Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι (μαζί με την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης) ο ιστορικότερος κρατικός θεσμός χορού της Ελλάδας. Ως τέτοιος, δεν θα μπορούσε παρά να συνδράμει και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με μια συνεργασία που ξεκινάει να υλοποιείται φέτος, στην 31η διοργάνωση του.
Το μνημόνιο συνεργασίας της ΕΛΣ με το KΙDF – που, στο άμεσο διάστημα, αναμένεται να φέρει πολλές κοινές δράσεις – εγκαινιάζεται κιόλας με τρεις παραγωγές που συμπεριλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα του: To «Future Cargo», μια παράσταση χορού επιστημονικής φαντασίας σε συμπαραγωγή με το Κέντρο Χορού «The Place» του Λονδίνου αλλά και δύο χορογραφίες με το νέο αίμα της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το «Dive» του Γάλλου χορευτή και χορογράφου Εντουάρ Υ και το «Skipping on Stardust» της Ερμίρα Γκόρο.
Στις 19 Ιουλίου, τη δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ Χορού, στην πλατεία Καλαμάτας θα παρκάρει ένα μυστηριώδες, φουτουριστικό φορτηγό 12 μέτρων: ένα φορτηγό που καταφθάνει από ένα άγνωστο μέρος, κουβαλώντας ένα παράξενο φορτίο. Τα ρολά θα ανασηκωθούν, μια περίεργη διαδικασία θα τεθεί σε κίνηση. Ασημένια πλάσματα θα ξεπροβάλλουν από το εσωτερικό, αποκαλύπτοντας ένα εικαστικά εντυπωσιακό σκηνικό μεγάλων διαστάσεων. «Το κοινό που αναζητά βιωματικές και περιπετειώδεις παραστάσεις, θα καθηλωθεί από την εμβυθιστική, εμπειρική φύση της παράστασης», σχολιάζει ο διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Κωνσταντίνος Ρήγος περιγράφοντας το «Future Cargo» ως «ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό πρότζεκτ που επικοινωνεί άμεσα με το κοινό. Ο τρόπος παρουσίασης του σε δημόσιο χώρο, με τη χρήση ακουστικών για το ηχητικό περιβάλλον, δημιουργεί ήδη από την αρχή μια νέα δυναμική στη σχέση θεάματος και κοινού. Το κοινό βυθίζεται σε μια ιδιαίτερη δραματουργία, αλλά και συνθήκη παρακολούθησης που το συγκεντρώνει μοναδικά στο θέαμα. Παράλληλα, οι τρεις χορευτές που συμμετέχουν στην παράσταση πραγματοποιούν έναν άθλο ταχύτητας, ετοιμότητας, ακρίβειας, συνέπειας χωρίς να στερούνται την υψηλή καλλιτεχνική αρτιότητα που ακολουθεί το Μπαλέτο της ΕΛΣ». Η δε, συνεργασία με το λονδρέζικο Τhe Place του Λονδίνου εντάσσεται στην πάγια αναζήτηση διεθνών συνδημιουργών- συμπαραγωγών της ΕΛΣ.
Ο διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κωνσταντίνος Ρήγος. @Ελίνα Γιουνανλή
Η έννοια της μετακίνησης καθιστά το «Future Cargo» ως μια ιδανική παραγωγή για να παρουσιαστεί και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, συνεχίζοντας την παράδοση του Φεστιβάλ να παρουσιάζει παραστάσεις εκτός έδρας. Όμως, αυτή τη φορά, η περιοδεία υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. «Το Μπαλέτο της ΕΛΣ τα τελευταία χρόνια με τη στήριξη του ΙΣΝ έχει ως βασικό γνώμονα να δώσει την ευκαιρία στο κοινό της Περιφέρειας να γνωρίσει τον χορό μέσα από μια σειρά παραστάσεων και δράσεων που ενισχύουν την επικοινωνία μαζί του με διαφορετικούς τρόπους και σε εναλλακτικούς χώρους. Το ‘Future Cargo’ των Ρέκβαρτ και Ρόζενμπεργκ είναι μια ακόμα απόδειξη», προσθέτει ο διευθυντής του.
Κωνσταντίνος Ρήγος: Το κοινό που βλέπει χορό, τυχαία και ξαφνικά σε δημόσιο χώρο, πιστεύω ότι ανακαλύπτει – πολύ περισσότερο θα έλεγα ερωτεύεται – την τέχνη του χορού
Σε αυτό το πλαίσιο το φορτηγό θα διανύσει πολλά χιλιόμετρα, ταξιδεύοντας σε Σπάρτη, Άστρος Κυνουρίας, Ναύπλιο, Ξυλόκαστρο, Τρίπολη, Πύλο και Αρχαία Ολυμπία. Ο Κωνσταντίνος Ρήγος είναι πεπεισμένος ότι ο χορός έχει τη δυνατότητα να διεισδύει σε κάθε κοινό, ακόμα και στο λιγότερο εξοικειωμένο με τις παραστατικές τέχνες: «και το έχω δει να συμβαίνει εδώ και καιρό, από τότε που αρχίσαμε αυτές τις δημόσιες δράσεις με τα ‘Μicrodances’, πριν μερικά χρόνια. Για μένα το κοινό που βλέπει χορό, τυχαία και ξαφνικά σε δημόσιο χώρο, ο περαστικός δηλαδή που δεν είναι έτοιμος, όπως ο μυημένος που πάει αποφασισμένος να δει κάτι, πιστεύω ότι ανακαλύπτει – πολύ περισσότερο θα έλεγα ερωτεύεται – την τέχνη του χορού».
Η ομάδα της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. @Ανδρέας Σιμόπουλος
Αν και τα τελευταία επτά χρόνια ο Κωνσταντίνος Ρήγος είναι διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, οι δεσμοί του με το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας τον συνοδεύουν από τη γέννηση του θεσμού, ώστε σήμερα από άλλη θέση, μοιάζει να επιστρέφει στις ρίζες του.
«Η Καλαμάτα με το Φεστιβάλ Χορού δημιούργησε από την αρχή της κιόλας έναν τόπο συνάντησης κοινού, δημιουργών, χορευτών. Ένα τόπο ανταλλαγής ιδεών, σκέψεων, προβληματισμών, αλλά και ένα τόπο ευχαρίστησης, επικοινωνίας, διασκέδασης. Έτσι πρέπει να είναι κάθε φεστιβάλ· αυτό η Καλαμάτα το πέτυχε και πιστεύω πως το κοινό της το αγκάλιασε από την αρχή. Με το χοροθέατρο ‘Οκτάνα’ ουσιαστικά βρεθήκαμε από την πρώτη χρονιά δημιουργίας του Φεστιβάλ και νιώσαμε αυτή την ανάγκη ‘συγκέντρωσης’ που υπήρχε εκείνη την περίοδο στην καλλιτεχνική κοινότητα του χορού. Υπήρχε η ανάγκη, βρέθηκε ο τόπος και τα υπόλοιπα είναι ιστορία».
Ο διευθυντής της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ,Γιώργος Μάτσκαρης. @Λυδία Τσακαλάκη
Αυτό το νήμα ιστορίας αναμένεται να κρατήσουν και οι σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που όπως αναφέρει ο διευθυντής της Γιώργος Μάτσκαρης, συμμετέχουν για πρώτη φορά «σε μια διοργάνωση με χαρακτηριστικά και ταυτότητα, όπως αυτά του Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας. Είναι μεγάλη η χαρά μας που συμμετέχουμε στο πιο σημαντικό Φεστιβάλ Χορού της Ελλάδας, αλλά και, διαχρονικά, σε ένα από τα πιο επιδραστικά στον κόσμο. Παράλληλα, αισθανόμαστε και την ευθύνη που συνοδεύει μια τέτοια συμμετοχή. Αυτό το αντιλαμβάνονται και οι σπουδαστές μας, τόσο κατά τις περιόδους προετοιμασίας μιας παράστασης, αλλά και μέσα από την καθημερινή εκπαίδευσή τους, γιατί μαθαίνουν να λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Η παρουσίαση της δουλειάς μας στο κοινό του Φεστιβάλ ανοίγει ένα σημαντικό παράθυρο επικοινωνίας για τη Σχολή, αλλά αποτελεί και μοναδική ευκαιρία για τον κάθε σπουδαστή ξεχωριστά».
Γιώργος Μάτσκαρης: Η παρουσίαση της δουλειάς μας στο κοινό του Φεστιβάλ ανοίγει ένα σημαντικό παράθυρο επικοινωνίας για τη Σχολή, αλλά αποτελεί και μοναδική ευκαιρία για τον κάθε σπουδαστή ξεχωριστά
Κι από τους αυτοκινητόδρομους που θα τρέξουν οι χορευτές του Μπαλέτου και του «Future Cargo», οι χορευτές της Σχολής θα βρεθούν, την Τρίτη 22 Ιουλίου, σε ένα άλλο σημείο αναχώρησης, στο λιμάνι της Καλαμάτας με ένα χορογραφικό δίπτυχο. Στο «Skipping on Stardust» της διακεκριμένης Ελληνίδας χορογράφου Ερμίρα Γκόρο, συμμετέχουν και τα τρία επαγγελματικά τμήματα της Σχολής, προσκαλώντας μας «σε ένα σύμπαν όπου η διαλογιστική διάσταση της αναπνοής συνυπάρχει με την εκρηκτική ορμή της νιότης, σε μια βαθιά συναισθηματική και δυναμική προσέγγιση» σχολιάζει ο κ. Μάτσκαρης.
Από την άλλη, o Έντουαρντ Υ με το «Dive», «μας μυεί σε μια συνθήκη οριακά μυστηριακή και ενστικτώδη. Γινόμαστε μάρτυρες μιας πολύ προσωπικής κατάθεσης του κάθε ερμηνευτή, μέσω μιας χορογραφικής γλώσσας ωμής και ανοίκειας». Το φετινό βάπτισμα της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο KDF δημιουργεί ένα πεδίο εξοικείωσης των δύο θεσμών και όπως εκτιμά ο διευθυντής της, «η Σχολή μπορεί, μέσω του Φεστιβάλ, να προσφέρει στην κοινότητα και το κοινό του χορού ένα ευρύ πεδίο ερευνητικών, συμμετοχικών, εκπαιδευτικών και παραστασιακών δράσεων».
Το 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανοίγει την Παρασκευή 18 Ιουλίου, με την εκδήλωση υπογραφής μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην Εθνική Λυρική Σκηνή και το Δήμο Καλαμάτας. Το αμιγώς καλλιτεχνικό πρόγραμμα ντεμπουτάρει με τα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης «Καλαμάτα, η πόλη του χορού» και τη νέα χορογραφία του Χρήστου Παπαδόπουλου «Mellowing» σε συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.