MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
13
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης ανακοίνωσε τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και μεταφραστή Νικορέστη Χανιωτάκη ως νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του οργανισμού για την επόμενη τριετία.

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης
Monopoli Team

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία επιλογής του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, η οποία διεξήχθη σύμφωνα με τα οριζόμενα στη νομοθεσία. Μετά και τις προσωπικές συνεντεύξεις των υποψηφίων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Θεάτρου συνήλθε, στη 1 Αυγούστου 2025, σε ειδική συνεδρίαση, για την κατάρτιση του πίνακα κατάταξης των δώδεκα (12) υποψηφίων. Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, η κατάταξη των υποψηφίων πραγματοποιήθηκε βάσει των αναφερόμενων σε αυτήν κριτηρίων αξιολόγησης και συντελεστών βαρύτητας και ο πρώτος στον πίνακα κατάταξης θα είναι ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης.

Συνεπώς, νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής θα είναι, για την επόμενη τριετία, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής Νικορέστης Χανιωτάκης.

Κατά του πίνακα κατάταξης οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να υποβάλουν αίτηση θεραπείας ενώπιον του Δ.Σ. εντός αποκλειστικής προθεσμίας 10 ημερών, η οποία αρχίζει από την επομένη ημέρα της ανάρτησής του στη Διαύγεια.

«Το Δ.Σ. του θεάτρου ευχαριστεί όλους τους υποψηφίους οι οποίοι τίμησαν το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία και στον νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή εύχεται καλή δύναμη και δημιουργική καλλιτεχνική θητεία».

Βιογραφικό του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής με καταγωγή από την Κρήτη.

Το 2010 αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και λίγα χρόνια αργότερα έκανε το Μεταπτυχιακό του στη Σκηνοθεσία στο University of East London (UEL, MA Theatre Directing). Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τις σπουδές του και στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας «Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ».

Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Καλλιτεχνικής Εταιρείας «ΜΥΘΩΔΙΑ», με την οποία έχει διατελέσει διευθυντής θεάτρων (θησείον ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ, Θέατρο Άνεσις) και παραγωγός δεκάδων παραστάσεων μαζί με τον επί χρόνια βασικό του συνεργάτη Γεράσιμο Σκαφίδα.

Σκηνοθετικά φέρουν την υπογραφή του πολλές επιτυχημένες παραστάσεις όχι μόνο του κλασικού, αλλά και του σύγχρονου ρεπερτορίου, όπως «Ο Πουπουλένιος», «Οι Μάγισσες του Σάλεμ», «Οικόπεδα με θέα», «Ματωμένος γάμος», «Η Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;» (για την οποία έχει λάβει αρκετές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία), «Mistero Buffo», «Μήδεια του Μποστ», «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι», «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα;», «Η Γυναίκα με τα μαύρα», «Λυσσασμένη γάτα», «Ολεάννα», «Ο Κουλοχέρης του Σποκέιν» κ.ά. Στα περισσότερα από τα παραπάνω κείμενα επιμελήθηκε επίσης την μετάφραση ή την διασκευή. Τηλεοπτικά έχει σκηνοθετήσει την «Κόμισσα της Φάμπρικας» (Alpha).

Ως ηθοποιός συμμετείχε σε αρκετά σημαντικά έργα όπως «Μάρτυρας κατηγορίας», «Το Πάρτυ», «Η Ληστεία της συμφοράς», «Μανδραγόρας», «Άθικτοι», «Matilda», «Ζορμπάς», «Τα ψηλά βουνά», «Ποιος την ζωή μου…», «Αναζητώντας τον Αττίκ», «Όρνιθες», «Πλούτος» κ.ά.

Θεατρικό του «πατέρα» θεωρεί τον Διαγόρα Χρονόπουλο, ο οποίος του έδωσε τη δυνατότητα να παίξει στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο με το Θέατρο Τέχνης, όπως επίσης και στο ιστορικό «Υπόγειο» του Κουν, ενώ στη δασκάλα υποκριτικής Σοφία Κακαρελίδου οφείλει το γεγονός ότι έγινε ηθοποιός.

Κινηματογραφικά πρωταγωνιστεί στην ταινία «Καποδίστριας» σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή, που βγαίνει στις αίθουσες τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Στην τηλεόραση έχει λάβει μέρος στις σειρές «Άγιος Παΐσιος», «The Durrells», «Παγιδευμένοι», «Η Τούρτα της μαμάς» (Ερτ1), «3ος Όροφος» κ.ά.

Έχει χαρίσει την φωνή του σε πολλές ξένες ταινίες και σειρές για το Netflix, την Disney, την Pixar και άλλες κινηματογραφικές εταιρείες, μέσα από την «μαγική» διαδικασία της μεταγλώττισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι» σε καλοκαιρινή περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα12.09.2018

Παράλληλα με την καλλιτεχνική του πορεία, έχει εργαστεί για μία τριετία ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά στο αθλητικό διεθνές ρεπορτάζ.

Μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας του το έχει αφιερώσει στην διδασκαλία (υποκριτική, σκηνοθεσία, δημοσιογραφία), εργαζόμενος τόσο σε δημόσιους, όσο και σε ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης.

Είναι σύζυγος της ηθοποιού Αρετής Πασχάλη, με την οποία έχουν αποκτήσει έναν υπέροχο γιο.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Τέλος του Παιχνιδιού: Η παράσταση με τους Παπαδημητρίου-Χρυσοστόμου, στη Θεσσαλονίκη
Βιβλία
Ove Vai Conte Nano? Ove vai?: Το κείμενο και τα τραγούδια της παράστασης του Θοδωρή Γκόνη από τη Μικρή Άρκτο
Art & Culture
"Η Κατάρρευση" στο Rabbithole (video)
Θεατρικά Νέα
«Λόλα»: Μια παράσταση αφιερωμένη στο «Μαζί για το Παιδί»
Θεατρικά Νέα
Το Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης συστήνεται στο αθηναϊκό κοινό
Θεατρικά Νέα
Το «Τζένη Τζένη» στο θέατρο με έμπνευση από την ταινία των 60s
Θεατρικά Νέα
«Γιοι και Κόρες»: Η θρυλική παράσταση συνεχίζει στο Αμφι-Θέατρο – Οι πρώτες φωτογραφίες
Θεατρικά Νέα
Ανεξάρτητα Κράτη: Η παράσταση των Παλούμπη-Τσιοτσιόπουλου σε περιοδεία αυτό το καλοκαίρι
Θεατρικά Νέα
Οι Καρέκλες: Πρώτες φωτογραφίες της παράστασης στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Θεατρικά Νέα
Ihsane: Η συγκλονιστική παράσταση των Ballet du Grand Theatre de Geneve και Eastman στο Μέγαρο Μουσικής
Εκδηλώσεις
Σταθμός Ω: Η νέα παράσταση του Εθνικού ταξιδεύει ανά την Ελλάδα πριν την αθηναϊκή της πρεμιέρα
Εκδηλώσεις
Προθάλαμος Δ’ 5: Στάθης Καλύβας και Γιώργος Ζώης συζητούν στο Εθνικό για την έννοια της αλλαγής