κυριακή 27 Μαΐου
Εισηγητής: Δημήτρης Μπιλάλης
Είναι η γεωργία απάντηση στην κρίση; Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης 1,5 εκ. νέοι άνθρωποι επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πόλη και να επιστρέψουν στην ύπαιθρο. Πώς γίνεται αυτό στην πράξη; Τι καλλιεργείς και πώς το διαθέτεις; Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο; Τι σημαίνει να ζεις στο χωριό και πόσο διαφορετικό είναι από τη ζωή στην πόλη; Ελάτε να μάθετε τις απαντήσεις σε αυτά αλλά και σε άλλα σχετικά ερωτήματά σας.

Ούτε κρύο ούτε ζέστη, Κυριακή 3 Ιουνίου
 Εισηγητής: Πέτρος Κουμπλής, Σπύρος Κατσαρός
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αναβαθμίσουμε ενεργειακά το σπίτι μας; Πως μπορούμε να μειώσουμε τους υπέρογκους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση; Υπάρχουν πρακτικές λύσεις για να έχουμε ζεστό σπίτι τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι; Έξυπνες ιδέες, χρηστικές απαντήσεις σε ζητήματα που μας αφορούν όλους. Ο Πέτρος Κουμπλής και ο Σπύρος Κατσαρός μοιράζονται εμπειρίες από τη διάρκεια τον γυρισμάτων της πετυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής «Μπες στο Κλίμα» (ΣΚΑΪ), δείχνουν video με συγκεκριμένα παραδείγματα σπιτιών και προτείνουν λύσεις που προστατεύουν το περιβάλλον και την τσέπη μας.
 
Ντύνομαι, Κυριακή 10 Ιουνίου
Εισηγήτρια: Αντζυ Ραφτακόπουλος
Πώς διαλέγουμε ρούχα και τι αγοράζουμε τελικά; Πώς μπορούμε να είμαστε πάντα στη μόδα χωρίς να αλλάζουμε γκαρνταρόμπα; Σχέδια και υλικά που μας κολακεύουν. Τι σημαίνει μόδα, τελικά; Πώς μπορούμε να μείνουμε σταθεροί στο νούμερο μας. Φέρτε ένα παλιό σας ρούχο και, ύστερα από συζήτηση θα το μετατρέψουμε δίνοντάς του μία νέα “ζωή”.
 
Μετακινούμαι Κυριακή 17 Ιουνίου
Εισηγήτρια: Αφροδίτη Σημίτη
Θα παρακολουθήσουμε videos με την ισχύουσα κατάσταση, συγκριτικά τεστ αλλά και μαρτυρίες που αποδεικνύουν την ποιότητα που προσφέρει το ποδήλατο. Ακόμη, θα συζητήσουμε για τα οφέλη και τις ιδιαιτερότητες της μετακίνησης με ποδήλατο με έναν συγκοινωνιολόγο, έναν τροχονόμο, έναν γιατρό κι έναν courier που κυκλοφορεί όλη μέρα στην Αθήνα με ποδήλατο. Μετά όλοι μαζί θα κάνουμε test drive σε διάφορα ποδήλατα για να δούμε ποιο ταιριάζει στις ανάγκες του καθενός, ενώ ένας ειδικός θα μας πει οδηγίες και μυστικά για πιο ασφαλή και άνετη μετακίνηση με το ποδήλατο.

Το “Κέντρο της Γης” είναι ανοιχτό Τρίτη έως Παρασκευή 9:00 με 14:00 και 17:00 με 20:00, και Σαββατοκύριακα 10:00 με 20:00. Οι ξεναγήσεις των σχολείων πραγματοποιούνται Τρίτη έως Παρασκευή, σύμφωνα με το σχολικό ωράριο.
Εισφορά: 3,5€ / άτομο. Ειδικές τιμές για σχολεία και οικογένειες.

Λεωφόρος Δημοκρατίας 67, Ίλιον
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.organizationearth.org

Περισσότερα από Εκδηλώσεις