MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Βουλή: Υπερψηφίστηκε ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Οι αλλαγές που φέρνει

Ο νέος ΚΟΚ θεσπίζει για πρώτη φορά ένα συνεκτικό και κλιμακωτό σύστημα ποινών, το οποίο εστιάζει στη συστηματική παραβατικότητα, προβλέποντας αυστηρότερες κυρώσεις για την υποτροπή σε επικίνδυνες συμπεριφορές.

Credits: Art Markiv / Unsplash
Monopoli Team

Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, σήμερα, από τη Βουλή των Ελλήνων ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), ένα θεσμικό πλαίσιο που φέρνει σημαντικές αλλαγές στην οδική συμπεριφορά και τη δημόσια ασφάλεια με βασικό στόχο την ουσιαστική μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα. Ο νέος ΚΟΚ θεσπίζει για πρώτη φορά ένα συνεκτικό και κλιμακωτό σύστημα ποινών, το οποίο εστιάζει στη συστηματική παραβατικότητα, προβλέποντας αυστηρότερες κυρώσεις για την υποτροπή σε επικίνδυνες συμπεριφορές.

Η αναμόρφωση και οι αλλαγές βασίζονται μεταξύ άλλων σε συγκεκριμένα δεδομένα: η Ελλάδα παραμένει σταθερά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε θανάτους από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ παραβάσεις όπως η χρήση κινητού, η υπερβολική ταχύτητα, η μη χρήση ζώνης ή κράνους και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ παραμένουν κρίσιμες αιτίες πρόκλησης δυστυχημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜπαίνουν 1.388 κάμερες στους δρόμους – Κλήσεις στους παραβάτες μέσω wallet12.09.2018

Με τις νέες διατάξεις, η Πολιτεία οριοθετεί σαφώς το πλαίσιο ευθύνης των οδηγών και αποσκοπεί όχι μόνο στην επιβολή αυστηρών ποινών, αλλά πρωτίστως στη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας οδικής ασφάλειας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης δήλωσε σχετικά με τη ψήφιση του νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας: «Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν στοχεύει στην τιμωρία, αλλά στην πρόληψη. Δεν πρόκειται για αυστηρότητα χάριν εντυπώσεων. Είναι μια αναγκαία απάντηση σε σκληρά δεδομένα, που μεταφράζονται σε ζωές που χάνονται. Θέτουμε ξεκάθαρους κανόνες, χτίζουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και επενδύουμε σε μια πιο ασφαλή καθημερινότητα για όλους».

Διαβάστε περισσότερα στο reporter.gr.

Περισσότερα από Επίκαιρα
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
Μετρό: Παράταση εργασιών στη Γραμμή 2 – Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν 21:40
Επίκαιρα
«Κανένα τραγούδι για τη γενοκτονία»: Η Π.Ο.Θ.Α. τα βάζει με την ΕΡΤ για τη Eurovision
Επίκαιρα
Η Pantone επέλεξε το «χρώμα του 2026» και προκάλεσε αντιδράσεις
Επίκαιρα
Πόσο κοστίζει να παρκάρεις στην Αθήνα σήμερα;
Επίκαιρα
Έως και 18% χαμηλότερη από το 2009 η παραγωγικότητα στην Ελλάδα
Επίκαιρα
Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων
Επίκαιρα
Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο Osborne επαναφέρει τη λύση δανεισμού και ανταλλαγής εκθεμάτων
Επίκαιρα
Ακριβότερο έως 20% το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Επίκαιρα
Κακοκαιρία Byron: Κλειστά τα σχολεία στην Αττική την Παρασκευή (5/12)
Επίκαιρα
“Συμπράττουμε, κινητοποιούμαστε συλλογικά”: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος στηρίζει την απεργία του ΣΕΗ
Επίκαιρα
Στο Top 10 της Ευρώπης το μποτιλιάρισμα της Αθήνας
Επίκαιρα
Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης – Τα «σημεία – κλειδιά»