MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
09
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Οίνος ευφραίνει την… τσέπη

Τα σπάνια κρασιά αναδεικνύονται σε επενδυτικά blue chips!

Οίνος ευφραίνει την… τσέπη - Monopoli.gr
Monopoli Team

Ακόμη ένα ποτηράκι… λέει το τραγούδι, στις μέρες μας μάλλον για να πάνε κάτω τα φαρμάκια. Για κάποιους άλλους όμως ταιριάζει, γιατί γιορτάζουν την απόδοση μιας πολλής επιτυχημένης επενδυτικής απόδοσης. Δεν είναι λίγο να αγοράζεις μία φιάλη κρασί 100 δολάρια και να την πουλάς 4.500. Ευτυχής επενδυτής ο κ. Fox!

Οι σχεδόν 1.800 φιάλες κρασιού που βγήκαν στον πλειστηριασμό, προέρχονταν από τη συλλογή Fox Cellar, η οποία θεωρείται ότι περιέχει τα πιο φίνα κρασιά παγκοσμίως και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες συλλογές κρασιού που ανήκουν σε ένα και μόνο ιδιοκτήτη. Η συλλογή Fox έφερε εισπράξεις 11.2 εκ. δολάρια  και αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο πλειστηριασμό κρασιού στον κόσμο και το μεγαλύτερο «κελάρι» που πουλήθηκε φέτος.

Λοιπόν μια ζεστή και ηλιόλουστη Παρασκευή του Σεπτέμβρη, λίγες μόνο ημέρες μετά την πρώτη Δευτέρα ύστερα από την κρίση στην αγορά, δυο περπατημένοι αγοραστές κρασιών κονταροχτυπήθηκαν σε ιδιωτική δημοπρασία για το προνόμιο να συντρίψουν το παγκόσμιο ρεκόρ στις τιμές του κρασιού για μια μόνο κάσα Chateau Lafite Rothschild του 1982.

Ένας κινέζος αγοραστής, που ήρθε αεροπορικώς από το Πεκίνο για τη δημοπρασία της εταιρείας  Hart Davis Hart,  κέρδισε τον διαξιφισμό με την τελική πλειοδοσία των 54.970 δολάρια  -δηλαδή, το υπέρογκο ποσό των 4.580,83 δολάρια ανά φιάλη. Μετά την κυκλοφορία της το 1984, μία φιάλη θα έφτανε την τιμή των 100 δολάρια  περίπου.

Με την αναταραχή των χρηματαγορών, ίσως ορισμένες φορές να είναι ελκυστική για τους επενδυτές η αγορά φίνων κρασιών,  αυτό όμως δεν σημαίνει πως απλώς στοιβάζει κανείς τα μπουκάλια στο υπόγειο.  

Αυτή η δραματική υπερτίμηση, δεν αποτελεί κανόνα για τις επενδύσεις σε κρασί, αλλά υπογραμμίζει πόσο αποδοτική και ευπροσάρμοστη,  μπορεί να είναι η επένδυση σε φίνα κρασιά -ιδιαίτερα όταν σήμερα η μεταβλητότητα της αγοράς ξεφουσκώνει ισολογισμούς, μετοχές, συνταξιοδοτικά αποταμιευτικά προγράμματα και τα χαμηλά επιτόκια πνίγουν τις αποδόσεις των μετρητών και άλλων επενδύσεων.

«Κατά παράδοση οι τιμές των blue-chip κρασιών αυξάνονται, αλλά με μέτριους ρυθμούς εν συγκρίσει με άλλες επενδύσεις», σύμφωνα με τον Allan Frischman, ανώτερο στέλεχος της Hart Davis Hart. «Τα τελευταία δυο χρόνια τα κρασιά αυτά αυξήθηκαν δραματικά σε τιμές, αλλά δεν είναι εύκολο να πούμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η ανοδική πορεία».

Η επένδυση σε κρασιά, δεν είναι για τους λιγόψυχους ή τους οικονομικά στριμωγμένους. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ακριβή αγορά, χρειάζονται χρόνια -ίσως και δεκαετίες στις περισσότερες περιπτώσεις , για να δει κανείς το είδος της απόδοσης που έφερε ο πλειστηριασμός της Hart Davis Hart  και όπως οι περισσότερες επενδύσεις, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη. Δεν είναι κάθε χρονιά τέλεια.

«Αν θέλετε να κάνετε αγοραπωλησίες, επιλέξτε άλλα προϊόντα, τίτλους, μελλοντικά αραβοσίτου, ακόμη και καφέ», συμβουλεύει ο Kevin Swersey, ανεξάρτητος σύμβουλος κρασιών. «Ο κόσμος του κρασιού είναι υπερβολικά πολύπλοκος και δεν μπορεί να μπει κανείς έτσι απλά».

«Το κρασί δεν είναι τίτλοι», λέει. «Είναι αναλώσιμο εμπόρευμα, και μάλιστα ευπαθές». Το σημείο αυτό μπορεί να αποτελεί το ένα και μοναδικό σημαντικό θέμα όταν αγοράζει κανείς κρασιά από οιαδήποτε πηγή. Η συντήρηση μιας τέτοιας κάβας είναι το δαπανηρότερο τμήμα της επένδυσης στο κρασί. Η απλή συσσώρευση του κρασιού στο υπόγειό σας αποτελεί μεγάλο σφάλμα στον κόσμο των φίνων κρασιών.

Όντως, είναι η μόνη πραγματικά ρευστή επένδυση και οι περισσότεροι επενδυτές θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι να το πιουν εάν δεν επαληθευτούν οι προσδοκίες τους για αύξηση των τιμών.

Περισσότερα από Αγορές
VIMA_WEB3b