Ανάμεσα στον πάγκο του φαρμακείου και τον καμβά της ζωγραφικής κινείται αδιάκοπα εδώ και χρόνια ο Εμίλιο Παπαευαγγελίου, που μοιράζει την αφοσίωσή του σε δύο κόσμους: αυτόν της φαρμακευτικής επιστήμης και εκείνον της εικαστικής δημιουργίας.
Έχοντας σπουδάσει Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, ζει και εργάζεταιστη Λοκρίδα, όπου διατηρεί φαρμακείο, μέσα στο οποίο δημιούργησε ένα ιδιότυπο εργαστήριο, όπου η καθημερινότητα, ο χρόνος και τα υλικά της ζωγραφικής μετατρέπονται σταδιακά σε καλλιτεχνική πράξη.
Παράλληλα, είναι από το 2019 ενεργό μέλος της ομάδας [KUN:ST] International της Στουτγκάρδης, εξακολουθώντας μέχρι σήμερα να συμμετέχει στις δράσεις της, έχοντας λάβει μέρος σεέξι διεθνείς εικαστικές εκθέσεις: το 2021 το έργο του «Decoder» διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο του κοινού, και το 2023 το έργο του «Meseona» πήρε το δεύτερο βραβείο της καλλιτεχνικής επιτροπής.
Με αφορμή την πρώτη του μεγάλη ατομική έκθεση στην Αθήνα, με τίτλο «Ανάμεσα / In-Between», που παρουσιάζεται, σε επιμέλεια Ελισάβετ Πλέσσα, στο European Centre Athens, από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου 2026, μιλά στο Μonopoli.gr για τη διαδικασία της δουλειάς του, τα μέσα που επιλέγει, τη σχέση επιστήμης και τέχνης και τη διαδρομή των έργων του από το φαρμακείο προς τον εκθεσιακό χώρο.

Inception (Υποβολή), 2023. Στιλό διαρκείας και πενάκι σε καμβά
Γεννήθηκα στην Ιταλία και τα τελευταία χρόνια ζω μόνιμα στη Λοκρίδα. Όταν άρχισε να διαμορφώνεται η ιδέα της πρώτης μου μεγάλης ατομικής έκθεσης στην Αθήνα, ένιωσα ότι έπρεπε να παρουσιαστεί μια συνολική εικόνα της δουλειάς μου, όχι αποσπασματική. Η επιλογή των έργων έγινε με βασικό κριτήριο να αποτυπώνεται αυτή η πορεία: από τα έργα που γεννήθηκαν μέσα στην καθημερινότητα, πάνω σε φύλλα ημερολογίων, έως τα έργα σε καμβά που έχουν μια πιο συμπυκνωμένη διάσταση. Η συνεργασία μου με την ιστορικό τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα ήταν καθοριστική σε αυτή τη διαδικασία, γιατί βοήθησε να αποκτήσει η έκθεση συνοχή και ρυθμό, ώστε τα έργα να συνομιλούν μεταξύ τους και να αφηγούνται μια ενιαία διαδρομή.
Έχω μεγάλη χαρά όταν τα έργα μου παρουσιάζονται σε χώρους ανοιχτούς στο κοινό. Όταν η δουλειά φεύγει από τον οικείο χώρο όπου δημιουργήθηκε, αλλάζει και η σχέση μου μαζί της: ολοκληρώνεται. Στον εκθεσιακό χώρο το έργο παύει να μου ανήκει αποκλειστικά και δίνεται ελεύθερα στον θεατή, για να το προσεγγίσει όπως εκείνος θέλει, χωρίς οδηγίες ή περιορισμούς. Αυτή η στιγμή της συνάντησης είναι για μένα πολύ ουσιαστική.

Meseona (Μεσαίωνας), 2023. Στιλό διαρκείας και πενάκι σε καμβά
Η χρήση του στιλό είναι μια απαιτητική συνθήκη, κυρίως σε σχέση με τον χρόνο και την υπομονή. Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί επιμονή και απόλυτη συγκέντρωση, καθώς το μελάνι ρέει συνεχώς και δεν επιτρέπει διορθώσεις. Κρατώντας το στιλό, αφήνω το μελάνι να κινηθεί πάνω στην επιφάνεια, ακολουθώντας τον δικό μου ρυθμό, αλλά και επιβάλλοντας ταυτόχρονα μια πειθαρχία στη χειρονομία. Όλα τα έργα μου χρειάζονται πολύ χρόνο για να ολοκληρωθούν, είτε πρόκειται για χαρτί είτε για καμβά, και αυτή η χρονική διάρκεια είναι αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς μου.
Τα έργα της έκθεσης καλύπτουν μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο της ζωής σας ή λειτουργούν περισσότερο ως αποσπασματικές καταγραφές διαφορετικών στιγμών;Τα έργα της έκθεσης συγκροτούν την πρόσφατη καλλιτεχνική μου έρευνα, αλλά λειτουργούν με δύο διαφορετικούς τρόπους. Τα έργα σε χαρτί, και ιδιαίτερα εκείνα που έγιναν πάνω σε φύλλα ημερολογίων, καταγράφουν συγκεκριμένες χρονικές περιόδους· οι μήνες και οι ημέρες είναι παρόντες και λειτουργούν ως ίχνη της καθημερινότητας. Αντίθετα, τα έργα σε καμβά έχουν σχεδιαστεί με μια πιο διαχρονική πρόθεση: να μπορούν να σταθούν στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, πέρα από συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Bilingue (Δίγλωσσο), 2023. Στιλό διαρκείας σε ημερολόγιο μηνιαίου πλάνου
Θα ήθελα ο επισκέπτης να εμπιστευτεί το προσωπικό του βλέμμα και να φύγει με μεγαλύτερη ελευθερία σκέψης. Αν η έκθεση μπορέσει να λειτουργήσει ως έναυσμα για αυτήν την εσωτερική κίνηση, τότε έχει επιτελέσει τον σκοπό της.
* Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί συνομιλία του Εμίλιο Παπαευαγγελίου με την επιμελήτρια Ελισάβετ Πλέσσα, με ταυτόχρονη περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο, στις 24 Ιανουαρίου και τις 7 Φεβρουαρίου, στις 12.30.
Έκθεση ζωγραφικής, Εμίλιο Παπαευαγγελίου, «Ανάμεσα /In-Between»
European Centre Athens, Μητροπόλεως 74, Πλάκα, τηλ. 210-3428511
Διάρκεια: 24 Ιανουαρίου -15 Φεβρουαρίου 2026
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη-Κυριακή, 12.00-19.00
Είσοδος ελεύθερη