MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
27
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Προθάλαμος Δ’: Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το Εθνικό συζητά για τις όψεις της συμβολικής βία

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Εθνικό Θέατρο ολοκληρώνει τη δράση «Προθάλαμος Δ’ – Διεπιστημονικοί Διακαλλιτεχνικοί Διάλογοι» για τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο, διοργανώνοντας μια συζήτηση για τη βία με τη συμμετοχή της γλωσσολόγου Αγγελικής Αλβανούδη, της ράπερ AEON και της ηθοποιού Βίκυς Βολιώτη.

Προθάλαμος Δ'
Monopoli Team

Το Εθνικό Θέατρο, την Κυριακή 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, διοργανώνει στην Κεντρική Σκηνή του Κτηρίου Τσίλλερ, την έκτη –και τελευταία για τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο– δράση «Προθάλαμος Δ’ – Διεπιστημονικοί Διακαλλιτεχνικοί Διάλογοι», αντλώντας έμπνευση από τη θεματική του καλλιτεχνικού του προγράμματος για τον Μάρτιο, τη Βία. Σχεδιασμός – Επιμέλεια: Νατάσα Τριανταφύλλη.

Η διακεκριμένη γλωσσολόγος Αγγελική Αλβανούδη, καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συναντά επί σκηνής την καλλιτέχνιδα της ραπ μουσικής AEON και την ηθοποιό Βίκυ Βολιώτη. Πώς συνομιλεί μια επιστημονική διάλεξη για τις όψεις της συμβολικής βίας που ασκείται μέσω της γλώσσας, νομιμοποιώντας την ανδρική κυριαρχία και τη γυναικεία υποτέλεια, με τη ραπ μουσική ως δυναμική παρέμβαση για τη θέση της γυναίκας σήμερα, αλλά και με αποσπάσματα θεατρικού λόγου που διανοίγουν αντίστοιχες θεματικές;

Η γλώσσα ως σημειωτικό σύστημα μεσολαβεί στην ερμηνεία της εμπειρίας και κατηγοριοποιεί τον κοινωνικό κόσμο με τρόπους που αναπαράγουν τις κοινωνικές ιεραρχίες και ανισότητες. Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε συνδέονται με υπόρρητα κοινωνικά νοήματα γύρω από την ιδεολογία του άντρα ως νόρμας και της γυναίκας ως απόκλισης και υποδέεστερου άλλου.

Ποια χαρακτηριστικά έχει η «γλώσσα του αποκλεισμού» των γυναικών από το σύμπαν της συμβολικής αναπαράστασης; Πώς η θηλυκή διαφορά γίνεται αόρατη και σημαδεύεται ως αρνητική κατηγορία μέσα από τη γενικευτική χρήση του αρσενικού γένους και τη σημασιακή υποβάθμιση των γυναικών; Ποιες μορφές παίρνει ο μισογυνισμός στην ψηφιακή επικοινωνία; Μπορούμε να αντισταθούμε στη συμβολική βία;

Αγγελική Αλβανούδη

«Θέλεις ή δε θέλεις;» –  Ένας εργαστηριακός κύκλος για την ερωτική επιθυμία

Μετά την ολοκλήρωση του Προθαλάμου Δ’ 6, θα ακολουθήσει δράση της ομάδας Bloom με τίτλο «Θέλεις ή δε θέλεις;» –  Ένας εργαστηριακός κύκλος για την ερωτική επιθυμία. Οι εκπαιδεύτριες Βίλυ Χατζηγιάννη και Βιργινία Ξυθάλη προσκαλούν το κοινό να προσεγγίσει την πολύπλευρη φύση της επιθυμίας, αποδομώντας τις κυρίαρχες αφηγήσεις και αγκαλιάζοντας μια πιο συμπεριληπτική και πολυεπίπεδη κατανόηση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Μέσα από έναν συνδυασμό διαδραστικών συζητήσεων και δραστηριοτήτων, θα εξερευνήσουν τι είναι η ερωτική επιθυμία, από τι επηρεάζεται και πώς εκφράζεται. Περισσότερα για την ομάδα Bloom εδώ.

Δηλώσεις συμμετοχής στο Εργαστήριο αποκλειστικά για τους θεατές του «Προθαλάμου Δ’ 6», 30 λεπτά πριν την έναρξη της δράσης, στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου| Περιορισμένος αριθμός θέσεων (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

AEON

Λίγα λόγια για τις προσκεκλημένες

Η Αγγελική Αλβανούδη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνιογλωσσολογίας στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το ερευνητικό της έργο εστιάζει στη σχέση γλώσσας, φύλου και κοινωνικής δικαιοσύνης, στη γλωσσική επαφή στην ελληνική διασπορά της Αυστραλίας και σε ζητήματα γραμματικής στη γλωσσική διεπίδραση. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Κοινωνιογλωσσολογία, την Πραγματολογία και την Ανάλυση Συνομιλίας. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Grammatical gender in interaction: Cultural and cognitive aspects (Brill, 2015) και Modern Greek in diaspora: An Australian perspective (Palgrave Pivot, 2019). Το έργο της έχει δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι Book Review Editor του επιστημονικού περιοδικού Sociolinguistic Studies. Έχει υπάρξει επί σειρά ετών επιστημονική συνεργάτρια στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη). Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στην Καθημερινή, ενώ συνεντεύξεις της έχουν φιλοξενηθεί σε διεθνή μέσα όπως το SBS και το BBC News World Service.

Η AEON γεννήθηκε στην Κρήτη και ξεκίνησε τη μουσική της πορεία στα πέντε της χρόνια με το σύστημα Orff. Στα έξι άρχισε να παίζει βιολί, ενώ στα εννιά της ασχολήθηκε με την κρητική λύρα και τα παραδοσιακά κρουστά. Στα 13 της μαθήτευσε στη λύρα με συμπαθητικές χορδές δίπλα στον Ross Daly και την Κέλυ Θωμά. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια παραδοσιακής μουσικής, τουρκικού τραγουδιού και βουλγαρικής μουσικής. Σπούδασε για ενάμιση χρόνο παραδοσιακή βαλκανική μουσική και σολιστικό γκαντούλκα (βουλγαρική λύρα) στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας, ενώ αργότερα σπούδασε κρητική λύρα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ξεκίνησε να ραπάρει στα 15 της και το 2015 ανέβασε την πρώτη της κυκλοφορία. Από τότε έχει κυκλοφορήσει διάφορα project, όπως το AEON LP (2018), το 06 + 59 μαζί με τον Zero 25 52 (2019), το Furia (2021-2022), το Tulipe Noir (2023) και το Χύμα Rap Project (2024). Τον Απρίλιο κυκλοφόρησε τον νέο της δίσκο, Χαιμαλίνα. Γράφει μουσική (beats) και τραγουδά.

Βίκυ Βολιώτη

Η Βίκυ Βολιώτη γεννήθηκε στη Βόννη Γερμανίας από Έλληνα πατέρα και Γερμανίδα μητέρα. Αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου και από το τμήμα Θεατρολογίας το Ελληνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τους Ν. Μαστοράκη, Γ. Μιχαηλίδη, Μ. Κακογιάννη, Στ. Φασουλή, Γ. Λάνθιμο, Μ. Λυμπεροπούλου, Θ. Αθερίδη, Β. Μαυρομάτη, M. Langhoff, Σ. Ευαγγελάτο, Μ. Κάλμπαρη, Φ. Λύτρα, Θ. Μουμουλίδη, Τ. Κρεβάικα, Λ. Κιτσοπούλου, Π. Δεντάκη, Θ. Μοσχόπουλο, Σ. Κακάλα, Οδ. Παπασπηλιόπουλο, Έλ. Μαυρίδου, Αλ. Κοέν, Ν. Κοντούρη  κ.ά.  σε έργα του κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Οι τελευταίες της συνεργασίες είναι με το Εθνικό Θέατρο στην παράσταση  Kontakthof  της Pina Bausch  και  στο έργο «Σε βλέπω» σε δική της σκηνοθεσία στο θέατρο μικρό Παλλάς. Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: «Ευτυχείτε!» σε κείμενα του F. X. Kroetz, «Επικίνδυνες σχέσεις» του Κρίστοφερ Χάμπτον, «Ιζαμπέλ Ρεμπώ – Ο δικός μου Αρθούρος», της Ευσταθίας, τη σύνθεση κειμένων “Kabarett Katakombe”, «Σε βλέπω» της Meghan Kennedy. Έχει εργαστεί  στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Με μια κραυγή» της Β. Ηλιοπούλου και με το βραβείο Α’ Γυναικείου ρόλου στο London Greek Film Festival για την ταινία «Το αίμα» του Δ. Καραναστάση. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο θεσμό “Shooting Star” στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Συνεργάζεται με τις εκδόσεις Καστανιώτη σε μεταφράσεις μυθιστορημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Βυσσινόκηπος: Ο Έκτορας Λυγίζος ανεβάζει το “κύκνειο άσμα” του Τσέχωφ στο Εθνικό12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χώρος: Κεντρική Σκηνή | Κτήριο Τσίλλερ

Πότε: Κυριακή 8 Μαρτίου

Ώρα: 14.00

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 8 €, Άνεργοι, ΑμεΑ & συνοδοί 5 €, Ειδική τιμή 5€ [έπειτα από αγορά εισιτηρίου παράστασης]

Προπώληση Εισιτηρίων

ticketservices.gr • Εκδοτήριο Ticketservices, Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου) | Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00-17.00 • Τηλεφωνικές αγορές στο 210 7234567 | Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00-17.00 & Σάββατο 10.00-14.00 • Εκδοτήριο Κτηρίου Τσίλλερ, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24| Τετάρτη έως Κυριακή: 09.00-21.00

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
«Νέκυια» της Φένιας Παπαδόδημα, «ταξίδι» στον κόσμο του Βαλς με την ΚΟΑ – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Ιστορίες ανθρώπων, χώρων και αντικειμένων στο Μουσείο Βορρέ: Από την παράδοση στη σύγχρονη δημιουργία
Εκδηλώσεις
Ο «Βυσσινόκηπος» στο Εθνικό, ρεσιτάλ της Αλεξίας Μουζά στο Μέγαρο – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς στηρίζει τον κύκλο συναυλιών «Νίκος Σκαλκώτας: Ελληνικοί Χοροί για δύο πιάνα»
Εκδηλώσεις
«Μήδεια Εξοδος ΙΙΙ» σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη, ο Στάθης Άννινος στο Half Note – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Θέατρο, φεστιβάλ και "Το Τελευταίο Σημείωμα": Οι δωρεάν εκδηλώσεις αυτής της εβδομάδας
Εκδηλώσεις
Θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις: Τι κάνουμε σήμερα, Τρίτη 24 Φεβρουαρίου
ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
Όλα όσα μας άρεσαν (ή μας χάλασαν) αυτή την εβδομάδα
Εκδηλώσεις
Αυτό το 3ήμερο έχει θέατρο, tecno live και αποκριάτικα πάρτι
Εκδηλώσεις
Τι μπορείς να κάνεις δωρεάν στην Αθήνα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας
Εκδηλώσεις
Η ΚΟΑ υποδέχεται την Κλερ Χουάνγκτσι, δύο εκθέσεις για τον έρωτα και τη μνήμη – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Hopeart: Ανοιχτό κάλεσμα για δωρεάν εκπαίδευση καλλιτεχνών βασισμένη στη μεθοδολογία MPAS