MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
15
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

“Διέλευσις”: ένας νέος πολυχώρος πολιτισμού στην Αθήνα

Ένας νέος πολυχώρος πολιτισμού με την ονομασία «διέλευσις» δημιουργήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, με σκοπό να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει την ελεύθερη έκφραση κάθε γνήσιου προβληματισμού και διαλόγου πάνω σε ζητήματα ύπαρξης, συνείδησης και εξέλιξης μέσω θεατρικών και μουσικών παραστάσεων, προβολής ταινιών, εικαστικών, παρουσιάσεων βιβλίων, σεμιναρίων, συζητήσεων και ομιλιών.

Monopoli Team

Για τη θεατρική περίοδο 2011-2012 είναι προγραμματισμένες δύο παραστάσεις που επαναλαμβάνονται μετά από τη θετική ανταπόκριση του κοινού: πρόκειται για το θεατρικό αναλόγιο «De Profundis» του Oscar Wilde, και το ιερό δράμα «Το Αιώνιο Θήλυ: πέρα απ’ των χρόνων και των τόπων τα σύνορα» σε δραματουργικη επεξεργασία Χρυσάνθης Κορνηλίου.

 

Αναλυτικά οι παραστάσεις: 


«De Profundis» του Oscar Wilde

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Σάββατο 1 Οκτωβρίου

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

Θεατρικό αναλόγιο που περιλαμβάνει αποσπάσματα από το έργο που έγραψε ο Όσκαρ Ουάιλντ στις φυλακές του Ρήντινγκ, με τη μορφή μιας μακράς επιστολής προς τον φίλο του Άλφρεντ Ντάγκλας.

Το έργο αυτό, ένα απ’ τα πιο ώριμα του Ουάιλντ, ήταν αποτέλεσμα των οδυνηρών συνειδητοποιήσεων αλλά και των εκπληκτικών μεταμορφώσεων που έκανε μέσα στη φυλακή. Πήρε, όπως ομολογεί ο ίδιος, «μερικά απ’ αυτά τα μαθήματα που είναι κρυμμένα στην καρδιά του πόνου».

Ο βαθύς στοχασμός, που διαπνέει όλο το έργο του Ουάιλντ, σ’ αυτές εδώ τις επιστολές βρίσκεται στις υψηλότερες στιγμές του και αποτελεί το απαύγασμα μιας μοναδικής ποιότητας σκέψης όπως και το κύκνειο άσμα μιας ταραχώδους ζωής που τον οδήγησε μέσα από τις σκληρότερες αντιθέσεις στα κράσπεδα της σοφίας.

Η αφοπλιστική του ειλικρίνεια στρέφεται τόσο προς τον εαυτό του όσο και προς τις υποκριτικές συμπεριφορές της Βρετανίας της εποχής του. Η αμεσότητα των διαπιστώσεών του δεν αφήνει περιθώρια για ωραιοποιήσεις των προσωπικών επιλογών του ανθρώπου. Αλλά, ενώ διεισδύει μ’ ένα τρόπο αυστηρό στη νοσηρότητα των κοινών νοοτροπιών, είναι συγχρόνως και βαθιά ανθρώπινος και συμπονετικός επιτρέποντας μια βαθύτερη κατανόηση της ψυχής και των μυστικών της διαδρομών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Όσκαρ Ουάιλντ, ένα απ’ τα πιο αστραφτερά πνεύματα της εποχής του, ανοίγει δρόμους πολύ πιο μπροστά από αυτήν. Στο De Profundis είναι σχεδόν προφητικός ενώ ο επαναστατικός του λόγος σε καθηλώνει. Οι σύγχρονοί του δεν τον κατάλαβαν όπως του άξιζε, δεν τον εκτίμησαν, δεν μπόρεσαν να διακρίνουν τον θησαυρό των στοχασμών του. Ίσως έγραφε τότε για σήμερα γιατί είναι πολύτιμος σαν φλέβα πνευματικού χρυσού.

Στην παράσταση αυτή ακούγεται μέρος απ’ τον λόγο και τον στοχασμό του σε μία προσπάθεια να γίνει γνωστό στο σήμερα αυτό που στο χτες άφησε πολύ αδύναμα ίχνη στην κατανόηση των ανθρώπων. Στο αναλόγιο μας εισάγουν αφηγήσεις του Αντρέ Ζιντ που αφορούν την ίδια την προσωπικότητα του Ουάιλντ καθώς και λόγια που άκουσε από τον ίδιο και δεν γράφτηκαν ποτέ. Στη συνέχεια ο θεατής θα συναντήσει μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα τη φιγούρα που υπαινίσσεται τον φυλακισμένο συγγραφέα σ’ έναν διάλογο με τον βαθύτερο εαυτό του και τα προσωπικά του πιστεύω.

Συντελεστές: Δραματουργική επεξεργασία, Σκηνική επιμέλεια: Χρυσάνθη Κορνηλίου
Παίζουν:
Σεραφείμ Χουχούτας, Χρυσάνθη Κορνηλίου

«Το Αιώνιο Θήλυ πέρα απ’ των χρόνων και των τόπων τα σύνορα», ιερό δράμα σε δραματουργική επεξεργασία Χρυσάνθης Κορνηλίου

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Δευτέρα 3 Οκτωβρίου

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα-ύμνο στο Αιώνιο Θήλυ που με την όψη της Μητέρας ή της Κόρης ή της Νύφης χάριζε και χαρίζει τις ιδιαίτερες ποιότητές του σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το αφιέρωμα αυτό συναπαρτίζεται από ορφικούς ύμνους στις πιο σημαντικές θεότητες που αποτελούν εκδηλώσεις του Αιωνίου Θήλεως, από αποσπάσματα του ομηρικού ύμνου στη Δήμητρα (ύμνου που αποτελούσε και το κύριο αντικείμενο των ελασσόνων Ελευσινίων Μυστηρίων), πρωτοχριστιανικά και βυζαντινά κείμενα, για να ολοκληρωθεί με στίχους από νεοελληνική ποίηση. Η παρουσίασή του και η συναρμογή των κειμένων έχει τη μορφή ιερού δράματος εμπνευσμένου από τα Ελευσίνια Μυστήρια όπου το Αιώνιο Θήλυ πήρε τις κοσμογονικές του διαστάσεις. Στα Ελευσίνια Μυστήρια η κύρια μυητική δοξασία αποκαλύπτει το Αιώνιο Θήλυ ως Δήμητρα-Μητέρα και Περσεφόνη-Κόρη (εκδιπλώσεις του ενός Αιωνίου Θήλεως) οδηγώντας τους μυημένους στην κατανόηση του μυστηρίου της ανθρώπινης ψυχής.

Μέσα από τα κείμενα, που παρουσιάζονται με τον τρόπο αυτόν, επιχειρείται τόσο η «ενθύμηση» της θήλειας όψης της θεότητας όσο και η «ενθύμηση» της απομάκρυνσης του ανθρώπου από την πρωταρχική του πηγή, ώστε να οδηγηθεί ο θεατής μέσα από τη θέαση και την ακρόαση των συμβολικών δρωμένων σ’ ένα είδος «επανασύνδεσης».

Το δράμα παρουσιάζεται από τρεις ηθοποιούς-ιέρειες που μέσα σε ατμόσφαιρα τελεστηρίου επιδίδονται τόσο στην απόδοση των ορφικών και πρωτοχριστιανικών ύμνων όσο και στη δραματική αναπαράσταση της καθόδου της Κόρης στον Άδη. Η επιλογή των κειμένων οδηγεί σε μια νοηματική αλληλουχία απ’ το χτες στο σήμερα, σε μια απόπειρα ώστε οι απαγγελίες και το δρώμενο να μην εγκλωβιστούν στον ιστορικό χρόνο, αλλά να συναντήσουν μαζί με τον θεατή την πανανθρώπινη και διαχρονική τους ισχύ.

Συντελεστές: Δραματουργική επεξεργασία, Σκηνική επιμέλεια: Χρυσάνθη Κορνηλίου
Παίζουν: Αιώνιο Θήλυ (διπλή διανομή): Χρυσάνθη Κορνηλίου και Αγγελική Βούλγαρη. Ιέρειες: Αγάθη Κάλτσα, Μαρία Γκριτζάπη

Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις»

Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη, Αθήνα

Τηλ.: 210 8613739 / E-mail: [email protected]

www.dieleusis.gr

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b