Μακρυκάπα Ευβοίας: ένα γραφικό χωριό που αξίζει να επισκεφτείς
Αυτή την Πρωτομαγιά, φρόντισε να κάνεις μια βόλτα από την Μακρυκάπα και να ανακαλύψεις την κρυφή ομορφιά αυτού του μικρού χωριού!

Μόλις μισή ώρα από το κέντρο της Χαλκίδας και μιάμιση ώρα από την Αθήνα, η Μακρυκάπα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό, για όποιον επιθυμεί να βιώσει την μαγεία της φύσης. Κρυμμένη μέσα στα καταπράσινα πεύκα και με φόντο το βουνό της Δίρφυος, η Μακρυκάπα σε καλεί να την εξερευνήσεις.
Το χωριό που ανήκει στον Δήμο Διρφύων και Μεσσαπίων, βρίσκεται σε υψόμετρο 160 μέτρων από τη θάλασσα. Πήρε το όνομα του από τις μακριές κάπες που φορούσαν οι βοσκοί, όταν πήγαιναν να βοσκήσουν τα αιγοπρόβατα στα βουνά, τις κρύες μέρες του χειμώνα. Άλλοι λένε ότι, η ονομασία του προέρχεται από τον σχηματισμό ενός μεγάλου και μακρύ κάπα, που διαγράφεται στο σημείο.
Κατά την Τουρκοκρατία, οι κάτοικοι της σημερινής Μακρυκάπας ζούσαν στον οικισμό «Βάβουλα». Πρόκειται για ένα χωριό στα χαμηλότερα μέρη της Δίρφυος, από το οποίο προήλθαν οι κάτοικοι της Μακρυκάπας. Βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βόρεια της Μακρυκάπας και χτίστηκε κατά την διάρκεια της Φραγκοκρατίας (1204-1453). Αν και τώρα πια είναι ερημωμένο, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση του νησιού από τους Οθωμανούς.

Η Μακρυκάπα αποτελεί έναν τόπο με πλούσια ιστορία. Μέχρι και σήμερα, γενιές και γενιές ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει στο χωριό, συνεχίζουν να στηρίζουν τον τόπο τους και να μην τον εγκαταλείπουν, με τον συνολικό αριθμό των κατοίκων του να ανέρχεται στους 800.
Δίπλα στην Μακρυκάπα υπάρχει και ο οικισμός «Εφτακόνακα», τον οποίο έχτισαν οι βοσκοί μετά την επανάσταση του 1821. Εκεί βρήκαν επτά κονάκια, δηλαδή παλιά σπίτια, από τα οποία και πήρε την ονομασία του. Μάλιστα, στο σημείο έχουν βρεθεί τάφοι και αγγεία που χρονολογούνται από την Παλαιολιθική περίοδο και έτσι υπάρχουν ενδείξεις ότι, η περιοχή κατοικήθηκε ακόμα και κατά τους προϊστορικούς χρόνους.

Ο καθαρός αέρας του χωριού σε συνδυασμό με την γαλήνη που αποπνέει η φύση, σε κάνουν να χαλαρώνεις. Το ποτάμι που διασχίζει το χωριό, αποτελεί το «κόσμημα» της Μακρυκάπας. Κανείς μπορεί να κάτσει κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια και να απολαύσει τον καφέ του, σε μία από τις καφετέριες που βρίσκονται δίπλα του.

Εάν έχεις ανάγκη από ένα καφεδάκι ή μια μπύρα, κάνε μια στάση στο καφενείο «Ο Τσακ». Ζήτησε λίγο χταποδάκι με ούζο και κάτσε ακριβώς πάνω από το ποτάμι, με θέα τις πάπιες και τα πλατάνια. Μάλιστα, τις εορταστικές περιόδους ο ιδιοκτήτης του καφενείου, διοργανώνει μεγάλο γλέντι με λαϊκούς τραγουδιστές και όχι μόνο.
Calvo All Day Cafe-Bar
Οι επιλογές στο Calvo All Day Cafe-Bar είναι πολλές, τόσο και σε αλμυρά, όσο και σε γλυκά πιάτα. Πίτσα, burger, κρέπα, pancakes, club sandwich, καρυδόπιτα, μπισκοτογλυκό και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς βρίσκεται στο Calvo. Εκτός από τον καφέ του, φρόντισε να δοκιμάσεις και τα cocktails δίπλα στο ποτάμι.
Ταβέρνα «Αητός»
Η ταβέρνα του χωριού ονομάζεται «Αητός» και εξυπηρετεί τους ντόπιους και τους επισκέπτες εδώ και δεκαετίες. Μερικά από τα κύρια πιάτα του είναι το κοκορέτσι, τα παϊδάκια, το ψητό αρνί στη σούβλα, το χειροποίητο τηγανόψωμο, το τζατζίκι και η τυροκαυτερή. Ένας ιδανικός χώρος για φαγητό, όπου μπορείς να κάτσεις στον προαύλιο χώρο με τις μουριές και μέσα στην δροσιά που προσφέρουν τα γύρω πλατάνια.
Εκκλησία «Αγία Παρασκευή»
Στο κεντρικό σημείο του χωριού βρίσκεται η Εκκλησία «Αγία Παρασκευή». Η πρώτη εκκλησία που βρισκόταν στο σημείο χτίστηκε το 1865. Χρόνια μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η εκκλησία κατεδαφίστηκε και στην θέση της χτίστηκε μία νέα, η σημερινή «Αγία Παρασκευή».
Γήπεδο Μακρυκάπας
Στο χωριό υπάρχει και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου μεγάλων διαστάσεων, το οποίο βρίσκεται σε άψογη κατάσταση και φιλοξενεί αγώνες μεταξύ τοπικών ομάδων. Πλήθος κόσμου από όλη την Χαλκίδα έρχεται για να παρακολουθήσει τους αγώνες, ενώ η Μακρυκάπα διατηρεί τον δικό του Ποδοσφαιρικό Αθλητικό Όμιλο από το 1971.
Εξωκλήσι της Αναλήψεως του Κυρίου
Κοντά στο χωριό, υπάρχουν μικρά εκκλησάκια που παραμένουν αναλλοίωτα με το πέρασμα των ετών και περιμένουν να τα επισκεφτείς. Ένα από αυτά είναι το παλαιοχριστιανικό εξωκλήσι της Αναλήψεως του Κυρίου που βρίσκεται στην περιοχή Κριζά, εδώ και αιώνες. Ο ναός είναι χτισμένος σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής και παλαιότερα ήταν αγιογραφημένος, αλλά ασβεστώθηκε.

Για τους πιο θαρραλέους, θα έχετε την δυνατότητα να αναρριχηθείτε στον θρυλικό βράχο της Νύφης, όπου μια 18χρονη βοσκός βρήκε φρικτό θάνατο, την δεκαετία του 1950. Τρία ξαδέρφια της θέλοντας να την φοβίσουν, έριξαν μια πέτρα από αρκετά μεγάλο ύψος, τραυματίζοντας την θανάσιμα. Την ονομασία του όμως πήρε, όταν μία νύφη έπεσε από το ζώο που την μετέφερε προς την εκκλησία και έχασε την ζωή της. Το σημείο βρίσκεται λίγο πιο έξω από την Μακρυκάπα και έχει χαρακτηριστεί κατάλληλο για αναρρίχηση, από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Χαλκίδας.

Για όποιον επιθυμεί να ανακαλύψει την γύρω περιοχή, ο Πολιτιστικός-Χορευτικός Σύλλογος «Τα Βάβουλα» διοργανώνει πεζοπορίες. Έτσι, μπορείτε να περιηγηθείτε σε διάφορα μέρη, όπως στο εξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης και στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Ό,τι και εάν επιλέξετε να κάνετε στην Μακρυκάπα, να είστε σίγουροι πως θα το απολαύσετε!