MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
20
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η ώρα της Θεσσαλονίκης

Το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 18 Μαρτίου 2012, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη.

author-image Θοδωρής Τσιατσικας

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης γιορτάζει για 14η συνεχή χρονιά την ανήσυχη τέχνη του ντοκιμαντέρ. Στόχος του, να παρουσιάζει τις εικόνες της κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής και, κυρίως, ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα, που λειτουργούν ως εφαλτήριο για περιπετειώδεις κινηματογραφικές περιπλανήσεις. Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, καθώς και παράλληλες δράσεις –masterclasses, workshops, συνέδριο, ομιλίες, έκθεση- το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.

Φέτος, το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί αφιέρωμα σε δυο σημαντικούς δημιουργούς ντοκιμαντέρ, που προβάλλουν μέσα από το έργο τους, κρίσιμες όψεις της σύγχρονης πραγματικότητας: τον πολυβραβευμένο εκπρόσωπο του πολιτικού ντοκιμαντέρ από το Ισραήλ, Εγιάλ Σιβάν, καθώς και τον Έλληνα της διασποράς, ελληνογάλλο ντοκιμαντερίστα Άγγελο Αμπάζογλου, οι οποίοι θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους στο κοινό. Παράλληλα, το Φεστιβάλ αναδεικνύει κινηματογραφίες που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο προσκήνιο, προσελκύοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής από τα Βαλκάνια και τη Δανία θα διεκδικήσουν την προσοχή του σινεφίλ κοινού.

  Περισσότερες από 75 ελληνικές ταινίες, τόσο στο διεθνές πρόγραμμα, όσο και στο ελληνικό πανόραμα, αποτυπώνουν με τόλμη μια πραγματικότητα που αναδιαμορφώνεται στη δίνη κοινωνικών ζυμώσεων. Μετανάστευση, κρίση, αστικό τοπίο, ανεργία, σχέση ανθρώπου – περιβάλλοντος, πολιτικές εξελίξεις και ιστορική μνήμη, κυριαρχούν στα ελληνικά ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. Άξια αναφοράς είναι τα τμήματα Ανθρώπινα Δικαιώματα (το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία), Όψεις του Κόσμου, Καταγραφή της Μνήμης, Πορτραίτα-Ανθρώπινες Διαδρομές, Μικρές Αφηγήσεις, Μουσική.

Περισσότερα από Cine News