MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
15
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πού είναι ο Υπουργός, οέο;

Φωτογενής μεν… ακριβοθώρητος δε, είναι ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι του επιχορηγούμενου θεάτρου οι οποίοι τους τελευταίους 18 μήνες προσπαθούν να τον συναντήσουν για να του εκθέσουν τα προβλήματά τους.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

 

Και δεν μιλάμε για τίποτα περιθωριακούς καλλιτέχνες. Την επιτροπή διαμαρτυρίας συγκροτούν ορισμένα από τα πιο “δυνατά” ονόματα του χώρου όπως οι: Λευτέρης Βογιατζής, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Ξένια Καλογεροπούλου, Λυδία Κονιόρδου, Μάγια Λυμπεροπούλου, Μάνια Παπαδημητρίου, Βασίλης Πουλαντζάς, Δημήτρης Τάρλοου, Αιμιλία Υψηλάντη.

 


Οι παραπάνω καλλιτέχνες μαζί με πολλούς άλλους πραγματοποίησαν στις 24 Μαΐου μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ αντίστοιχη συγκέντρωση προγραμματίζουν για σήμερα (31/5) με αίτημα και πάλι να ξεκαθαριστεί το θέμα των επιχορηγήσεων.


Όπως αναφέρουν οι ίδιοι με ανακοίνωση που έστειλαν στα ΜΜΕ,

Είναι βαθιά αντιδημοκρατικό και υποτιμητικό ένας υπουργός (ο μοναδικός από τη μεταπολίτευση και μετά!) να αρνείται παντελώς τον διάλογο. Η διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε, δεν είναι διάλογος μεταξύ υπουργού και επιχορηγούμενου θεάτρου, είναι διαδικτυακή συζήτηση πολιτών, σχετικών και ασχέτων.
 

Μετά την ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 24ης Μαΐου έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού, λάβαμε τη διαβεβαίωση από το γραφείο του Υπουργού ότι εντός 48 ωρών θα μας καθοριστεί συνάντηση με τον ίδιο τον Υπουργό. Πέρασαν οι 48 ώρες, πέρασαν και οι επόμενες 48 χωρίς να ειδοποιηθούμε για τίποτα. Αντίθετα, σήμερα Κυριακή, ο Υπουργός, προφανώς θορυβημένος από την επιτυχία της συγκέντρωσής μας αλλά αποφεύγοντας πάντα τον διάλογο μαζί μας, έσπευσε να καλέσει τους δημοσιογράφους για Συνέντευξη Τύπου σε αθηναϊκό μπαρ, σε μία ακόμα κίνηση εντυπώσεων.
 

Το επιχορηγούμενο θέατρο επί τόσα χρόνια διαμορφώνει και συντηρεί το σημαντικότερο κομμάτι της θεατρικής δημιουργίας, αναδεικνύει δυνάμεις και τάσεις που τροφοδοτούν τα κρατικά θέατρα και στηρίζει με τις παραστάσεις του διοργανώσεις όπως το Φεστιβάλ Αθηνών. Το επιχορηγούμενο θέατρο αποτελεί δυναμική εστία καλλιτεχνικού και πνευματικού προβληματισμού, είναι τόπος διαλόγου, δημοκρατίας, παιδείας. Διαμορφώνοντας παράλληλα θεατρικούς χώρους-πνεύμονες πολιτισμού σημαντικότατους, προσφέρει κοινωνική ασπίδα ιδιαίτερα σε περιοχές που απειλούνται με υποβάθμιση και εγκατάλειψη.
 

Το επιχορηγούμενο θέατρο από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα έχει κερδίσει ένα πολυπληθές και διαρκώς διευρυνόμενο κοινό, ζωντανή απόδειξη για την αναγκαιότητα ύπαρξης των θεάτρων αυτών, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο γενικής κρίσης αξιών, που απαιτεί επαναπροδιορισμό του πολιτισμού στον τόπο μας, και της πορείας του.
 

Μένει να δούμε εάν και αυτή τη φορά το ΥΠ.ΠΟ. θα διατηρήσει τη γνωστή του απαξιωτική τακτική ή θ’ ανταποκριθεί στο κάλεσμα των καλλιτεχνών.  

Περισσότερα από Ιστορίες
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
Η Ελλάδα 2η στις αυξήσεις ενοικίων στην ΕΕ – Όσο ένας μισθός το μέσο ενοίκιο
Επίκαιρα
Πρεμιέρα για τον Κοινωνικό Τουρισμό – Πόσες μέρες “καλύπτει”
Art & Culture
Είναι το Girls & Boys μια εξομολόγηση που σε διαλύει αθόρυβα;
Επίκαιρα
Ψυρρή: Εμπρηστική επίθεση σε γκαλερί που καταδίκαζε τη γενοκτονία – “Δεν θα με σιωπήσουν” λέει η ιδιοκτήτρια
Επίκαιρα
ΗΠΑ: Αντιδράσεις για την ανάρτηση του Τραμπ που απεικονίζει εαυτόν ως… Ιησού
Επίκαιρα
Έρευνα: “Πρωτιά” για τους Έλληνες στο εργασιακό άγχος
Σαν σήμερα
100 χρόνια Έλλη Λαμπέτη: Η ζωή της μέσα από τα λόγια της
Ιστορίες
Bella Ciao#44: H Μεγάλη Παρασκευή για μένα είχε πάντα έναν ήχο
Επίκαιρα
Stop Scrolling: Το Artemis II έφτασε στη Σελήνη κι εμείς στη Γη τραγουδάμε Six Seven
Art & Culture
Το Open House από μέσα: Πώς η Αθήνα “χωράει” για δύο μέρες στα πιο όμορφα κτίριά της
Art & Culture
ΝΕΟn ΝΕΡΟ: Το Αδριάνειο Υδραγωγείο μετατρέπεται σε μια καθηλωτική εμπειρία ψηφιακής τέχνης
Art & Culture
H κωμωδία είναι η σκηνοθετική τροφή του Τάσου Πυργιέρη