MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
26
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Καρκίνος στην Ελλάδα: 95 θάνατοι κάθε ημέρα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει το τεράστιο επιδημιολογικό και οικονομικό φορτίο της νόσου στην Ελλάδα.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Ο καρκίνος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως. Το 2022 εκτιμάται ότι παρατηρήθηκαν 9,7 εκατομμύρια θάνατοι σχετιζόμενοι με καρκίνο. Στην Ελλάδα, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου στην Ελλάδα, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ-27, η ανά 100.000 θνησιμότητα από καρκίνο στην Ελλάδα ήταν σημαντικά υψηλότερη. Πιο συγκεκριμένα, στην χώρα μας παρατηρούνται 308 θάνατοι ανά 100.000 ανθρώπους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ-27 ανέρχεται σε 289 θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους (6.5% υψηλότερη θνητότητα στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ-27).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαρκίνος του πνεύμονα: Οι ομάδες κινδύνου και η προληπτική εξέταση που σώζει ζωές12.09.2018

Το «κόστος» του καρκίνου σε ανθρώπινες ζωές και χρήματα

Μελέτη μαθηματικής μοντελοποίησης, εξέτασε τη σχετιζόμενη με τον καρκίνο θνησιμότητα στην Ελλάδα για το 2022, αξιοποιώντας  δεδομένα θνησιμότητας από το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME). Η έρευνα διαπίστωσε  ότι το συγκεκριμένο έτος στη χώρα μας καταγράφηκαν 34.729 θάνατοι από καρκίνο, με την πλειοψηφία εξ αυτών να αφορούν άνδρες (59.0%). Δηλαδή, περί τους 95 θανάτους από καρκίνο στην Ελλάδα κάθε μέρα.

Η μελέτη κάνει ιδιαίτερη μνεία και στα χαμένα έτη παραγωγικής ζωής (δηλ. τα έτη πριν την συνταξιοδότηση) όπου εκτίμησε ότι οι θάνατοι από καρκίνο οδήγησαν σε απώλεια σχεδόν 40.000 ετών δυνητικής παραγωγικότητας, με τους άνδρες να αντιπροσωπεύουν το 56.5% αυτών των θανάτων. Το κόστος της πρώιμης θνησιμότητας από καρκίνο στην Ελλάδα ανέρχεται σε €743 εκατομμύρια. «Στο κόστος αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος διαχείρισης του καρκίνου στην Ελλάδα. Αν συνυπολογιστεί και το κόστος διαχείρισης του καρκίνου στην Ελλάδα που εκτιμάται στα περί €1.2 δισεκατομμύρια, ο καρκίνος αντανακλά το 0.8% του συνολικού ΑΕΠ της Ελλάδος», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής, Ηλίας Γκούντας, Value & Patient Access Manager της MSD Ελλάδος και μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ιατρική Κύπρου.

Ο καρκίνος που σχετίζονταν με το μεγαλύτερο έμμεσο κόστος λόγω πρώιμης θνησιμότητας ήταν ο καρκίνους του πνεύμονα (~€186 εκατομμύρια).

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το παραπάνω επιδημιολογικό και οικονομικό φορτίο μπορεί να αποτραπεί σε σημαντικό βαθμό με παρεμβάσεις που στοχεύουν στην πρόληψη -όπως μείωση καπνίσματος, παχυσαρκίας ή εμβολιασμός κατά του HPV-, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι με τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών σε βάθος χρόνου θα προκύψει μια σαφέστερη εικόνα για την επίπτωση του καρκίνου στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στη χάραξη αποδοτικότερων πολιτικών δημόσιας υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι πιθανοί κίνδυνοι υγείας από τα τατουάζ12.09.2018

Περισσότερα από The Art of Life
Σχετικά Θέματα
Fitness
Τι είναι η ορθοσωμία και πώς να την εντάξεις στην καθημερινότητα σου
The Art of Life
Αντίδραση ή συνειδητή αποχή; Η Γενιά Ζ λέει “όχι” στο αλκοόλ
The Art of Life
Ινομυώματα στη μήτρα: τι είναι, πότε και πώς πρέπει να αφαιρούνται
The Art of Life
Ιδρώτας: Όταν μία φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού γίνεται προβληματική
Υγεία - Ομορφιά
No make up: Γιατί είναι ακόμα πιο επίκαιρο – ειδικά μετά το καλοκαίρι
The Art of Life
Tips για μακιγιάζ για γυναίκες μετά τα 40 από δύο MUA
The Art of Life
Γυμναστική χωρίς… γυμναστήριο: 3 ασκήσεις που μπορείς να κάνεις παντού
The Art of Life
Ψηφιακή αποτοξίνωση: Τι είναι και πώς μπορεί να σας βοηθήσει
The Art of Life
Ξυπνάτε με νεύρα το πρωί; Οι 3 πιθανοί αίτιοι – που δεν έχουν σχέση με τη σχέση σας
The Art of Life
Το άγνωστο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης
The Art of Life
Καήκατε από τον ήλιο; Έτσι θα περάσει πιο γρήγορα!
The Art of Life
Δροσερές σαλάτες με λιγότερες από 350 θερμίδες