MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
05
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ασφαλείς χριστουγεννιάτικες αγορές μέσω internet

Το 57% των Ελλήνων καταναλωτών θα κάνει φέτος τις χριστουγεννιάτικες αγορές του μέσω internet, ξεπερνώντας τους φόβους για την ασφάλεια των διαδικτυακών συναλλαγών, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο Internet Explorer 8 της Microsoft σε 111 χώρες της Ευρώπης.

Monopoli Team

Αποκαλύπτοντας τις σκέψεις 4000 χρηστών του internet, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά διαδικτυακών συναλλαγών είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με 83%, η Ιρλανδία με 74%, η Σουηδία με 62% και η Πορτογαλία με 51%. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 57%, παρόλο που το 78% διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με την ασφάλεια των συναλλαγών στο διαδίκτυο, ενώ το 84% των καταναλωτών προβληματίζεται για το ιδιωτικό του απόρρητο.

Συμβουλές για ασφαλείς online αγορές:

  1. Να ενημερώνετε διαρκώς το λογισμικό του υπολογιστή σας.

Στη χώρα μας (δυστυχώς) μόνο το 55% των καταναλωτών φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει αναβάθμιση του browser που χρησιμοποιεί τους τελευταίους έξι μήνες. Πρέπει να ενημερώνετε όλα τα προγράμματα λογισμικού, χρησιμοποιώντας τις αυτόματες ενημερώσεις που κάθε τόσο εμφανίζονται στην οθόνη σας.

  1. Προστατέψτε τον υπολογιστή σας

Ο υπολογιστής σας πρέπει να διαθέτει τις τελευταίες εκδόσεις των firewall, λογισμικά antivirus, antispam και antispyware, για να προστατεύεται από ανεπιθύμητους «εισβολείς».

  1. Αποφύγετε απόπειρες υποκλοπής στοιχείων και το κακόβουλο λογισμικό

Ο Internet Explorer 8 χρησιμοποιεί το Φίλτρο Smart Screen για να μπλοκάρει και να σας προειδοποιήσει για κακόβουλο λογισμικό ή απειλές phishing (υποκλοπής στοιχείων). Το Φίλτρο αυτό σας ενημερώνει όταν ένα site που προσπαθείτε να ανοίξετε δεν είναι ασφαλές και σας επιτρέπει να υποβάλετε αναφορά για οποιαδήποτε τυχόν μη ασφαλή ιστοσελίδα που μπορεί να εντοπίσετε.

  1. Προστατευτείτε από νεοεμφανιζόμενες απειλές

Οι επιθέσεις Cross-site Scripting συνιστούν μία από τις ολοένα και πιο εξελιγμένες μεθόδους που χρησιμοποιούνται παράνομα στο διαδίκτυο για την απόκτηση πρόσβασης στα προσωπικά σας δεδομένα. Ο Internet Explorer 8 σας προστατεύει από αυτές τις απειλές με ένα ενσωματωμένο Φίλτρο Cross-Site Scripting (XSS) που είναι πάντα ενεργοποιημένο.

  1. Εντοπίστε παραπλανητικές διευθύνσεις στον Ιστό

Με τον Internet Explorer 8 αποφεύγετε επικίνδυνες τοποθεσίες στο διαδίκτυο που μπορούν να σας εξαπατήσουν με παραπλανητικές διευθύνσεις, διότι το όνομα τομέα (domain name) στη γραμμή διεύθυνσης επισημαίνεται με μαύρο χρώμα, ώστε να είναι ευκολότερο να εντοπίσει κανείς την πραγματική ταυτότητα μίας τοποθεσίας.

  1. Βεβαιωθείτε ότι η περιήγησή σας είναι ιδιωτική σας υπόθεση

Όταν δε χρησιμοποιείτε τον δικό σας υπολογιστή για να δείτε τα mail σας ή να πραγματοποιήσετε μια online αγορά, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε το InPrivate Browsing, μια εφαρμογή που δεν επιτρέπει την καταγραφή του ιστορικού πλοήγησης (browsing history), των cookies και άλλων πληροφοριών που σας αφορούν στον υπολογιστή που θα χρησιμοποιήσετε.

  1. Βεβαιωθείτε ότι οι ιστοσελίδες πληρωμών (payment websites) χρησιμοποιούν τεχνολογία κρυπτογράφησης.

Αναζητήστε τα εξής στοιχεία για να δείτε αν ένα site χρησιμοποιεί τεχνολογία κρυπτογράφησης κατά την επεξεργασία στοιχείων πιστωτικών καρτών:

    • Ένα “s” μετά το http στη διεύθυνση ιστού- θα πρέπει να εμφανίζεται ως εξής: https:
    • Ένα μικροσκοπικό κλειστό λουκέτο στη γραμμή διεύθυνσης ή στην κάτω δεξιά γωνία του παραθύρου.
    • Μια πράσινη γραμμή διεύθυνσης- εξ’ ορισμού, ο Internet Explorer 8 χρησιμοποιεί αυτόν τον τρόπο για να υποδηλώσει μία αξιόπιστη ιστοσελίδα.
  1. Αγνοήστε τα ανεπιθύμητα αιτήματα ενημέρωσης των στοιχείων του λογαριασμού σας.

Τα mail αυτά μπορεί να είναι παραπλανητικά με σκοπό τη υποκλοπή προσωπικών στοιχείων. Οι περισσότερες νομοταγείς εταιρείες δεν αποστέλλουν ποτέ ανεπιθύμητα αιτήματα με e-mail ή άμεσα μηνύματα ζητώντας τους κωδικούς πρόσβασης ή άλλα προσωπικά σας δεδομένα. Επιπλέον, θυμηθείτε: αν κάτι σας φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι.

Περισσότερα από Αγορές
VIMA_WEB3b