MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ανοίγει ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής!

Μια νέα όαση πρασίνου με προτάσεις πολιτισμού και εκπαίδευσης ανοίγει για το κοινό από τη Δευτέρα 17 Μαΐου

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Μία ακόμη σημαντική προσφορά στην ποιότητα ζωής της πόλης, έρχεται να προσθέσει το άνοιγμα του κήπου του Μεγάρου στους πολίτες και τους επισκέπτες της Αθήνας.

 

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου, στις 10 η ώρα ο κήπος ανοίγει για πρώτη φόρα και με το πράσινο, τα δέντρα και τα λουλούδια του, φιλοδοξεί να γίνει πόλος έλξης για τους πολίτες όλων των ηλικιών που θα βρουν όχι μόνο ένα τόπο για να ηρεμήσουν και χαλαρώσουν από τους γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς της πόλης αλλά και τη δυνατότητα να τον κάνουν «στέκι» τους με τις πολλές και ποικίλες καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα οργανώνει εκεί το Μέγαρο Μουσικής .

 

Ο κήπος θα είναι ανοιχτός από τις 10 το πρωί έως τη δύση του ηλίου και η είσοδος των επισκεπτών θα γίνεται από τη Βασιλίσσης Σοφίας και την οδό Κόκκαλη.

 

Για την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου πνοής για την Αθήνα, συνέδραμε ουσιαστικά το Κοινωφελές Ίδρυμα “Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης”. Χάρις στη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος που έγινε στο Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής τον Ιούνιο του 1999 στο πλαίσιο του έργου της Ολοκλήρωσης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, υλοποιήθηκε η διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου γύρω και πίσω από το Μέγαρο σε ένα μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης που είναι σε θέση να φιλοξενεί σειρά εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων.

 

Η πολυαναμενόμενη συναυλία με τον μεγάλο αρχιμουσικό Ρικάρντο Μούτι και την περίφημη Φιλαρμονικής της Βιέννης ‘βγαίνει’ με γιγαντοοθόνη  στον κήπο του Μεγάρου

Η μαγεία του κήπου το βράδυ σε συνδυασμό με το ‘άνοιγμα στην πόλη’ ενός πολιτιστικού γεγονότος πρώτου μεγέθους, όπως η συναυλία του διάσημου αρχιμουσικού Ρικάρντο Μούτι με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου, στις 9 στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης και θα μεταδοθεί ζωντανά σε γιγαντο-οθόνη είναι κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά στο Μέγαρο και είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει μια μοναδική εμπειρία.

Οι επισκέπτες του πάρκου θα μπορούν καθισμένοι στο χορτάρι κάτω από τον αίθριο ουρανό, να απολαύσουν δωρεάν τη φημισμένη Φιλαρμονική της Βιέννης, για την οποία ο Ρίχαρντ Στράους έχει πει πως «κάθε έπαινος αποδεικνύεται κατώτερος της πραγματικότητας»,  και τον σούπερσταρ του πόντιουμ, Ρικάρντο Μούτι που θα τη διευθύνει σ’ αυτή τη μια και μοναδική συναυλία που αναμένουν με ανυπομονησία οι φίλοι της κλασικής μουσικής.

Η συναυλία που περιλαμβάνει έργα Μότσαρτ (Συμφωνία του Λιντς), Σούμπερτ (Ημιτελή) και Τσαικόφσκι (Συμφωνία αρ.6 ‘Παθητική’) είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Χρήστου Λαμπράκη.

Χορηγοί της συναυλίας είναι το Ίδρυμα Λαμπράκη και οι Κωνσταντίνος και Γέλη Αγγελοπούλου.

 

Μουσικές εκδηλώσεις

Πολλές και ποικίλες θα είναι οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι επισκέπτες του κήπου. Ο πρώτος ήχος που θα ακουστεί σ’ αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου που ανοίγει για τους πολίτες στην καρδιά της πόλης, ανήκει φυσικά στη μπάντα του Δήμου Αθηναίων που θα κάνει δύο εμφανίσεις, Σάββατο 5 και 19 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα.

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Τα παιδιά της Αθήνας θα έχουν την ευκαιρία να  γνωρίσουν τον κήπο του Μεγάρου με τα μάτια, την αφή, τους ήχους, την όσφρηση, με όλες τους τις αισθήσεις και να περάσουν  εκεί δημιουργικές και χαρούμενες στιγμές. Οι εκπαιδευτικοί σύμβουλοι Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου και Λήδα Μασούρα επεξεργάζονται ένα δίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που θα είναι στην πρώτη φάση πειραματικό και θα πραγματοποιείται κάθε Σάββατο το πρωί από τον προσεχή Οκτώβριο.

Το πρώτο και κύριο μέρος του προγράμματος που πραγματοποιείται στον κήπο, καλεί τα παιδιά, με οδηγό ένα χάρτη του κήπου, ειδικά φτιαγμένο γι’ αυτά, να παίξουν το «κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού», βασισμένο στην αναγνώριση ήχων, την παρατήρηση των φυτών και την αναζήτηση των μικρών και μεγάλων εκπλήξεων που κρύβονται στη φύση. Τα παιδιά θα κατασκευάζουν αυτοσχέδια όργανα με υλικά που θα έχουν βρει στο «κυνήγι» τους και με αυτά θα παίζουν τους δικούς τους ήχους, ρυθμούς, μελωδίες.

Το δεύτερο σημείο συνάντησης των παιδιών θα είναι το Μέγαρο, όπου σ’ έναν φιλόξενο χώρο, θα μπορούν να ανακεφαλαιώσουν τις γνώσεις και εμπειρίες που αποκόμισαν στον κήπο, να ζωγραφίσουν, να φτιάξουν κολλάζ και γραφικές παρτιτούρες, να συνθέσουν, να αυτοσχεδιάσουν στα όργανα ακόμα και να ηχογραφήσουν.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b