MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
19
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
OPEN CALL

Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία: Άνοιξαν οι αιτήσεις για τους εκπαιδευτικούς

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων απόσπασης 1 έτους μόνιμων εκπαιδευτικών της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία για το σχολικό έτος 2026-2027.

Φωτογραφία: Stephie Grape for Onassis Stegi
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η πρόσκληση της Διοικούσας Επιτροπής των Δημοσίων Ωνασείων Σχολείων για την έναρξη της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόσπαση διάρκειας ενός διδακτικού έτους (2026-2027) στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να διδάξουν στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία της Π.Δ.Ε. όπου υπηρετούν – ή, στην περίπτωση των εκπαιδευτικών που έχουν διορισθεί κατά το σχολικό έτος 2024-25 της περιοχής διορισμού τους- μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως τις 12 Ιουλίου 2026 και ώρα 23:59, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Ένα περιβάλλον που δίνει χώρο στους εκπαιδευτικούς να εξελιχθούν

Στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία διαμορφώνεται ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον που εμπνέει τους εκπαιδευτικούς να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο στην ευρύτερη αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Το έργο τους υποστηρίζεται από σύγχρονες κτηριακές και εργαστηριακές υποδομές, καινοτόμο εξοπλισμό και προηγμένα ψηφιακά εργαλεία.

Με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, παρέχεται στους εκπαιδευτικούς η δυνατότητα παρακολούθησης προγραμμάτων επιμόρφωσης σε σύγχρονες παιδαγωγικές πρακτικές και η αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν με θητεία στα ΔΗΜ.Ω.Σ. έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν υποτροφία για την κάλυψη του κόστους των διδάκτρων παρακολούθησης μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών έως του ποσού των 5.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα σύστημα που ενθαρρύνει τη διά βίου μάθηση και  αναγνωρίζει τη σημασία του ρόλου του εκπαιδευτικού σε ένα σύγχρονο μαθησιακό περιβάλλον.

Φωτογραφία: Alexandros Avramidis for Onassis Foundation

Για κάθε ζεύγος Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων συστήνεται κοινό Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο (ΕΠ.Ε.Σ.) – το οποίο έχει την ευθύνη για την παιδαγωγική και επιστημονική λειτουργία των δύο σχολικών μονάδων. Οι Πρόεδροι των ΕΠ.Ε.Σ. είναι μέλη του διδακτικού προσωπικού ΑΕΙ, γεγονός που διευκολύνει την αλληλεπίδραση των ΔΗΜ.Ω.Σ. με την ακαδημαϊκή κοινότητα και δημιουργεί προοπτικές για την ανάπτυξη μνημονίων συνεργασίας και έρευνας μεταξύ των πανεπιστημίων και των σχολικών μονάδων.

Οι ώρες διδασκαλίας στους Ομίλους και τα Σύνολα προσμετρώνται  στο υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών, ενώ το εργασιακό τους ωράριο είναι ταυτόσημο με εκείνο των εκπαιδευτικών όλων των δημοσίων σχολείων.  Για το πρόσθετο έργο που προσφέρουν οι εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο λειτουργίας των Ομίλων προβλέπεται επιμίσθιο,  το οποίο καλύπτεται από τους πόρους της δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση. Για την υλοποίησή τους, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να λάβουν συνδρομή από εξειδικευμένους επιστήμονες που ενισχύουν το εκπαιδευτικό έργο και διευρύνουν τους μαθησιακούς ορίζοντες. Παράλληλα, η καθημερινή παρουσία ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών συμβάλλει στη δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος που υποστηρίζει ουσιαστικά τόσο τους μαθητές όσο και τους ίδιους.

Τέλος, εκπαιδευτικοί που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο στη σχολική μονάδα ΔΗΜ.Ω.Σ. όπου είναι τοποθετημένοι, μπορούν να συμπληρώσουν το ωράριό τους είτε σε άλλα  Ωνάσεια Σχολεία ή με διοικητικό έργο στην ίδια σχολική μονάδα. Με τον τρόπο αυτό περιορίζονται οι χρονοβόρες μετακινήσεις και ενισχύεται η επαγγελματική τους σταθερότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο ΙΕΜΚ στηρίζει το IAML 2026 και ενισχύει τον διεθνή διάλογο για τη μουσική κληρονομιά12.09.2018

Ένα δίκτυο δημόσιων σχολείων που αναπτύσσεται μαζί με τους ανθρώπους του

Τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία είναι ένα καινοτόμο Δίκτυο Δημόσιων Σχολείων με ισχυρό κοινωνικό χαρακτήρα. Πρόκειται για υφιστάμενα δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αναβαθμίζονται από τους πόρους της δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση και λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Μετά την επιτυχημένη λειτουργία των πρώτων δώδεκα σχολείων κατά τη σχολική χρονιά 2025-2026, (6 Γυμνάσια και 6 Γενικά Λύκεια) σε Αχαρνές, Περιστέρι, Κολωνό, Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης, Κοζάνη και Ξάνθη, το δίκτυο διευρύνεται με οκτώ ακόμη σχολικές μονάδες που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τον Σεπτέμβριο του 2026 σε Αιγάλεω, Ρόδο, Ηράκλειο και Πύργο.

Συνολικά οι 20 σχολικές μονάδες του Δικτύου των ΔΗΜ.Ω.Σ. θα προσφέρουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες μάθησης, εξέλιξης και δημιουργίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα, διαμορφώνοντας σήμερα μαζί τους το δημόσιο σχολείο του αύριο.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο των ΔΗΜ.Ω.Σ. είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.ΔΗΜ.Ω.Σ., εδώ: https://dedimos.minedu.gov.gr/

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Τι Νέα;
Σχετικά Θέματα
Μουσικά Νέα
Baxes Festival: Δημήτρης Μπάκουλης και Μαριάνα Κατσιμίχα φέρνουν το καλοκαίρι στην καρδιά της Αθήνας
Cine News
32ο AIFF: Ο Παβελ Παβλικόφσκι στην Αθήνα για την πανελλήνια πρεμιέρα της «Πατρίδας»
Μουσικά Νέα
Ο Jack Savoretti τον Σεπτέμβριο στο Θέατρο Λυκαβηττού
Επίκαιρα
Δημογραφικό: 275 σχολεία δεν θα λειτουργήσουν φέτος – “Καμπανάκι” για την περιφέρεια
Θεατρικά Νέα
ΥΠΠΟ: Επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 2.360.000 ευρώ για θεατρικές και χορευτικές παραγωγές
Θεατρικά Νέα
Ανεξάρτητα Κράτη: Σε ποια ανοιχτά θέατρα της Αθήνας θα δούμε (ξανά) την παράσταση-φαινόμενο
Cine News
Cool Crips on Tour: Η νέα ταξιδιωτική εκπομπή της ΕΡΤ θα είναι ο,τι πιο cool
ShowBiz
Δύο μαύρα πουκάμισα: Δεύτερο trailer για την νέα σειρά του MEGA
Θεατρικά Νέα
«Του αγοριού απέναντι»: Το μιούζικαλ των Ρέππα – Παπαθανασίου επιστρέφει στο Θέατρο Άλσος
Εκδηλώσεις
Πανσέληνος του Αυγούστου στο ΚΠΙΣΝ με σινε-μαραθώνιο: To Πάρκο Σταύρος Νιάρχος “ξενυχτά” με Κιούμπρικ
Μουσικά Νέα
Οι Fontaines D.C. επιστρέφουν με νέο άλμπουμ – Άκουσε το πρώτο single, “Marianne”
Επίκαιρα
Τουρισμός για όλους 2026-2027: Έως την Παρασκευή οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι και τα ποσά