MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

H Ελλάδα της Vogue, του GQ, και ως… Μέση Γη

Η εικόνα της χώρας μας όπως την παρουσιάζουν δύο μεγάλα ξένα περιοδικά μόδας, ένα διάσημο δίδυμο σχεδιαστών και μια ελληνική “Slightly Eccentric” φωτογραφική ομάδα.Από την Αργυρώ Σταυρίδη

Monopoli Team

Τι ‘ν’ η πατρίδα μας; Μην είν’ οι κάμποι και τα βουνά; Μην είν’ οι αγανακτισμένοι που φασκελώνουν τη Βουλή; Ή μήπως οι celebrities που κατακλύζουν τις οθόνες και τα περιοδικά με φόντο παραλίες και νησιώτικα σοκάκια;

Τις τελευταίες μέρες ανακυκλώνονται κατά κόρον στα media η -παλιότερη- φωτογραφία του εύζωνα που δακρύζει, καθώς και τα στιγμιότυπα από τις συγκρούσεις των ΜΑΤ με τους διαδηλωτές, αντιπροσωπεύοντας τη ζοφερή εικόνα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Αυτό το «ανήσυχο» καλοκαίρι, εκτός από το διεθνές οικονομικο-πολιτικό ενδιαφέρον, κερδίζουμε και την προσοχή μεγάλων media από τον κόσμο της μόδας. Την ώρα λοιπόν που «ο κόσμος καίγεται» (τα εισαγωγικά προαιρετικά), η γαλλική Vogue και το GQ αντλούν έμπνευση από την -παραδοσιακή και μη- εικόνα και «μυθολογία» της Ελλάδας.

Το μεγάλο δίμηνο τεύχος Ιουνίου-Ιουλίου της γαλλικής Vogue είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα, με το εξώφυλλό του ντυμένο στα μπλε και την Isabelli Fontana σαν άλλη Linda Evangelista βγαλμένη από τα 90’s. Η επιμέλεια των «ελληνικών» editorials φέρει την υπογραφή της αρχισυντάκτριας Emmanouelle Alt, που θεωρείται ότι έχει κάνει «θαύματα», φέρνοντας νέο αέρα στον διεθνή τίτλο μέσα σε λίγους μήνες από τη στιγμή που κατέλαβε το συγκεκριμένο πόστο. Τοπία, στιγμές, πρόσωπα και editorials μόδας συνθέτουν την στυλιζαρισμένη -και ο χαρακτηρισμός δεν είναι μομφή- φωτογραφική εκδοχή του περιοδικού για την εικόνα και ατμόσφαιρα της χώρας μας, που άλλοτε παρουσιάζεται σαν καρτ-ποστάλ και άλλοτε με έναν πιο πρωτότυπο τρόπο. Στο σημείωμά της, η Alt αναφέρεται και στη νέα γενιά καλλιτεχνών, επιχειρηματιών και «ανήσυχου κοινού», οι οποίοι δημιουργούν, «ψάχνονται», διασκεδάζουν και διαμορφώνουν μέρος του σύγχρονου προσώπου της Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά, το GQ ανατρέχει στο κινηματογραφικό παρελθόν και σε μια καλτ ταινία, το “Summer Lovers” («Οι εραστές του καλοκαιριού»), ως έμπνευση για τη φωτογράφιση του οδηγού στυλ διακοπών. Όσοι έχετε δει την ταινία, θα θυμάστε πως η υπόθεση παρακολουθεί τις «περιπέτειες» ενός απροσδόκητου ερωτικού τριγώνου (Ντάρυλ Χάννα, Πήτερ Γκάλαχερ, Βαλερί Κενσάν) που κάνει διακοπές στην Ελλάδα, αλλά και το εμβληματικό κομμάτι του soundtrack, “I ’m so excited”, των Pointer Sisters. Το δημιουργικό της φωτογράφισης του περιοδικού κινήθηκε σε πιο τετριμμένα μονοπάτια, τοποθετώντας τα τρία μοντέλα (ο εκπρόσωπος του «ισχυρού» φύλου είναι ο πρωταγωνιστής του “True Blood”, Joe Manganiello) σε white-washed επιφάνειες και με χαρακτηριστικό «πολύ» sexy pose.

Για να περάσουμε και στην “trendy” άποψη των DSquared2, που έχοντας κατά νου την Μύκονο για τη δημιουργία μέρους της ανδρικής κολεξιόν τους για το Καλοκαίρι του 2012, έβαλαν τα μοντέλα τους να περπατήσουν στην πασαρέλα με φόντο ένα σκηνικό που αναπαριστά beach bar, και υπό τους ήχους του περσινού χιτ “Last Summer” του Nicko, που πέρυσι «έλιωσε» από το airplay (βλ. βίντεο).

Φυσικά τα παραπάνω δεν είναι παρά αποσπασματικές αισθητικές προσεγγίσεις της «ελληνικότητας» από ξένους. Για μια επεξεργασμένη μεν, πιο ρεαλιστική δε, εικόνα της Ελλάδας, και ειδικότερα του αστικού περιβάλλοντος, από αυτόχθονες καλλιτέχνες, προτείνουμε να επισκεφθείτε την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Εικόνες από τη Μέση Γη», που φιλοξενείται από τις 9 ως τις 31 Ιουλίου στον χώρο του Μαροκινού @ Terra Petra, και στα πλαίσια του Terra Nueva Project («Νέα Γη»). Η φωτογραφική ομάδα Slightly Eccentric δανείζεται τον βορειοευρωπαϊκό μυθολογικό όρο για να ονομάσει έτσι τη «Γη» των απλών, καθημερινών, μέσων ανθρώπων της πόλης. Μετά από ένα preview των έργων που θα εκτεθούν, μπορούμε να πούμε ότι o φακός τους στέκεται ανάμεσα στη δημοσιογραφική και καλλιτεχνική φωτογραφία, συλλαμβάνοντας φευγαλέες στιγμές της καθημερινότητας και αναδεικνύοντας τις «κρυφές» διαστάσεις τους. Οι φωτογραφίες ξεφεύγουν από τις συνηθισμένες παρουσιάσεις για τις «ομορφιές» και τα «αλλόκοτα» της πόλης και εντυπωσιάζουν με την αξιοποίηση ακόμα και των πιο λιτών θεμάτων. Δηλώνουμε λοιπόν γοητευμένοι από την εκλεπτυσμένη οξυδέρκεια της δουλειάς των Slightly Eccentric και δίνουμε ραντεβού μαζί τους στο Terra Petra, για να μοιραστούμε μια διαφορετική ματιά της πόλης που θα απολαύσουμε από ψηλά.

[iframe width=”560″ height=”349″ src=”http://www.youtube.com/embed/7VmClpGVc-A” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b