MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μόνα Λίζα: Θα μεταφερθεί σε δικό της εκθεσιακό χώρο στο Λούβρο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε τη μεταφορά του διάσημου πίνακα που καθημερινά προκαλεί συνωστισμό στο μουσείο.

| Photo by Bo Zhang on Unsplash
Monopoli Team

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Μόνα Λίζα, το αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και ένα από τα πιο εμβληματικά έργα τέχνης στον κόσμο, θα μεταφερθεί σύντομα σε νέο εκθεσιακό χώρο.

Η μετακίνηση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου ανακαίνισης για την αναμόρφωση του μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι, του πιο διάσημου μουσείου της Γαλλίας, το οποίο υποδέχεται περίπου εννέα εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Η ανακοίνωση έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά τη διαρροή στην εφημερίδα Le Parisien ενός σημειώματος, γραμμένου από τον διευθυντή του Λούβρου Laurence de Cars, στο οποίο προειδοποιούσε για την αποθαρρυντική κατάσταση του μουσείου, την έλλειψη σύγχρονων εγκαταστάσεων και ανέσεων και τη “σωματική καταπόνηση” που προκαλεί ο συνεχής συνωστισμός στο 232 ετών κτίριο.

Το σημείωμα ζητούσε επίσης από το μουσείο να “επανεκτιμήσει” την έκθεση της Μόνα Λίζα και πρότεινε να λάβει μια δική της ειδική αίθουσα.

Σήμερα, η Μόνα Λίζα στεγάζεται στη Salle des États, όπου δέχεται περίπου 20.000-30.000 επισκέπτες ημερησίως, πολύ περισσότερο από ό,τι η γκαλερί αυτή σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Telegraph ανέφερε ότι ο Des Cars είπε στο προσωπικό ότι η τρέχουσα έκθεση δημιουργεί “απογοήτευση στο κοινό” και πρότεινε ότι ένας νέος υπόγειος θάλαμος σχεδιασμένος για τον πίνακα θα δημιουργούσε καλύτερη εμπειρία για τους επισκέπτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαγκόσμια ημέρα χαμόγελου: Τα πιο διάσημα χαμόγελα στην ιστορία της τέχνης12.09.2018

Φαίνεται ότι ο Μακρόν υιοθέτησε την πρόταση του des Cars. Στην ανακοίνωσή του την Τρίτη, που έγινε μπροστά από τον πίνακα στο Λούβρο, είπε ότι η ανακαίνιση θα προσθέσει αρκετούς νέους υπόγειους εκθεσιακούς χώρους κάτω από την Cour Carrée, την ανατολική αυλή του Λούβρου. Ένας από αυτούς τους χώρους θα φιλοξενήσει τη Μόνα Λίζα, η οποία θα έχει τη δική της είσοδο και, ίσως πιο σημαντικό για τη χρηματοδότηση της μεγάλης ανακαίνισης, το δικό της εισιτήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜόνα Λίζα: Επιστήμονες βρήκαν σπάνια χημική ένωση – Αποδεικνύει τον πειραματισμό του ντα Βίντσι12.09.2018

Αν και δεν δόθηκε καμία τιμή για την ανακαίνιση, πέρυσι η Le Figaro υπολόγισε ότι μια τέτοια ανακαίνιση θα κόστιζε 500 εκατομμύρια ευρώ. Ο Μακρόν δήλωσε ότι η ανακαίνιση θα χρηματοδοτηθεί από την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων για τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχής γενομένης από το 2026.

Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
It’s always the sun: Έκθεση φωτογραφίας για το νέο λεύκωμα της Ελισάβετ Μωράκη
Δραστηριότητες
Ελληνικός Κόσμος: Πασχαλινές παραδόσεις και ανακαλύψεις στα εκπαιδευτικά προγράμματα Απριλίου
Εικαστικά
Η «Αφροδίτη» του Jeff Koons στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Δράσεις
Διήμερο για την τέχνη στον δημόσιο χώρο από την ομάδα εικαστικών +oikismos
Art & Culture
Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης στήνει ένα «Escape Room» στη Biennale της Βενετίας
Εικαστικά
Πίνακας του El Greco ανακαλύφθηκε “κρυμμένος” στο Βατικανό
Εικαστικά
ΕΜΣΤ: Διήμερο Συμπόσιο για τη θέση της μη ανθρώπινης ζωής στην κοινωνία
Δραστηριότητες
Μουσείο Βορρέ: Εργαστήρια δημιουργικού χορού για οικογένειες με παιδιά
Εικαστικά
WOW Athens 2026: Οι εκθέσεις και οι περφόρμανς του φεστιβάλ που δίνουν φωνή στην έμφυλη εμπειρία
Εικαστικά
Έφτασε στο Μεσολόγγι ο εμβληματικός πίνακας του Ντελακρουά
Εικαστικά
Van Gogh, The Immersive Experience: Η επιτυχημένη έκθεση συνεχίζει το εικαστικό της ταξίδι στην Αθήνα
Art & Culture
Ο Γιώργος Λάνθιμος, αν άντεχε, θα φωτογράφιζε στη Γάζα