MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
09
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Περί οίνων: Gewurztraminer

5 κρασιά που πρέπει να γνωρίζετε – Μέρος Τρίτο

Περί οίνων: Gewurztraminer - Monopoli.gr
Monopoli Team

Μια ακόμη ποικιλία κρασιού από τις πλέον διαδεδομένες είναι το Gewurztraminer -η λέξη σημαίνει τόσο το κρασί, όσο και το σταφύλι από το οποίο παράγεται.

«Gewurz» σημαίνει στα γερμανικά «με μπαχαρικά», κι είναι και το βασικό χαρακτηριστικό του Gewurztraminer. Η λέξη «Τraminer» αφορά στο σταφύλι και σημαίνει «προερχόμενο από το Tramin», μια μικρή πόλη στο νότιο Τιρόλο της Αυστρίας.

Το σταφύλι Gewurztraminer καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Αλσατία το 19ο αιώνα. Παρόλο που καλλιεργείται και σε άλλες χώρες, όπως στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και το Ισραήλ, οι καλύτερες ποικιλίες του προέρχονται από την Αλσατία, γιατί ευνοείται ιδιαίτερα από το ψυχρό κλίμα.

Toκρασί Gewurtztraminer είναι ένα λευκό, σχετικά «απλό» κρασί και γι’ αυτό το λόγο θεωρείται απολαυστικό για τους αρχάριους της γευσιγνωσίας. Είναι όμως κι αρκετά πολύπλοκο, ώστε να έχει μια «μεταξένια» επίγευση, πλούσια σε διάρκεια αλλά και σε ένταση. Αν επιλέξετε ετικέτα με προέλευση τη Γερμανία, να είστε προετοιμασμένοι για ένα κρασί πιο ξηρό -ενώ εκείνα της Αλσατίας είναι ελαφρώς πιο γλυκά.

Γενικά, πάντως, είναι ένα κρασί μέτριο προς ξηρό, «γεμάτο», στο χρώμα τουάχυρου, με αρωματικό μπουκέτο, νότες εξωτικών φρούτων και πλούσιο σε αρώματα μπαχαρικών, όπως η πιπερόριζα. Για να το μυρίσετε, πάρετε βαθιά εισπνοή, γιατί η «μύτη» του είναι ελαφριά, σε αντίθεση με το «σώμα» του που είναι εξαιρετικά πλούσιο.

Αν είναι καλής χρονιάς, μπορεί να παλαιωθεί ως και δέκα χρόνια. Πίνεται σε θερμοκρασία γύρω στους 14ο Κελσίου.

Συνοδεύει ιδανικά:
Οποιοδήποτε λιπαρό γεύμα, βαριά μαγειρεμένο κυνήγι, λιπαρά ψάρια σαν τον τόνο και το σολομό. Είναι από τα λίγα κρασιά που ταιριάζουν με την ασιατική κουζίνα και ιδιαίτερα με το σούσι.

Περισσότερα από Αγορές
VIMA_WEB3b