MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
07
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

MIRfestival 2025: Το πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ παραστατικών τεχνών επιστρέφει στην Αθήνα

Το MIRfestival, το πολυσυλλεκτικό και πειραματικό φεστιβάλ παραστατικών τεχνών, επιστρέφει για να φέρει τις μοναδικές φωνές Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών του θεάτρου, του χορού και της περφόρμανς σε μια πληθώρα πολιτιστικών αλλά και απρόσμενων χώρων της ευρύτερης Αθήνας.

MIRfestival 2025
Monopoli Team

Το MIRfestival επιστρέφει για να ανατρέψει για ακόμη μία φορά ό,τι θεωρούμε δεδομένο στον χώρο των παραστατικών τεχνών. Από τις 21 έως τις 30 Νοεμβρίου 2025, η Αθήνα μεταμορφώνεται σε επίκεντρο μιας καλλιτεχνικής περιπέτειας που εκτείνεται σε απρόσμενες σκηνές και αστικούς χώρους, με την επιμέλεια της Χριστιάνας Γαλανοπούλου και τη συμμετοχή δεκαέξι πρωτοποριακών καλλιτεχνών και ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το φετινό φεστιβάλ, με θεματικό άξονα: «Μετά το χτύπημα η σιωπή, κι όσα χωρούν εκεί…», εξακτινώνεται σε ακόμη περισσότερες γειτονιές της πόλης, παρουσιάζει έργα ειδικά σχεδιασμένα για το MIR και εγκαινιάζει για πρώτη φορά την Πλατφόρμα KOSMOS, δίνοντας βήμα σε νέους δημιουργούς από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις είναι ελεύθερη, με δυνατότητα προκράτησης θέσεων.

MIRfestival 2025

MIRfestival 2025
Περιπέτειες σκηνής/εικόνας

«Eξέπεμψε για πρώτη φορά το παράξενο σήμα του στο χώρο των παραστατικών τεχνών πριν από δεκαεπτά χρόνια, και από εκείνη τη στιγμή δεν σταμάτησε να ανοίγει τα μάτια και να ξυπνά τις αισθήσεις μας, να αφουγκράζεται το νέο, να ανοίγει διόδους προς το μέλλον, να δημιουργεί «σκηνές» στους πιο απρόσμενους χώρους, να αποκαλύπτει πλευρές της πόλης που δεν είχαμε δει και δημιουργικές δυνάμεις που δεν ξέραμε ότι υπάρχουν. Είναι το MIR, το ευρηματικό, συναρπαστικό αθηναϊκό φεστιβάλ, που έρχεται και πάλι να προσγειωθεί στην πόλη από τις 21 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Σαν ένας μικρός διαστημικός σταθμός σε ένα παράλληλο σύμπαν, φέρνει μαζί του μοναδικά καλλιτεχνικά πρότζεκτ από τον χώρο όπου η περιπέτεια ανάμεσα στη σκηνή, στην εικόνα, στον ήχο, στους ερμηνευτές, στους «θεατές», στις ιδέες, στην πόλη και στους πολίτες ανοίγει νέους ορίζοντες.

Το επιμελητικό βλέμμα της Χριστιάνας Γαλανοπούλου συναντά τη δημιουργική ματιά δεκαέξι καλλιτεχνών ή σχημάτων και παρουσιάζει ισάριθμα πρότζεκτ, τα περισσότερα από τα οποία έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το φεστιβάλ, σε μια πληθώρα χώρων πολιτισμού αλλά και απρόσμενων χώρων της ευρύτερης Αθήνας. Πολύβουο, πολυσυλλεκτικό και πειραματικό, το MIR 2025 εξακτινώνεται σε ακόμα περισσότερες γειτονιές της Αθήνας, ανακατευθύνει το βλέμμα μας στην πιο συναρπαστική και ταυτόχρονα πολιτική πλευρά των παραστατικών τεχνών και βάζει στο κάδρο όσα αξίζει να ειπωθούν και όσα επιβάλλεται να παραμείνουν ανείπωτα: Μετά το χτύπημα η σιωπή, κι όσα χωρούν εκεί… Αυτό είναι το αόρατο νοηματικό νήμα που συνδέει τις παραστάσεις του προγράμματος.

Έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, το MIRfestival 2025, με μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερες παραστάσεις απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ανοίγεται σε νέες περιπέτειες προσκαλώντας το κοινό της Αθήνας να αφουγκραστεί τις μοναδικές φωνές Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών του θεάτρου, του χορού και της περφόρμανς που έχουν κάτι επείγον και ουσιαστικό να πουν για την πραγματικότητα γύρω μας και για την ανθρώπινη κατάσταση σήμερα. Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού διοργανώνει επίσης στο πλαίσιό του για πρώτη φορά την Πλατφόρμα KOSMOS για νέους δημιουργούς από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, φέρνοντας τους νέους καλλιτέχνες σε επαφή με επαγγελματίες από ανάλογα φεστιβάλ και άλλους θεσμούς της Ευρώπης, και ενισχύοντας τον δίαυλο επικοινωνίας του «εντός» με το «έξω».

MIR 2025 | Μετά το χτύπημα η σιωπή, κι όσα χωρούν εκεί…

Mercedes Dassy (BE)
Rhianna Ilube & KORO (UK)
Trajal Harrell (US/CH)
Κωνσταντίνος Ρίζος / Futur Immoral (GR/FR)
Racha Baroud & Kinda Hassan (LB)*
La Tierce (FR)
Κωνσταντίνος Παπανικολάου (GR)
Arisandmartha (GR)
Ανδρονίκη Μαραθάκη (GR)
Antoine Neufmans (BE)
Monia Montali & François Bodeux (BE/IT)
Ελένη Ρόμπερτς & Vladimir Babinchuk (BE/GR)*
Αντωνία Κάττου (CY)
Χριστίνα Καραγιάννη (GR)*
Θεανώ Ξυδιά (GR)*
Γιώργος Δασκαλάκης & Θέμης Θεοχάρογλου (GR)*
Tsolimοn (GR)

* KOSMOS 2025: Πλατφόρμα KOSMOS για νέους δημιουργούς από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο Παρελθόν: Η παράσταση του κορυφαίου Γάλλου σκηνοθέτη Julien Gosselin στη Στέγη12.09.2018

MIRfestival 2025
Αθήνα, 21-30.11.2025

Σε παραλίες και πλατείες,
Σε βιομηχανικά πάρκα,
Σε συντριβάνια,
Σε τοπόσημα,
Σε στούντιο και γκαλερί,
Σε χώρους πολιτισμού,
Σε φανταστικές πολιτείες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

MIRfestival 2025

Αθήνα, 21-30.11.2025

Το αναλυτικό πρόγραμμα και οι ώρες των παραστάσεων θα ανακοινωθούν σύντομα.

Η είσοδος στους χώρους θα είναι ελεύθερη, με προτεινόμενη την προκράτηση θέσεων, ωστόσο θα διατίθενται κάποιες και στους χώρους των παραστάσεων.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Η «Κουζίνα» του Γιώργου Κουτλή, Εθνικό και Royal Court Theatre παρουσιάζουν το Cow | Deer – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Όμορφη Πόλη: Η μουσικοθεατρική παράσταση – ωδή στον Μίκη Θεοδωράκη ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα
Εκδηλώσεις
ΔΕΗ Christmas Factory: Και τα φετινά Χριστούγεννα ξεκινούν στην Τεχνόπολη
Εκδηλώσεις
MIRfestival 2025: 52 παραστάσεις σε 12 χώρους – Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ
Εκδηλώσεις
Το «Μπλε Υγρό» της Βίβιαν Στεργίου στο Κ4, ο Εισβολέας στο Baumstrasse
Εκδηλώσεις
Η «Δίκη» του Κάφκα από τον Άρη Μπινιάρη, ο Δήμος Δημητριάδης με εκλεκτούς καλεσμένους στο Μέγαρο – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Δραστηριότητες
Βαμβακού: Το Vamvakou Santa School ζωντανεύει και τα Χριστούγεννα «ανάβουν» με τον Πάνο Μουζουράκη
Εκδηλώσεις
Θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις: Τι κάνουμε σήμερα, Τρίτη 4 Νοεμβρίου
Εκδηλώσεις
Η ΕΛΣ ταξιδεύει σε 12 πόλεις της Ελλάδας
Εκδηλώσεις
Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ζωντανεύει
Εκδηλώσεις
«Το καταραμένο παιδί» για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έκθεση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο - Όσα μάς περιμένουν σήμερα
Εκδηλώσεις
Free City: Τι κάνουμε δωρεάν αυτή την εβδομάδα;