MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
18
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Δασμοί Trump: Ποιοι κλάδοι πλήττονται στην Ελλάδα

Πλήγμα για πολλά ελληνικά προϊόντα, θα αποτελέσει η επιβολή δασμών 30%, που σχεδιάζει ο πρόεδρος Τραμπ για την ΕΕ, έστω κι αν κρίσιμοι επιχειρηματικοί κλάδοι έχουν βρει «αντίδοτα» απομείωσης των κινδύνων.

Credits: Eyestetix Studio / Unsplash
Monopoli Team

Συγκεκριμένα, τρόφιμα, ποτά, φάρμακα και βιομηχανικά προϊόντα θα αντιμετωπίσουν αυξημένο κόστος, κάτι που πιθανώς να μειώσει τις εξαγωγές κατά 20-25% και να φέρει απώλειες τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικά φορείς της αγοράς αναφέρουν ότι τα ελληνικά προϊόντα θα γίνουν ακριβότερα στην αμερικανική αγορά και λιγότερο ανταγωνιστικά σε σχέση με άλλα ομοειδή προϊόντα που εξάγονται εκεί από άλλες χώρες στις οποίες έχουν επιβληθεί μικρότεροι δασμοί από την αμερικανική κυβέρνηση και αποτελούν ανταγωνιστές μας όπως π.χ. η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤραμπ: Δασμοί 100% σε ταινίες εκτός ΗΠΑ – «Πεθαίνει» το Χόλιγουντ;12.09.2018

«Η τρέχουσα κατάσταση δείχνει πως τα περιθώρια στενεύουν, ενώ η ανακοίνωση για εφαρμογή 30% δασμών, από 1η Αυγούστου 2025, θέτει ουσιαστική πίεση και αυξάνει τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου. Η ΕΕ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για συμφωνία έως τις 31/7, που θα υπάρξει εξέταση των δικαστικών αποφάσεων για τους δασμούς IEEPA. Όλοι θέλουμε και ελπίζουμε πως, παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν, η ΕΕ θα επιτύχει τελικά μια επωφελή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ για το σύνολο των 27 χωρών», σημείωσε σχετικά ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδης.

Με βάση το ΕΒΕΠ, στο σημερινό σενάριο της απειλής δασμών 30%, το πρόσθετο κόστος για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές μπορεί να ξεπεράσει τα €150 δις ετησίως, αν εφαρμοστούν καθολικά στα €532 δις των εξαγωγών, ενώ το πραγματικό πλήγμα θα διαφέρει ανά κλάδο σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα.

Διαβάστε περισσότερα στο reporter.gr.

Περισσότερα από Επίκαιρα
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
Ευρωκοινοβούλιο: Πράσινο φως στην απαγόρευση πρόσβασης στο διαδίκτυο σε παιδιά
Επίκαιρα
MTV: Τίτλοι τέλους για το θρυλικό μουσικό κανάλι
Επίκαιρα
Απεργία 14ης Οκτωβρίου: Πώς κινούνται τα μέσα μεταφοράς
Επίκαιρα
Έκλεισε το βιβλιοπωλείο «Επί λέξει»
Επίκαιρα
Ειδοποιήσεις σε ιδιοκτήτες για ανασφάλιστα οχήματα και απλήρωτα τέλη – Ακολουθούν πρόστιμα
Επίκαιρα
Συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς: Τι προβλέπει η πρώτη φάση της εκεχειρίας
Επίκαιρα
«Τέλος» οι σκαλωσιές από τη δυτική πλευρά του Παρθενώνα
Επίκαιρα
Συμμαχία για την Άγρια Ζωή: Ο άνθρωπος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τα ζώα
Επίκαιρα
Οδηγός για το φετινό επίδομα θέρμανσης – Οι πληρωμές και τα κριτήρια
Editors
Bella Ciao#34 – Το άγχος του sold out
Επίκαιρα
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,1% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Αύγουστο
Επίκαιρα
Κύμα κακοκαιρίας με καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα