MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
12
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Διαχείριση μουσειακών συλλογών την εποχή της οικονομικής κρίσης στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, ο τρίτος κύκλος διαλέξεων με τίτλο «Διαχείριση μουσειακών συλλογών την εποχή της οικονομικής κρίσης», με συντονίστρια την Ελίζα Πολυχρονιάδου.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Στη συζήτηση θα συμμετέχει ο Νίκος Θεοχαράκης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, που θα αναφερθεί στην ψηφιοποίηση των βιβλιοθηκών από την πλευρά του ερευνητή. Θα ξεκινήσει με μία σύντομη ιστορική αναδρομή και περιγραφή της κατάστασης στο χώρο της ψηφιοποίησης των βιβλίων και των επιστημονικών περιοδικών παγκόσμια και στην Ελλάδα. Έπειτα θα περιγράψει πώς η επανάσταση στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών επέδρασε στον τρόπο που διεξάγεται η επιστημονική έρευνα και διδασκαλία, και τέλος, χρησιμοποιώντας την οικονομική ανάλυση των ιδεών, θα επιχειρήσει να δείξει γιατί -παρά τις τεράστιες προόδους που έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα- η παρούσα κατάσταση θέτει εμπόδια στην εκμετάλλευση του πλήρους δυναμικού αυτών των τεχνολογιών στην δημοκρατία της γνώσης και στην οικονομική ανάπτυξη.

Στο ερώτημα «Οι συλλογές γίνονται ψηφιακές – και μετά τι;» θα απαντήσει η Δρ Στέλλα Μαρκαντωνάτου, κύρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου/Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», κάνοντας αναφορά σε μία ευρύτερη “δημοκρατία της γνώσης” με μεγάλη οικονομική βαρύτητα.

Η καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίλιαν Καραλή, και η αρχαιολόγος Μυρτώ Μπαρδάνη θα κάνουν μνεία στις Εικονικές Μουσειακές Συλλογές. Η εικονική, ψηφιακή αναπαράσταση έχει εισέλθει δυναμικά τις τελευταίες δεκαετίες στο χώρο της Αρχαιολογίας και της Τέχνης και παρέχει τη δυνατότητα διαδραστικών, εικονικών επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πινακοθήκες και συλλογές με συνεχή εξέλιξη στο άμεσο μέλλον.

Τέλος ο Μιχάλης Μωραΐτης, διευθυντής πληροφορικής του Ομίλου Θεοχαράκη, θα δώσει απαντήσεις σε θέματα ψηφιοποίησης που στηρίζονται σε επιχειρηματικές βάσεις και θα καταδείξει ότι η πληροφορική μπορεί να γίνει αρωγός σε κάθε ενέργεια του συλλέκτη. Επίσης, θα αναλυθούν τα μέσα με τα οποία οι συλλογές μπορούν να γίνουν ευρύτερα γνωστές και να αποκτήσουν και εμπορικό ενδιαφέρον.

Στη συνάντηση συμμετέχει και παρεμβαίνει ο Λευτέρης Κουσούλης, πολιτικός επιστήμων.

Ώρα: 18:00 – 20:30

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη: Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1
Τηλ. 210 3611206

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Free City: Αυτό το ΣΚ εχει δωρεάν συναυλίες, θερινό κάτω απ’ τα αστέρια – και όχι μόνο
Εκδηλώσεις
Επίδαυρος, Πειραιώς 260, Terra Vibe Park, Θέατρο Λυκαβηττού, Ηρώδειο - Τα "άχαστα" του Σαββατοκύριακου
Cine News
Mandrakia Artis 2025: Όσα θα δούμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στο φεστιβάλ της Μήλου
Art & Culture
«Άνοιξη» και τη νέα σεζόν για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Εκδηλώσεις
«ζ-η-θ, ο ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, Alice Cooper στο Terra Vibe – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
“Μαγευτικές Μελωδίες από τη Μεγάλη Οθόνη” σε μια δωρεάν συναυλία στη Μαρίνα Φλοίσβου
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ «Καλοκαίρι στην Αθήνα 2025»: Οι δωρεάν εκδηλώσεις συνεχίζονται
Εκδηλώσεις
Hola Flamenco Festival: Μια μοναδική εμπειρία φλαμένκο με παραστάσεις και εργαστήρια σε τρεις ελληνικούς προορισμούς
Εκδηλώσεις
Ο Κωνσταντίνος Καρύδης διευθύνει την Chamber Orchestra of Europe, οι King Diamond στο Terra Vibe – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Βιβλία
8ο Θερινό Βιβλιοστάσιο: Μια γιορτή του βιβλίου στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Cine News
Επί Κολωνώ: Θερινό σινεμά στην αυλή με ανεξάρτητο κινηματογράφο και ελεύθερη είσοδο
Εκδηλώσεις
O Louis Tomlinson στο Eject Festival, ο Tigran Hamasyan στον Φιλοπάππου – Όσα θα κάνουμε σήμερα