MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
16
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μικροί στο μάτι… δυνατοί στις επιδόσεις

Όταν οι φορητοί υπολογιστές πρωτοκυκλοφόρησαν στην Αμερική το 1986, προορίζονταν κυρίως για χρήση από το στρατό και την εφορία και υπήρχε γενικά η αντίληψη ότι απευθύνονται σε μια μικρή και εξειδικευμένη αγορά. Αντίθετα με αυτές τις προβλέψεις, σήμερα κατασκευάζονται πιο πολλοί φορητοί απ’ ότι desktop υπολογιστές, ενώ, για το 2009, προβλέπεται ότι οι πωλήσεις «laptop» θα ξεπεράσουν για πρώτη φορά τις πωλήσεις desktop υπολογιστών.

Monopoli Team

Η νέα γενιά φορητών υπολογιστών έχει ως στόχο να… σηκώσει το βάρος από τους ώμους μας, καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας ανταγωνίζονται η μία την άλλη στη κατασκευή του πιο λεπτού, ελαφρού κι ελκυστικού φορητού υπολογιστή.

Ας δούμε πέντε «ultra portable» φορητούς που οι ειδικοί της αγοράς θεωρούν από τους καλύτερους αυτής της κατηγορίας:

Lenovo ThinkPad X300 (φωτο)
Η σειρά ThinkPadX είχε πάντα έξοχα λειτουργικά συστήματα. Με το τελευταίο της μοντέλο, όμως, η Lenovo ξεπέρασε τον εαυτό της. Ο υπολογιστής είναι εξαιρετικά λεπτός και ελαφρύς, χωρίς όμως να λείπει κανένα από τα χαρακτηριστικά που μπορεί να χρειαστεί κανείς. Βασίζεται στο νέο επεξεργαστή IntelCore 2 DuoSL7100 πoυ παρέχει όχι μόνο αξιοπρεπέστατη απόδοση, αλλά ταυτόχρονα και οικονομία στη κατανάλωση μπαταρίας. Συνδυάζεται με 64GBsolidstatedrive που εξασφαλίζει πολύ δυνατές επιδόσεις, ανεβάζει όμως τη τιμή, ενώ και η χωρητικότητά του είναι σχετικά μικρή. Η 13.3 ιντσών οθόνη είναι ικανοποιητικότατη κι οι σχεδιαστές του Χ300 χώρεσαν έως και DVD εγγραφής σε αυτό τον υπέροχα λεπτό υπολογιστή. Μια πολύ καλή επιλογή για όσους δεν αποθαρρύνονται από την αρκετά υψηλή τιμή του.

Asus U6V-A1
Όσοι ψάχνουν για «ultraportable» με εξαιρετικά υψηλή απόδοση που να χρησιμοποιείται άνετα και ως πρωτεύων υπολογιστής, αλλά χωρίς να κοστίζει πολύ ακριβά, ο ASUSU6V-A1 έχει πολλά να προσφέρει. Είναι πλήρως εξοπλισμένος με επεξεργαστή IntelCore 2 DuoP8400 που εξασφαλίζει δυνατές επιδόσεις, με διπλάσια RAM από αυτή των περισσοτέρων φορητών κι επίσης με εντυπωσιακό σκληρό δίσκο 320 GB (και δυνατότητα σύνδεσης με εξωτερικό σκληρό). Ο ειδικός επεξεργαστής γραφικών που διαθέτει του δίνει προβάδισμα έναντι των άλλων «ultraportable», τόσο στα γραφικά 3D όσο και στο υψηλής ευκρίνειας (HD) video. Το μεγαλύτερο ελάττωμά του: ηκάτω του μετρίου αυτονομία της μπαταρίας του.

LenovoThinkpadSL300
Ενω το Χ300 είναι θεαματικό, το κόστος του είναι απαγορευτικό για ορισμένους. Το ThinkPadSL300 είναι μια φτηνότερη εναλλακτική λύση στη κατηγορία Lenovo. Χρησιμοποιεί τον νέο IntelCore 2 DuoSP8400 επεξεργαστή που του δίνει απίστευτη απόδοση, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του τη προσιτή τιμή του εν λόγω υπολογιστή. Διαθέτει σκληρό δίσκο με μνήμη 250GB και κάρτα γραφικών GeForce 9300MGS. Ελαττώματα; Για να κρατήσει τη τιμή χαμηλά, η Lenovo χρησιμοποίησε ένα, ως επί το πλείστον, πλαστικό περίβλημα, ενώ και οι διαστάσεις του είναι μεγαλύτερες από εκείνες άλλων υπολογιστών σε αυτή τη κατηγορία.

SonyVaioVGN-Z530N/B
Ένα από τα λίγα «ultraportable» που χρησιμοποιούν το Montevinochipset της Intel. Αυτό συμπεριλαμβάνει τον νέο Core 2 DuoP8400 επεξεργαστή και 2GBPC3-8500 DDR3 μνήμη. Τα χαρακτηριστικά αυτά του χαρίζουν μερικές από τις καλύτερες επιδόσεις στη κατηγορία του. Ένα χαρακτηριστικό μοναδικό για τον VAIOVGN-Z530N/B είναι τα «υβριδικά» γραφικά που επιτρέπουν την εναλλαγή ανάμεσα στη κάρτα GMAX4500 και στηνεξειδικευμένη GeForce 9300MGS, ανάλογα με τη χρήση. Η πρώτη εξοικονομεί ενέργεια, ενώ η δεύτερη επιστρατεύεται για τα 3D ή τα HDvideo. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στη μπαταρία του Ζ530 να έχει μία από τις μεγαλύτερες αυτονομίες αυτής της κατηγορίας. Φυσικά, τα προϊόντα SONY είναι πάντα από τα ακριβότερα της αγοράς.

Apple MacBook Air
Το λειτουργικό σύστημα Μac έχει σίγουρα τους οπαδούς του κι ο ελκυστικός σχεδιασμός αυτού του «ultraportable» σίγουρα θα προσελκύσει και νέους. Είναι εξαιρετικά λεπτό κι ελαφρύ, αλλά ταυτόχρονα δυνατό σε επιδόσεις, χάρη στο νέο IntelCore 2 Duo επεξεργαστή του. Υστερεί σε συνδεσιμότητα λόγω της ύπαρξης μίας μόνο θύρας USB και της έλλειψης internal optical

Περισσότερα από Αγορές
VIMA_WEB3b