MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
18
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πώς να επιλέξετε το σωστό κοστούμι

Το κοστούμι είναι σοβαρή επένδυση για τον άνδρα, γι’ αυτό και πρέπει να επιλέγεται με σωστά κριτήρια. Για να είναι η αγορά σας επιτυχημένη, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Monopoli Team

Διαμορφώστε μια σαφή εικόνα του τι ψάχνετε και για πού προορίζεται
Αν ψάχνετε ένα κοστούμι για τη δουλειά σας, το οποίο θα φορέσετε μία ή παραπάνω φορές την εβδομάδα, προτιμήστε την κλασική γραμμή σε σκούρες αποχρώσεις. Αν θέλετε ένα κοστούμι για κάποια ιδιαίτερη περίσταση που θα το φορέσετε λίγες μόνο φορές το χρόνο (γάμο, ή κάποια ξεχωριστή έξοδο) τότε η πιο ασφαλής επιλογή είναι το μαύρο ή navy blue κοστούμι, αλλά οι πιο νέοι μπορούν να ποντάρουν και σε διαφορετικά χρώματα ή σχέδια. Αν το κοστούμι προορίζεται για επαγγελματικό interview, θυμηθείτε ότι σημασία έχει περισσότερο μια προσεγμένη εμφάνιση που αποπνέει άνεση, κομψότητα και αυτοπεποίθηση, παρά ένα “ατσαλάκωτο” look. Στην περίπτωση που θέλετε μόνο ένα σακάκι για να το συνδυάσετε με τζην για μία πιο casual εμφάνιση, ψάξτε για ένα απλό σε γήινες αποχρώσεις.

Επιλέξτε το σωστό κατάστημα
Αν θέλετε να γλιτώσετε χρόνο, προτιμήστε τα πολυκαταστήματα, που σας δίνουν πολλές επιλογές. Μην απορρίπτετε ωστόσο μεμονωμένα καταστήματα που μπορεί να μην διαφημίζονται, ωστόσο ενδέχεται να έχουν πολύ μεγαλύτερη πείρα και οι άνθρωποί τους να είναι σε θέση να σας προσφέρουν συμβουλές και υπηρεσίες που δεν θα βρίσκατε σε “απρόσωπες” επιχειρήσεις.

Μάθετε το μέγεθός σας
Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά πολλές φορές δεν είναι. Το πιο σημαντικό στοιχείο ενός κοστουμιού είναι η εφαρμογή του. Οι ώμοι του σακακιού πρέπει να αγκαλιάζουν τους ώμους σας και οι βάτες δεν πρέπει να προεξέχουν. Αν σταθείτε με την πλάτη σας στον τοίχο και οι βάτες αγγίζουν τον τοίχο πριν από τα χέρια σας, τότε το κοστούμι σάς είναι μεγάλο. Πρέπει να είστε σε θέση να κουμπώνετε το σακάκι άνετα, χωρίς να ρουφάτε την κοιλιά σας. Επίσης όταν είναι κουμπωμένο το σακάκι σας, προσέξτε να μην είναι πολύ φαρδύ στην περιοχή της κοιλιάς. Το μήκος των μανικιών δεν θα πρέπει να καλύπτει τα χέρια σας (το κόντυμα δεν είναι πάντα αποτελεσματικό, γιατί μπορεί να χαλάει το στυλ ή την εφαρμογή του). 

Αριθμός κουμπιών
Ο βασικός παράγοντας που καθορίζει το στυλ ενός κοστουμιού, είναι ο αριθμός των κουμπιών του. Τα τρία κουμπιά καθιερώθηκαν στη δεκαετία του ’90, αλλά τώρα επανήλθαν στη μόδα. Κουμπώστε μόνο το μεσαίο για να δώσετε μοντέρνο χαρακτήρα σε ένα κλασικό σακάκι. Τα δύο κουμπιά είναι η πιο μοντέρνα εκδοχή του σακακιού στις μέρες μας. Αν είστε τύπος που τολμά και θέλετε κάτι πιο εναλλακτικό, τότε το ένα κουμπί είναι ιδανικό για εσάς.

Ανοίγματα στο πίσω μέρος σου σακακιού: είναι
must
Το κεντρικό σκίσιμο στην πλάτη του σακακιού είναι παραδοσιακό αλλά πάντα μοντέρνο και η πιο κλασική επιλογή. Τα δύο σκισίματα προτιμώνται κυρίως από Ευρωπαίους σχεδιαστές και είναι πιο ρομαντικά από τα υπόλοιπα. Μην επιλέγετε σακάκια χωρίς σκίσιμο, είναι παλιομοδίτικα!

Περί…πέτου
Το πέτο-εγκοπή είναι αυτό που βλέπετε πιο συχνά στον επαγγελματικό σας χώρο και είναι η πιο ασφαλής επιλογή. Το πέτο-αιχμή θυμίζει στυλ κολεγίου και κάνει τη διαφορά!

Στο δοκιμαστήριο
Αν δεν φοράτε το κατάλληλο πουκάμισο και τα κατάλληλα παπούτσια, ζητήστε τα από το κατάστημα. Μόνο έτσι θα έχετε ολοκληρωμένη εικόνα. Κοιταχτείτε σε έναν ολόσωμο καθρέφτη και δώστε βάση και στο παντελόνι. Ανάλογα με το γούστο σας, μπορεί να είναι ψηλοκάβαλο ή χαμηλοκάβαλο, στενό ή πιο φαρδύ, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι γενικά άνετο και να “πέφτει” ωραία.

Να είστε προσεκτικοί με τον πωλητή
Ακόμα και σε ευυπόληπτα καταστήματα, ένας υπάλληλος που έχει μοναδικό σκοπό να πουλήσει, μπορεί απλά να σας πει ό,τι θέλετε να ακούσετε: ότι το χρώμα σας ταιριάζει, ότι η εφαρμογή είναι εντάξει και γενικά ότι το εκάστοτε κοστούμι είναι για σας. Αν όμως κάτι σας “χαλάει” όταν το βλέπετε επάνω σας, εκφράστε την αντίρρησή σας και προσέξτε τι θα σας πει. Αν η επιχειρηματολογία του έχει βάση και δείχνει να ξέρει τη δουλειά του, λάβετε υπόψη τη συμβουλή ή τα σχόλιά του. Αν η απάντηση δεν σας ικανοποιεί, ξανασκεφτείτε αν θα προχωρήσετε σε αγορά. Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας κάποιο φίλο τη γνώμη του οποίου εμπιστεύεστε, αλλά και να ξέρετε καλά εκ των προτέρων τι αναζητάτε. Θυμηθείτε ότι εσείς είστε το “αφεντικό”, όχι ο πωλητής.

Η τελική πινελιά του ράφτη
Αν διαπιστώνετε κάποια ατέλεια στο μήκος του παντελονιού, στις βάτες του σακακιού, ή σε οποιοδήποτε μέρος του κοστουμιού σας, ζητήστε από το κατάστημα να σας το αναμορφώσει. Τα περισσότερα καταστήματα διαθέτουν τέτοια υπηρεσία, και εσείς απλά ζητήστε να μάθετε αν θα χρεωθείτε κάτι παραπάνω στην τιμή.

Τελική δοκιμή
Μετά τις τελικές λεπτομέρειες που ανέλαβε ο ράφτης, δοκιμάστε πάλι το σακάκι προτού το αγοράσετε. Βεβαιωθείτε ότι είναι ακριβώς όπως το θέλετε και μη διστάσετε να πείτε τη γνώμη σας αν το τελικό αποτέλεσμα δεν σας ικανοποιεί.

Έλενα Τσαφταρίδη

Περισσότερα από Αγορές