MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
09
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Περί οίνων: Syrah ή Shiraz

5 κρασιά που πρέπει να γνωρίζετε – Μέρος Δεύτερο

Περί οίνων: Syrah ή Shiraz - Monopoli.gr
Monopoli Team

Η επόμενη από τις 5 πιο γνωστές και διαδεδομένες ποικιλίες κρασιών που θα μας απασχολήσει είναι η ποικιλία κόκκινου κρασιού Syrah ή Shiraz (το κρασί από την ποικιλία σταφυλιού που ήταν γνωστή ως «Syrah» στην Ευρώπη, στην Αμερική και στις περισσότερες άλλες χώρες και ως «Shiraz» στην Αυστραλία).

Θεωρείται κρασί για άντρες γιατί -όπως κι οι περισσότεροι άντρες- είναι στιβαρό κι αξιόπιστο, ένα κρασί ζωηρό και με «σώμα», ένα κρασί που απαιτεί να το σεβαστείς, με μια ξεχωριστή κι έντονη γεύση που ο εραστής του κρασιού ή θα αγαπήσει -ή θα μισήσει- έντονα.

Παρόλο που το σταφύλι Syrah προήλθε αρχικά από τη Γαλλία,είναι οι Αυστραλοί αυτοί που πραγματικά «επέβαλαν» το Shiraz καλλιεργώντας αυτό το σταφύλι σε πολυάριθμους αμπελώνες -ειδικά στα νοτιοανατολικά της ηπείρου- και δημιουργώντας αρωματικά, κόκκινα κρασιά τα οποία είναι πλέον τόσο χαρακτηριστικά που αποκαλούνται και «κρασιά τύπου Αυστραλίας» ή «Shiraz» ακόμα και όταν τα φτιάχνουν Αμερικάνοι παραγωγοί. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι κάθε διαφορετική ετικέτα έχει κρασιά τόσο διαφορετικά μεταξύ τους ώστε δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει ότι προέρχονται από το ίδιο σταφύλι. Αυτή όμως είναι και η ομορφιά του Shiraz: παρόλο που κάθε κρασί προέρχεται από την ίδια οικογένεια σταφυλιών, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται, το κλίμα, ακόμα και το έδαφος στο οποίο μεγαλώνουν οι καρποί, μπορούν να διαφοροποιήσουν σε τεράστιο βαθμό τη τελική γεύση και το άρωμα του κρασιού κάθε διαφορετικού παραγωγού.

Πίνεται αμέσως χωρίς παλαίωση, αλλά ανάλογα με το πόσο ταννικό είναι μπορεί να μείνει έως και πέντε χρόνια. Πίνεται σε θερμοκρασία γύρω στους 21ο Κελσίου – που είναι αρκετά υψηλότερη από την ιδανική θερμοκρασία όλων των άλλων κρασιών, ακόμα και των άλλων κόκκινων.

Συνοδεύεται ιδανικά με:
Κόκκινο κρέας και κυνήγι αλλά και με δυνατά τυριά. Επίσης με Ινδικό, Μεξικάνικο κι άλλα καυτερά φαγητά.

Περισσότερα από Αγορές
VIMA_WEB3b