MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
10
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Διαχείριση μουσειακών συλλογών την εποχή της οικονομικής κρίσης στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, ο τρίτος κύκλος διαλέξεων με τίτλο «Διαχείριση μουσειακών συλλογών την εποχή της οικονομικής κρίσης», με συντονίστρια την Ελίζα Πολυχρονιάδου.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Στη συζήτηση θα συμμετέχει ο Νίκος Θεοχαράκης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, που θα αναφερθεί στην ψηφιοποίηση των βιβλιοθηκών από την πλευρά του ερευνητή. Θα ξεκινήσει με μία σύντομη ιστορική αναδρομή και περιγραφή της κατάστασης στο χώρο της ψηφιοποίησης των βιβλίων και των επιστημονικών περιοδικών παγκόσμια και στην Ελλάδα. Έπειτα θα περιγράψει πώς η επανάσταση στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών επέδρασε στον τρόπο που διεξάγεται η επιστημονική έρευνα και διδασκαλία, και τέλος, χρησιμοποιώντας την οικονομική ανάλυση των ιδεών, θα επιχειρήσει να δείξει γιατί -παρά τις τεράστιες προόδους που έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα- η παρούσα κατάσταση θέτει εμπόδια στην εκμετάλλευση του πλήρους δυναμικού αυτών των τεχνολογιών στην δημοκρατία της γνώσης και στην οικονομική ανάπτυξη.

Στο ερώτημα «Οι συλλογές γίνονται ψηφιακές – και μετά τι;» θα απαντήσει η Δρ Στέλλα Μαρκαντωνάτου, κύρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου/Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», κάνοντας αναφορά σε μία ευρύτερη “δημοκρατία της γνώσης” με μεγάλη οικονομική βαρύτητα.

Η καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίλιαν Καραλή, και η αρχαιολόγος Μυρτώ Μπαρδάνη θα κάνουν μνεία στις Εικονικές Μουσειακές Συλλογές. Η εικονική, ψηφιακή αναπαράσταση έχει εισέλθει δυναμικά τις τελευταίες δεκαετίες στο χώρο της Αρχαιολογίας και της Τέχνης και παρέχει τη δυνατότητα διαδραστικών, εικονικών επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πινακοθήκες και συλλογές με συνεχή εξέλιξη στο άμεσο μέλλον.

Τέλος ο Μιχάλης Μωραΐτης, διευθυντής πληροφορικής του Ομίλου Θεοχαράκη, θα δώσει απαντήσεις σε θέματα ψηφιοποίησης που στηρίζονται σε επιχειρηματικές βάσεις και θα καταδείξει ότι η πληροφορική μπορεί να γίνει αρωγός σε κάθε ενέργεια του συλλέκτη. Επίσης, θα αναλυθούν τα μέσα με τα οποία οι συλλογές μπορούν να γίνουν ευρύτερα γνωστές και να αποκτήσουν και εμπορικό ενδιαφέρον.

Στη συνάντηση συμμετέχει και παρεμβαίνει ο Λευτέρης Κουσούλης, πολιτικός επιστήμων.

Ώρα: 18:00 – 20:30

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη: Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1
Τηλ. 210 3611206

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εκδηλώσεις
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Green Weekend 2026: Ένα διήμερο περιβαλλοντικής αφύπνισης με συζητήσεις, εκθέσεις, προβολές, μουσική στο ΚΠΙΣΝ
Εκδηλώσεις
Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια: Αυλαία στο Φεστιβάλ Λίμνης με χορό, τζαζ και Μίκη Θεοδωράκη
Εκδηλώσεις
18ο Greece Race for the Cure®: Ο αγώνας κατά του καρκίνου του μαστού για πρώτη φορά στο Πεδίον του Άρεως
Εκδηλώσεις
Η «Οδύσσεια» του Ομήρου ζωντανεύει σε μια διαδραστική εμπειρία στου Ρέντη
Cine News
Queer Con 3: Η μεγάλη γιορτή της queer τέχνης και ορατότητας έρχεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Εκδηλώσεις
10 Χρόνια Θέατρο Σταθμός: Νέα σεζόν, πλούσιο ρεπερτόριο και επετειακή προσφορά προπώλησης
Εκδηλώσεις
Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια: Βυζαντινή μουσική και «Νυχτερινές Εξομολογήσεις» στο Φεστιβάλ της Λίμνης
Εκδηλώσεις
Το καλοκαίρι δεν τελείωσε ακόμα: 20+ προτάσεις γι' αυτή την εβδομάδα
Εκδηλώσεις
Free City: 20 δωρεάν εκδηλώσεις για διασκέδαση στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα
Cine News
Δημοτική Αγορά Κυψέλης: Προβολές ταινιών με ελεύθερη είσοδο
Εκδηλώσεις
Τι κάνουμε στην Αθήνα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου;
Εκδηλώσεις
Σαββατοκύριακο στην Αθήνα: 10 εκδηλώσεις για δωρεάν διασκέδαση στην Αθήνα