Τι να προσέξετε την επόμενη φορά που θα αγοράσετε ρούχα
Γνωρίζουμε βέβαια ότι για πολλούς από εσάς η διαδικασία αγοράς ρούχων είναι επαχθής και άρα ανήκει στην κατηγορία των δραστηριοτήτων με τις οποίες κάποιος πρέπει να ξεμπερδεύει με τις λιγότερες δυνατές «απώλειες» σε χρόνο και χρήμα κάτι σαν επίσκεψη στον οδοντίατρο, ας πούμε.
Μήπως όμως αυτό συμβαίνει επειδή σας λείπει η αυτοπεποίθηση και η σιγουριά ότι ξέρετε να ξεχωρίζετε την ποιότητα από την υπερτιμημένη «υπογραφή»; Μήπως, αν ξέρατε τι πρέπει να προσέξετε και πώς να ξοδέψετε τα χρήματά σας έξυπνα, η βόλτα στα μαγαζιά θ αρχίζε να φαντάζει λιγότερο σαν αγγαρεία και περισσότερο σαν περιπέτεια;
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Όταν βγαίνετε στα μαγαζιά για ψώνια αποφύγετε το λουκ «αμερικάνος τουρίστας σε κρουαζιέρα στη Μεσόγειο»: μπορεί οι διάσημοι σταρ και οι εκκεντρικοί εκατομμυριούχοι να τα καταφέρνουν αλλά αν δεν ανήκετε σε μια απ τις δύο κατηγορίες, ντυθείτε προσεγμένα για να σας προσέξουν περισσότερο και οι πωλητές και αφήστε αυτούς να δουλέψουν για εσάς: να βρουν το νούμερό σας και να σας προτείνουν ρούχα και χρωματικούς συνδυασμούς. Ακόμα, πάρτε μαζί σας το σπορ σακάκι για το οποίο ψάχνετε πουκάμισο ή το πουκάμισο για το οποίο ψάχνετε γραβάτα και αφήστε τους υπαλλήλους του καταστήματος να σας βοηθήσουν, ως πιο ειδικοί.
Μια άλλη χρήσιμη συμβουλή είναι να αποφύγετε να πάτε για ψώνια με τη σύντροφό σας γιατί το ντύσιμο είναι προσωπική υπόθεση και οι γνώμες των άλλων επικίνδυνοι αντιπερισπασμοί που μπορεί να σας οδηγήσουν σε λάθος επιλογές. Όταν έχετε ενδοιασμούς για κάτι, μην το αγοράσετε αμέσως αλλά σκεφτείτε το καλύτερα για μια-δυο μέρες πριν το αποφασίσετε.
Εκτός από τα παραπάνω, καλό είναι να έχετε υπόψη και τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για καλές αγορές:
Κοστούμι: Κοιτάξτε τις ραφές στο εσωτερικό του σακακιού. Αν είναι φτιαγμένες στο χέρι θα δείτε μια μονή κλωστή και η ραφή δε θα είναι εντελώς ευθεία, ενώ αν είναι της μηχανής, οι κλωστές θα είναι δύο σε σχήμα αλυσίδας και άψογα ευθυγραμμισμένες. Οι χειροποίητες ραφές είναι γενικά πιο ανθεκτικές. Για να ελέγξετε την ποιότητα του υφάσματος, πιάστε μια άκρη από το πανί και τσαλακώστε τη σφιχτά στη φούχτα σας. Αν δεν έχει ζαρώσει όταν το ξεδιπλώσετε, είστε σε καλό δρόμο.
Πουκάμισο: Εδώ, σημαντικό ρόλο παίζουν τα κουμπιά. Δοκιμάστε ότι είναι ραμμένα γερά, ότι είναι σκληρά και γυαλιστερά. Αν, όταν κουμπώσετε το πουκάμισο, γύρω από τα κουμπιά σχηματίζονται ομόκεντροι κύκλοι, πάρτε ένα νούμερο μεγαλύτερο.
Παλτό: Βεβαιωθείτε ότι θα είναι από μαλλί ή κασμίρι ή ανάμειξη των δύο.
Παπούτσια: Λυγίστε το παπούτσι κι αν, όταν το ισιώσετε, το δέρμα έχει κάνει τσάκιση, αποφύγετε να το αγοράσετε. Επίσης, μην αγοράζετε παπούτσια το απόγευμα γιατί το πόδι σας θα έχει πρηστεί από την κούραση της μέρας.
Δερμάτινο σακάκι: Το καλό δέρμα θα είναι απαλό και μαλακό ενώ το δέρμα κακής ποιότητας θα δείχνει γυαλιστερό και «λουστραρισμένο». Βεβαιωθείτε ότι φόδρα είναι από καλής ποιότητας ύφασμα όπως βαμβακερό ή, έστω, ραγιόν.
Πουλόβερ: Καλό είναι να γνωρίζετε ότι το καλύτερο μάλλινο είναι από τη Σκωτία και απ τη Μογγολία. Αν αγοράζετε χοντρό μάλλινο πουλόβερ, κρατήστε το ύφασμα του μπροστά από το φως και βάλτε το χέρι σας από πίσω: δε μπορείτε να δείτε το χέρι σας πίσω από μάλλινο ύφασμα καλής ποιότητας.
Παντελόνι: Ελέγξτε τις ραφές να είναι σφιχτές και χωρίς ξεφτισμένες κλωστές. Κοιτάξτε ιδιαίτερα το ύφασμα γύρω από τις ραφές του καβάλου, των γονάτων και των γλουτών: αν το ύφασμα δείχνει λεπτό ή ξεφτισμένο, μην το πάρετε.
Μπότες: Προτιμήστε τις με φόδρα και, αν είναι δυνατόν, αδιάβροχες. Για να είστε σίγουροι για το μέγεθος, δοκιμάστε τις με χοντρές κάλτσες ως το γόνατο, σαν κι αυτές που φοράτε όταν βάζετε μπότες.
Την επόμενη φορά που θα πάτε στα μαγαζιά για ψώνια, με σύμμαχο αυτά τα μικρά μυστικά, είναι σίγουρο πως η «μάχη» θα σας φανεί λιγότερο άνιση.
Μαρία Τσάκου – Κο