MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
05
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ

Μια βραδιά με τον Πασκάλ Ραμπέρ στο ΚΘΒΕ – «Το τέλος του έρωτα» με τα μάτια ενός σπουδαίου συγγραφέα

Ο Γάλλος συγγραφέας Πασκάλ Ραμπέρ βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή το συναρπαστικό «Το τέλος του έρωτα» που ανεβαίνει στο ΚΘΒΕ, το οποιο σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο διοργάνωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Όσα μάθαμε για τη «μοναστική» ζωή του Πασκάλ Ραμπέρ, την πραγματική ιστορία πίσω από «Το τέλος του έρωτα» και τη σχέση του με το θέατρο που διαρκώς μεταμορφώνεται.

Γιώτα Ευθυμούδη Μηνούδη | 05.12.2025

Την Παρασκευή (28/11) πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών η ανοικτή συζήτηση με τον Γάλλο συγγραφέα Πασκάλ Ραμπέρ, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για «Το τέλος του έρωτα», που ανεβαίνει στο ΚΘΒΕ.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, οργάνωσαν μια ανοικτή συζήτηση προς το κοινό με τον γνωστό συγγραφέα λίγες ώρες πριν την παράσταση. Ο χώρος αναμονής ήταν ήδη γεμάτος όταν έφτασα. Στο φουαγιέ, εκείνο το απόγευμα, ακούγονταν περισσότερο γαλλικά από ελληνικά, όχι μόνο από τον Ραμπέρ αλλά και από το κοινό που ήρθε για να τον ακούσει.

Η συζήτηση διεξήχθη στα γαλλικά, με μετάφραση από τον δημοσιογράφο Στέφανο Τσιτσόπουλο. Στη σκηνή βρίσκονταν επίσης ο Γρηγόρης Αποστολόπουλος, ο σκηνοθέτης της ελληνικής εκδοχής του έργου, και η Βάσω Κουΐδου η δημοσιογράφος και υπεύθυνη Επικοινωνίας & Γραφείου Τύπου του Γαλλικού Ινστιτούτου. Όλοι περιμέναμε να ακούσουμε τι είχε να πει ο βραβευμένος για το σύνολο του έργου του από την Comédie Française και με το μεγάλο βραβείο Δραματικής Λογοτεχνίας, συγγραφέας Πασκάλ Ραμπέρ.

Ο συγγραφέας με τη «μοναστική» καθημερινότητα

Η συζήτηση ξεκίνησε με μερικές γενικές ερωτήσεις για τη ζωή του. Ο Ραμπέρ μάς εκμυστηρεύτηκε ότι η σχέση του με τη γραφή άρχισε στην ηλικία των 13 ετών. Και σήμερα γράφει περίπου 10 έργα κάθε χρόνο. Όταν του ζητήθηκε να μας περιγράψει την καθημερινότητα του, χαμογέλασε και είπε ότι ζει σχεδόν «μοναστικά», «Ξυπνάω κάθε μέρα στις έξι, στη συνέχεια κάνω γυμναστική και μετά πηγαίνω στις πρόβες». Συμπλήρωσε ακόμη ότι η έμπνευσή του προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τους ηθοποιούς με τους οποίους συνεργάζεται και από όσα παρατηρεί τριγύρω του.

Ο Ραμπέρ εκτός από συγγραφέας, είναι επίσης σκηνοθέτης και χορογράφος. Το καινούριο του θεατρικό «Οι συνέπειες» αποτελεί μέρος μιας τριλογίας, με το δεύτερο μέρος του να αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2027 και το τελευταίο το 2029.

Σε αντίθεση με «Το τέλος του έρωτα» που εστιάζει στο φινάλε μιας σχέσης, το έργο του «Οι συνέπειες» στρέφεται στην οικογένεια, στους δεσμούς και τις ρίξεις που υφίστανται. Αν και ο Ραμπέρ συνηθίζει να γράφει για την οικογένεια και τον θάνατο, η απώλεια του πατέρα του ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση για εκείνον, «Πριν λίγο καιρό έχασα τον πατέρα μου σε ηλικία 93 ετών. Παρόλο που είμαι συγγραφέας και γράφω για αυτά τα θέματα, η απώλεια του πατέρα μου ήταν δύσκολη».

Το τέλος του έρωτα που βίωσε ο Ραμπέρ

«Το τέλος του έρωτα» είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Γάλλου συγγραφέα, η οποία μέχρι στιγμής έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες και παίζεται σχεδόν καθημερινά από διάφορα μέρη του κόσμου. «Δεν μπορώ να εντοπίσω τον λόγο της επιτυχίας του», είπε. «Νομίζω ότι όλοι βρίσκουν ένα κομμάτι της δικής τους εμπειρίας μέσα σε αυτή την ιστορία».

Φωτογραφία από την παράσταση “Το τέλος του έρωτα” του ΚΘΒΕ

Παρά το ότι ισχυρίζεται πως η ιστορία δεν του ανήκει πλέον, το έργο σε μεγάλο βαθμό βασίζεται σε προσωπικά του βιώματα. Ο Ραμπέρ μας εξήγησε πως έγραψε «Το τέλος του έρωτα» μετά το τέλος μιας δεκαπενταετούς σχέσης του με μια Αμερικανίδα ηθοποιό. Όταν το έργο ανέβηκε στην Αμερική, η ίδια υποδύθηκε την Όντρεϊ, ενώ για τον ίδιο ήταν «βασανιστικό» να τη βλέπει, όπως μας παραδέχθηκε.

«Όταν μου ζητάνε να ανεβάσουν τα έργα μου, πάντα το επιτρέπω. Δεν επεμβαίνω στο έργο τους». Ο Ραμπέρ εξήγησε ακόμη, πως όταν ένας σκηνοθέτης ανεβάσει κάποιο έργο του επιθυμεί να τον «κατακρεουργήσει» γιατί: «Το θέατρο είναι μια οργανική τέχνη και πρέπει να αλλάζει και να προστίθενται πράγματα σε αυτήν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Θέατρο ξανά, μαζί, παντού»: Νέα σεζόν στο ΚΘΒΕ12.09.2018

Πώς έφτασε το έργο στην Ελλάδα

Ο Γρηγόρης Αποστολόπουλος, ο σκηνοθέτης της παράστασης «Το τέλος του έρωτα» που ανεβάζει το ΚΘΒΕ, μας μίλησε για τη δική του σχέση με το έργο και πως το ανακάλυψε μέσα στη δύσκολη περίοδο της καραντίνας.

«Εκείνη την περίοδο έψαχνα κάτι να διαβάσω και έπεσα τυχαία πάνω του, δεν κρατήθηκα και το διάβασα τρεις φορές. Ένιωσα ότι αφηγείται μια δική μου ιστορία» στη συνέχεια συμπλήρωσε με χιούμορ: «Παρόλο που πιστεύουν ότι είμαι ο Στανισλάς, στην πραγματικότητα είμαι η Όντρεϊ».

Φωτογραφία από την παράσταση “Το τέλος του έρωτα” του ΚΘΒΕ

Ένα φεστιβάλ που δεν έγινε –ακόμη

Ο Ραμπέρ αποκάλυψε πως ένα από τα όνειρα του για το συγκεκριμένο έργο είναι η δημιουργία ενός διεθνούς φεστιβάλ, το οποίο θα συγκεντρώσει τους θιάσους από όλες τις χώρες που έχουν ανεβάσει «Το τέλος του έρωτα». Μια από τις ιδέες του είναι κάθε βράδυ, με κλήρωση, να συναντιούνται επί σκηνής οι διαφορετικές εκδοχές των χαρακτήρων του από κάθε χώρα. Όμως, το όραμά του δεν κατάφερε να προχωρήσει εξαιτίας της πανδημίας.

Μετά το τέλος της συζήτησης, ο Ραμπέρ παρέμεινε στον χώρο του φουαγιέ θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, εκεί που ανεβαίνει το έργο του «το Τέλος του Έρωτα» και παρακολούθησε μαζί με το κοινό την άγρια πλευρά και τις πικρές αλήθειες ενός έρωτα που φτάνει στο τέλος του, όπως τις έχει αποτυπώσει ο ίδιος με τη συγγραφή του, υπό το σκηνοθετικό πρίσμα του Γρηγόρη Αποστολόπουλου.

Φωτογραφία από την παράσταση “Το τέλος του έρωτα” του ΚΘΒΕ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

H παράσταση “Το τέλος του έρωτα” στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.

Προπώληση: ntng.gr | more.com | 11876

Πληροφορίες-κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Ποια θέατρα κατεβάζουν ρολά στις 5/12; - Η ανακοίνωση του ΣΕΗ για την απεργία
Δραστηριότητες
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Χριστούγεννα για όλους με θέατρο, αφηγήσεις και παραδοσιακές γεύσεις
Θεατρικά Νέα
Η «Ηλέκτρα» του Δημήτρη Τάρλοου στο Θέατρο Πορεία - Πρώτες εικόνες από τις πρόβες
Θεατρικά Νέα
«Λόλα»: Οι πρώτες φωτογραφίες από το θεατρικό ανέβασμα της θρυλικής ταινίας
Θεατρικά Νέα
Βραβεία Κάρολος Κουν – Βραβεία Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής: Οι νικητές
Art & Culture
"Νίκος Ξυλούρης: Ο Αρχάγγελος της Κρήτης" στο Θέατρο Ήβη (video)
Εκδηλώσεις
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ο Δημήτρης Δημητριάδης συζητά με τον Νίκο Διαμαντή για το «Θέατρο Σήμερα»
Art & Culture
Κόντρα στον Άνεμο: Η Hippo Theatre Group μάς προσκαλεί σε μια ιπτάμενη περιπέτεια για τη σωτηρία της φύσης
Θεατρικά Νέα
Μια ζωή: Τελευταία διαθέσιμα εισιτήρια για τον μονόλογο με τη Νένα Μεντή
Θεατρικά Νέα
Χρήστος Λούλης: “Σήμερα δυστυχώς είμαστε πιο εξοικειωμένοι με τη βία” (vid)
Εκδηλώσεις
Όσα θα δούμε και θα κάνουμε στο Μέγαρο αυτά τα Χριστούγεννα
Θεατρικά Νέα
Θέλω να δω τον Πάπα!: Η θρυλική οπερέτα επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής