MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
28
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΦ: Η στήριξη των παλαιών οικονομικών φαρμάκων πυλώνας για την κάλυψη των ασθενών

Στην κάλυψη των ασθενών, τον περιορισμό των ελλείψεων και την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής αναφέρεται με νέα της επιστολή η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Με νέα της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) υπογραμμίζει τη σημασία και τον ρόλο των παλαιών και καταξιωμένων φαρμάκων αναφορικά με την κάλυψη των ασθενών, τον περιορισμό των ελλείψεων αλλά και την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, προτείνοντας παράλληλα στα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών συνεργασία, ώστε να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα νέο βιώσιμο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής.

Αναφορικά με τα τελευταία μέτρα για την τιμολόγηση των φαρμάκων, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) τονίζει τα εξής:

«Τα τελευταία χρόνια, παλαιές καταξιωμένες θεραπείες στηρίζουν το σύστημα περίθαλψης, καλύπτοντας εκατομμύρια ασθενείς σε νοσοκομεία και ιδιωτικά φαρμακεία. Αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας όπου η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, αντιμετώπισε ελάχιστες ελλείψεις.

Η βιωσιμότητα των φαρμάκων αυτών βρίσκεται εδώ και καιρό σε οριακό σημείο, καθώς διατίθενται ήδη σε πολύ χαμηλές τιμές και έχουν επιβαρυνθεί άδικα με δυσβάστακτες πρόσθετες επιβαρύνσεις, τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, τα τελευταία χρόνια, λόγω των πολύ υψηλών επιστροφών – clawback.

Τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας της τελευταίας περιόδου κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως, θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα γενικότερο σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της χρηματοδότησης, τον εξορθολογισμό της κατανάλωσης και τη μείωση των συμμετοχών των ασθενών. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ξεκάθαρο ότι μαζί και με το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα νέο βιώσιμο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής.

Tα παλαιότερα οικονομικά φάρμακα εκτός από μείωση των ελλείψεων, στηρίζουν την εγχώρια παραγωγή και χιλιάδες θέσεις εργασίας, και χρηματοδοτούν τις επενδύσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας».

Περισσότερα από The Art of Life
Σχετικά Θέματα
The Art of Life
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο: Πρόσβαση σε νέες θεραπείες για όλους
The Art of Life
Πνευμονιόκοκκος: Συμπτώματα, μετάδοση και πρόληψη
The Art of Life
Σκασμένα χείλη τον χειμώνα: Τα «λάθη» που κάνουμε και πώς θα έχουμε απαλά χείλια
The Art of Life
Δεν είναι μόνο ο καρκίνος του παχέος εντέρου – Γιατί όλο και νεότεροι νοσούν από καρκίνους του γαστρεντερικού
The Art of Life
Έρευνα υποδεικνύει νέο «φάρμακο» για την άνοια – Οι exerkines που αλλάζουν το παιχνίδι
The Art of Life
Γρίπη 2026: Ο ρόλος της βιταμίνης D στην πρόληψη και την αντιμετώπιση
The Art of Life
Η πανδημία της υπογεννητικότητας: Γιατί κάνουμε λιγότερα παιδιά;
The Art of Life
Βλεφαροπλαστική 2026: 9 facts πριν πάρετε απόφαση
Fitness
Τρέξιμο στο κρύο: 5 λόγοι για να το υιοθετήσουμε αυτόν τον χειμώνα
The Art of Life
Ενέσεις για απώλεια βάρους: Ταχεία επαναπρόσληψη κιλών μετά τη διακοπή τους – Αξίζουν τελικά;
The Art of Life
Στην Ιρλανδία οι γυναίκες γιορτάζουν τα δικά τους «Χριστούγεννα» τον Ιανουάριο
The Art of Life
2026: 3 wellness και health trends που αλλάζουν τη ζωή μας