MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Υποψηφιότητες για Όσκαρ: Βασιλιάς και Κυνόδοντας, φαβορί και εκπλήξεις!

Ένας «Βασιλιάς» είχε τον πρώτο λόγο στις υποψηφιότητες των Όσκαρ που ανακοινώθηκαν χθες, αλλά για μας η μεγάλη είδηση είναι η είσοδος του «Κυνόδοντα» στην πεντάδα της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Monopoli Team

Η Ελλάδα είχε 33 χρόνια να πετύχει τέτοια διάκριση, από το 1977 και την «Ιφιγένεια» του Κακογιάννη! Η, πολυσυζητημένη διεθνώς, ταινία του Γιώργου Λάνθιμου θα έχει ισχυρό ανταγωνισμό από το μεξικάνικο «Biutiful» και το δανέζικο «In A Better World», αλλά τίποτα δεν είναι απίθανο…

 

Στη μάχη για τα αγαλματίδια, οι  ταινίες που βγαίνουν ενισχυμένες είναι «Ο Λόγος του Βασιλιά», μια σχετικά μικρή -αλλά Oscar friendly- βρετανική παραγωγή με 12 συνολικα υποψηφιότητες και το γουέστερν «True Grit» των πάντα υπολογίσιμων αδελφών Κοέν με 10. Ωστόσο, τo  «Social Network» (συνολικά 8 υποψηφιότητες) παραμένει το φαβορί για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία (Ντέιβιντ Φίντσερ) και διασκευασμένο σενάριο (Άαρον Σόρκιν).

 

Από τους ηθοποιούς, τον πρώτο λόγο έχουν ο Κόλιν Φερθ («Ο Λόγος του Βασιλιά») και η Νάταλι Πόρτμαν («Μαύρος Κύκνος»).  Το «Inception» με 8 υποψηφιότητες προσβλέπει κυρίως σε τεχνικές κατηγορίες και το «The Fighter» (με 7 συνολικά) στους δεύτερους ρόλους, όπου ο Κρίστιαν Μπέιλ και (μάλλον) η Μελίσα Λίο είναι φαβορί. 6 υποψηφιότητες έχει το «127 Hours» του Ντάνι Μπόιλ  και από 5 το «Toy Story 3» και ο «Μαύρος Κύκνος».

 

Ποιοι έμειναν απ’ έξω; Ξεχωρίζει η απουσία του Κρίστοφερ Νόλαν για τη σκηνοθεσία του «Inception», ενώ το «The Town» δεν χώρεσε στην καλύτερη δεκάδα ταινιών. Στις ερμηνείες, ο Χαβιέρ Μπάρδεμ («Biutiful») έφαγε τον Ρόμπερτ Ντιβάλ («Get Low»), η Μισέλ Γουίλιαμς («Blue Valentine») τη Χίλαρι Σουάνκ («Conviction») και η Τζάκι Γουίβερ του «Animal Kingdom» την Μίλα Κούνις από τον «Μαύρο Κύκνο». Απουσιάζουν ακόμα, ο Μαρκ Γουόλμπεργκ («The Fighter»), ο Ράιαν Γκόσλινγκ («Blue Valentine»), η Τζουλιάν Μουρ («The Kids Are All Right»). Μεγάλη έκπληξη θεωρείται η απουσία του «Waiting for Superman» στα ντοκιμαντέρ,  ευχάριστη μικρο-έκπληξη η παρουσία του «Θαυματοποιού» στην κατηγορία animation…

 

Η μεγάλη βραδιά της απονομής είναι την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου.

 

 

Θοδωρής Τσιάτσικας

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b