Στο ισόγειο του ξενοδοχείου Perianth, ενός από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια του αθηναϊκού μοντερνισμού, εγκαινιάστηκε πρόσφατα το εστιατόριο Anther. Το ετιατόριο στεγάζεται σ’ έναν εντυπωσιακό χώρο, που ανασχεδιάστηκε πλήρως από το βραβευμένο αρχιτεκτονικό στούντιο En-route, με έμφαση στη λειτουργικότητα, τη διαφάνεια και την αίσθηση ανοιχτής επικοινωνίας με τον δημόσιο χώρο.
Κυρίαρχο στοιχείο είναι το κυκλικό terrazzo μπαρ με ξύλινα σκαμπό, που λειτουργεί ως σημείο συνάντησης, ανάμεσα στο μέσα και το έξω, το ιδιωτικό και το κοινωνικό. Οι περιμετρικές γυάλινες πόρτες ανοίγουν εντελώς, επιτρέποντας μια σχεδόν άμεση επαφή με τον παλμό της πλατείας και δημιουργώντας ένα σκηνικό όπου οι περαστικοί μοιάζουν να συμμετέχουν άτυπα στην εμπειρία.
Το ίδιο το όνομα του εστιατορίου –Anther– έχει ιδιαίτερη σημασία. Προέρχεται από την ελληνική λέξη «ανθήρας», που υποδηλώνει το σημείο όπου παράγεται η γύρη στα άνθη. Είναι μια μεταφορά για τη γαστρονομία ως τροφή και δημιουργική έκφραση, αλλά και μια άμεση αναφορά στην «πλατεία των λουλουδιών», όπως αποκαλείται συχνά η Αγίας Ειρήνης. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Perianth αντλεί την ταυτότητά του από το φυτικό βασίλειο — το ίδιο το όνομα του ξενοδοχείου, εμπνευσμένο από το περιανθές του άνθους, προέρχεται από πρόταση του Ευθύμη Φιλίππου.
Πίσω από την κουζίνα του Anther βρίσκεται ο ταλαντούχος σεφ Νάσος Τσιρονίκος, με εμπειρία σε γνωστά αθηναϊκά εστιατόρια. Ο ίδιος έχει δημιουργήσει τρία ξεχωριστά μενού – πρωινό, brunch/lunch και δείπνο – που τιμούν τις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, προσφέροντάς τες μέσα από μια σύγχρονη, εκλεπτυσμένη ματιά.
Οι πρώτες ύλες επιλέγονται με ιδιαίτερη φροντίδα από παραγωγούς ανά την Ελλάδα, με έμφαση στα βιολογικά προϊόντα. Από το τυρί βολάκι της Άνδρου και το αβοκάντο Κρήτης, μέχρι το προσούτο Θράκης, οι γεύσεις διασταυρώνονται με την τοπικότητα.
Το πρωινό απευθύνεται όχι μόνο στους επισκέπτες του ξενοδοχείου, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Περιλαμβάνει χειροποίητα αρτοσκευάσματα, μπάρες ενέργειας, μπολ με açaí και επιλογές αυγών που ξεχωρίζουν για τη φρεσκάδα και την απλότητα.
Στη συνέχεια, το all-day μενού -που σερβίρεται έως τις 18:00- προτείνει πιάτα όπως κοτόπουλο με φιστίκια Αιγίνης, μοσχαρίσιο χτένι με γιαούρτι και ψάρι ημέρας με ρεβιθάδα στη γάστρα, δίνοντας έμφαση στη μεσογειακή καθαρότητα.
Καθώς πέφτει το φως, η κουζίνα αλλάζει ρυθμό. Το βραδινό μενού εξελίσσει την ελληνική παράδοση σε σύγχρονες συνθέσεις. Τα χόρτα εποχής με πουρέ γλυκοπατάτας και η μπουράτα Κερκίνης με τοματίνια και βασιλικό φέρνουν τις δροσερές γεύσεις της Μεσογείου στο τραπέζι. Τα αβγά με στάκα αποτελούν μια σύγχρονη εκδοχή της παραδοσιακής κρητικής συνταγής, ενώ το γιουβέτσι με ουρά μόσχου είναι η επιτομή του ελληνικού comfort food.
Στα signature πιάτα του Anther συγκαταλέγονται και οι μακαρούνες με καπνιστή μελιτζάνα, κρέμα γραβιέρας και μανιτάρια, ενώ η έκπληξη έρχεται γαστρονομικά από τα ρεβίθια στη γάστρα με μπρουσκέτααρωματισμένη με πελτέ ντομάτας. Φυσικά ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο ψάρι φρικασέ ένα πιάτο με πλούσια γεύση και απαλή υφή καθώς και στο φιλέτο BlackAngusπου έρχεται μαζί με φρέσκιες, crispy και λεπτοκομμένες τηγανητές πατάτες και αρωματική σάλτσα μαϊντανού.
Οι λάτρεις των γλυκών θα ενθουσιαστούν με το crumbleελαιόλαδου με μους αβοκάντο, κακάο και φρούτα εποχής. Για όσους αγαπούν τις πιο elegant, λιγότερο γλυκές γεύσεις η κρέμα λεμόνι με μπισκότο βανίλιας έχει μια ισορροπημένη οξύτητα που έρχεται να ολοκληρώσει τη γαστρονομική εμπειρία.
Εκτός από τη γαστρονομία, το Anther επενδύει και σε άλλες αισθήσεις. Τα πιάτα σερβίρονται σε μοναδικά πορσελάνινα σερβίτσια της Valinia Svoronou, που αντλούν έμπνευση από ελληνικά μοτίβα και άνθη, δημιουργώντας ένα νοητικό παιχνίδι μεταξύ ιστορίας και σύγχρονης δημιουργίας.
Την ίδια στιγμή, η αγάπη για τη λεπτομέρεια εκφράζεται και στο σχεδιασμό των στολών του προσωπικού, δια χειρός Άγγελου Μπράτη, ενώ ο φωτισμός από την Ελευθερία Ντεκώ προσδίδει στο χώρο μια ατμόσφαιρα κομψής διακριτικότητας.
Το εικαστικό στοιχείο δεν απουσιάζει από το Anther, όπως άλλωστε σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου που κοσμούνται από μοναδικά έργα τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών από την προσωπική συλλογή των ιδιοκτητών. Στο χώρο του εστιατορίου δεσπόζει η custom-made τοιχογραφία της Ελένης Μπαγάκη, Blossoms Blossoming, που κοσμεί τη σκάλα προς την κουζίνα και φέρνει χρώμα, φως και μια αίσθηση αισιοδοξίας. Το έργο, με τις παστέλ μπλε και ροζ αποχρώσεις του, λειτουργεί σχεδόν ως καλλιτεχνικό μανιφέστο του χώρου.
Η εμπειρία ολοκληρώνεται στο μπαρ, όπου τα cocktails συνδυάζουν γνώση, δημιουργία και παιχνιδιάρικη διάθεση. Προτάσεις όπως το Rum Hot με ρούμι, πικραμύγδαλο και πορτοκάλι, ή το Spicy Pomegranate με λευκή τεκίλα και ιβίσκο, συνομιλούν με τα πιο αρωματικά mocktails, όπως το Passion Bouquet και το Rose Temple. Η γκάμα απευθύνεται τόσο στους λάτρεις του αλκοόλ όσο και σε όσους αναζητούν εμπειρίες χωρίς αυτό.
Anther, Βασιλικής 2, 10560 Αθήνα, τηλ. (+30) 2146878080