MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
15
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο Δημήτρης Μαραμής αναδεικνύει την υπερφυσική διάσταση της παράδοσης

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει στο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ», ένα φιλόδοξο μουσικοθεατρικό εγχείρημα που εμπλέκει ενεργά την τοπική κοινωνία και συγκεντρώνει σχεδόν 200 συμμετέχοντες επί σκηνής.

Monopoli Team | 23.06.2025

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» επιστρέφει δυναμικά για έβδομη χρονιά, φέροντας στο επίκεντρο τη δύναμη της μουσικής να γεφυρώνει το παρελθόν με το παρόν.

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί δύο εμβληματικά έργα με επίκεντρο τη λαϊκή παράδοση και τη μυθική της διάσταση: Το Γιοφύρι της Άρτας και Το Στοιχειό της Χάρμαινας, μέρος της μουσικοθεατρικής του τριλογίας Οι Στοιχειωμένοι, επανασυστήνουν στο κοινό τις βαθιές αφηγηματικές και ψυχικές διαδρομές της ελληνικής προφορικής παράδοσης. Η τριλογία, ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το 2019, είχε τότε αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και τώρα παρουσιάζεται σε μια νέα, μεγαλεπήβολη εκδοχή στους Δελφούς, με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Όπως εξηγεί ο ίδιος ο Δημήτρης Μαραμής:

“Ως καλλιτεχνικός διευθυντής συνήθως παρουσιάζω δικά μου έργα κάθε δεύτερη ή τρίτη χρονιά κι όταν υπάρχει ιδιαίτερη συγκυρία για να γίνει αυτό. Φέτος είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο και πρωτόγνωρο για την περιοχή, καθώς συμμετέχει στο έργο μου η τοπική κοινωνία μέσω της χορωδιακής τέχνης. Πάντα με συγκινεί που στην «αιώνια» ξεχασμένη επαρχία από το κέντρο των Αθηνών, υπάρχουν ερασιτεχνικές χορωδίες ή φιλαρμονικές μέσα από τις οποίες απλοί άνθρωποι και παιδιά, είτε φιλόμουσοι είτε απλά δραστήριοι κοινωνικά, έρχονται σε επαφή με σπουδαία μουσικά έργα και συνθέτες. Κι εκτιμώ πάρα πολύ τη μεγάλη προσπάθεια των μαέστρων τους, που ακάματοι σε αντίξοες συνθήκες αγωνίζονται για το καλύτερο, μεταδίδοντας τη μουσική γνώση τους σε απλούς ανθρώπους. Έτσι λοιπόν ζήτησα πέντε τοπικές χορωδίες, ντόπιους επαγγελματίες τραγουδιστές αλλά και μουσικούς από Αθήνα να συμμετέχουν σε ένα δικό μου μουσικοθεατρικό έργο το οποίο συνδέεται άμεσα με τον τόπο, την Άμφισσα. Με τη συμμετοχή σχεδόν 200 ατόμων, παρουσιάζω”.

Τα δύο έργα που παρουσιάζονται, συνοδεύονται από έντονα δραματικά και λυρικά στοιχεία:

Το Γιοφύρι της Άρτας, βασισμένο στο πασίγνωστο δημοτικό τραγούδι, αναδεικνύει τον τραγικό μύθο της θυσίας ως έκφραση μεταφυσικής αναγκαιότητας, ενώ Το Στοιχειό της Χάρμαινας, σε ποίηση Σωτήρη Τριβιζά, αντλεί από τους θρύλους της Άμφισσας και από το ομώνυμο παραμύθι της Μάντυς Δασκαλοπούλου, φωτίζοντας τη συνάντηση του μύθου με τη μνήμη, της παράδοσης με τη λογοτεχνία.

Η δύναμη των έργων αυτών είναι η αταλάντευτη αλήθεια που κρύβουν κι αναδεικνύουν ταυτόχρονα για την ανθρώπινη ύπαρξη μέσα στους αιώνες και οι βαθιές ανάγκες της ανθρώπινης ψυχής. Κοινό στοιχείο και συνδετικός κρίκος των δύο έργων είναι επίσης η μαγεία, η υπερφυσική τους διάσταση και η συγκινησιακή τους δύναμη, που αγγίζει και γοητεύει τον ακροατή/θεατή καθώς ανασύρει από τα βάθη της ψυχής του τις αρχέγονες μνήμες της ανθρώπινης υπόστασης από το ξύπνημα του νου μέσα από τα σπήλαια έως σήμερα την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης“, αναφέρει Δημήτρης Μαραμής.

Η μουσική γλώσσα του Δημήτρη Μαραμή στα δύο παραπάνω έργα, αντλεί έμπνευση από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, γεννώντας ένα προσωπικό μουσικό ιδίωμα. Δεν είναι τυχαίο που επιλέγει κυρίως πνευστά μουσικά όργανα κι ερμηνευτές με κριτήριο τα γήινα χρώματα των φωνών τους.

Η βραδιά της Κυριακής 6 Ιουλίου αναμένεται να είναι ένα από τα κορυφαία σημεία του φετινού Φεστιβάλ Δελφών. Όχι μόνο για την καλλιτεχνική της ποιότητα, αλλά και για την ιδιαιτερότητα της εμπειρίας: ένα μουσικό γεγονός που γεννιέται από τον τόπο, μιλά τη γλώσσα του, και αντηχεί στα αυτιά των θεατών σαν κάτι γνώριμο και μακρινό μαζί – σαν έναν αρχαίο ψίθυρο μέσα στη σύγχρονη σιωπή.

Οι ερμηνευτές του Γιοφυριού της Άρτας: Βασιλική Καρακώστα – Νίκος Ζιάζιαρης- Σταμάτης Πακάκης

Συμμετέχουν:
  • Ερμηνευτές του Γιοφυριού της Άρτας: Βασιλική Καρακώστα – Νίκος Ζιάζιαρης- Σταμάτης Πακάκης
  • Ερμηνευτές του Στοιχειού της Χάρμαινας: Νίκος Παπουτσής – Βιολέττα Γαλανοπούλου – Έλενα Αβραμίκου- Παναγιώτης Λύτρας
  • Μικτή Χορωδία «Θάμυρις» του Ομίλου Ιτέας «Το Χοροστάσι» – μαέστρος/διδασκαλία: Ιωάννης Χατζής
  • Χορωδία του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Ιτέας – μαέστρος/ διδασκαλία: Στάθης Αρβανίτης
  • Μικτή Χορωδία «Ορφέας» Ιτέας – μαέστρος/διδασκαλία: Αλέξανδρος Κομνάς
  • Φωνητικό Σύνολο «ΗΧΩ» Ωδείου Άμφισσας- μαέστρος/διδασκαλία: Ελένη Ιντέρνου
  • Δημοτική Χορωδία Θήβας – μαέστρος/διδασκαλία: Αλέξανδρος Κομνάς
  • Μουσικό σύνολο: Κλαρινέτο – Μίνα Τσάμου, Τρομπέτα – Διονύσης Αγαλιανός, Τρομπόνι – Γιάννης Καΐκης, Κοντραμπάσο – Χρυσάνθη Παγγέλα, Τύμπανα – Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Πιάνο: Δημήτρης Μαραμής.

Οι ερμηνευτές του Στοιχειού της Χάρμαινας: Νίκος Παπουτσής – Βιολέττα Γαλανοπούλου – Παναγιώτης Λύτρας – Έλενα Αβραμίκου

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δημήτρης Μαραμής: «Tο Γιοφύρι της Άρτας» και «Το Στοιχειό της Χάρμαινας»

Δελφοί – Κυριακή 6 Ιουλίου, 21:15

Θέατρο Φρύνιχος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.
Εισιτήρια Early Bird 10€ έως & 4/7/2025. Γενική είσοδος 15€
Προπώληση εδώ

 

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Μουσικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Μέγαρο: Μεγάλες ορχήστρες, κορυφαίοι μαέστροι και ερμηνευτές ανοίγουν τη σεζόν 2026-27
Εκδηλώσεις
Η ΚΟΑ στο 35ο Φεστιβάλ Ναυπλίου με το «Κοντσέρτο της Κορίνθου» του Λέο Μπρόοουερ
Μουσικά Νέα
«Μας πήρανε την πόλη»: Η Μάρθα Φριντζήλα τραγουδά για το gentrification στο νέο της τραγούδι
Μουσικά Νέα
Sold out η συναυλία του Robert Plant με τους Saving Grace και τη Suzi Dian στο Sani Festival
Μουσικά Νέα
Ο Πάνος Βλάχος επιστρέφει στη Φωκίδα για μια συναυλία στο 8ο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ»
ΘΕΑΤΡΟ
Τι σχέση έχουν οι Χασάπηδες με τον χασάπικο χορό; To “Butchers” της Gloria Dorliguzzo απαντά στην Πειραιώς 260
Μουσικά Νέα
Bonnie Tyler: Έφυγε από τη ζωή η θρυλική φωνή των 80s
Art & Culture
Από το YouTube στο Spotify: Πώς δύο γενιές συναντήθηκαν στoυς Florence and the Machine
Μουσικά Νέα
Για τον Γιάννη Κότσιρα «Υπάρχει Ελπίδα» – Ένα νέο τραγούδι που μιλά στην καρδιά
Εκδηλώσεις
11ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων: Πλούσιο πρόγραμμα, κορυφαίοι σολίστ και νέα θερινή ακαδημία
Μουσικά Νέα
Heavy metal ιστορία (ξανά) στο Release Athens: Η πρώτη εμφάνιση των Pantera στην Ελλάδα θα είναι ιστορική
Μουσικά Νέα
Lauren Bennett: Έφυγε από τη ζωή η φωνή του “Party Rock Anthem”