MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
28
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

Εθνικό Θέατρο: Η προκήρυξη διαγωνισμού για το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή

Ξεκινάει η διαδικασία επιλογής της νέας καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου.

Στέλλα Χαραμή | 28.11.2024

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Η δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του επόμενου καλλιτεχνικού διευθυντή ή διευθύντριας στο Εθνικό Θέατρο αναρτήθηκε μόλις από το site του οργανισμού. Θέμα χρόνου είναι να πράξει το ίδιο και το Υπουργείου Πολιτισμού καθώς ο φάκελος από τους ενδιαφερόμενους πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου του 2024, δηλαδή σε ένα μήνα από σήμερα.

Προϋποθέσεις προκήρυξης

Σύμφωνα με το κείμενο της προκήρυξης ο Καλλιτεχνικός ή η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου θα έχει καθήκοντα τριετούς θητείας, η οποία μπορεί να ανανεωθεί για μια ακόμα τριετία. «Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής επιλέγεται κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην οποία προβαίνει το Δ.Σ. του Θεάτρου, μετά από έγκριση αυτής από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού από προσωπικότητες της ημεδαπής ή της αλλοδαπής αναγνωρισμένου κύρους ή συμβολής στον χώρο του θεάτρου. Για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή επιλέγεται πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους που έχει διακεκριμένη παρουσία στον χώρο του θεάτρου ή διακεκριμένη επαγγελματική ενασχόληση στον χώρο αυτό με μια από τις ιδιότητες του ηθοποιού, σκηνοθέτη, θεατρικού συγγραφέα, μεταφραστή έργων, θεατρολόγου, κριτικού θεάτρου, σκηνογράφου, ή διαθέτει τουλάχιστον πενταετή επαγγελματική εμπειρία στην οργάνωση και διεύθυνση θεατρικών παραγωγών ή διαθέτει εμπειρία στην οργάνωση και λειτουργία δραματικής σχολής ή στη διδασκαλία της υποκριτικής τέχνης. Για την επιλογή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή δύναται να συνεκτιμώνται από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής πρόσθετα προσόντα ακαδημαϊκών τίτλων και ξένων γλωσσών».

Η επιτροπή αποφασίζει

Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής στην οποία αναφέρεται η προκήρυξη έχει ήδη συσταθεί με πρόεδρο τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιάννη Μπέζο ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως σε αυτή συμμετέχει και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Χατζόπουλος – ο οποίος ήταν υποψήφιος κατά την προηγούμενη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού μαζί με τον Ακύλλα Καραζήση και την Αργυρώ Χιώτη.

Η απόφαση αυτή από το Υπουργείο Πολιτισμού δίνει συνέχεια στο θεσμό της επιλογής καλλιτεχνικών διευθυντών σε παραστατικούς οργανισμούς μέσω διαγωνισμού – κι όχι με απευθείας ανάθεση από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Παράταση θητείας

Η ηγεσία του ΥΠΠΟ φέρεται να ζήτησε από τον νυν καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Γιάννη Μόσχο, να παρατείνει την θητεία του για μερικούς μήνες, το οποίο έγινε εν μέρει αποδεκτό από τον κ. Μόσχο, που θα παραμείνει επικεφαλής του οργανισμού μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ανοιχτό κάλεσμα συνεργασίας για τη συγγραφή νέων ελληνικών έργων
Εκδηλώσεις
Το Φεστιβάλ Ρεματιάς συνεχίζεται με μουσική, θέατρο και ξεχωριστές καλλιτεχνικές συναντήσεις
Θεατρικά Νέα
«Ο Μοσχάμπαρης» από τους Elephas tiliensis στο Κάστρο Μυτιλήνης, με δωρεάν είσοδο
Θεατρικά Νέα
Ειρήνη: Επιδαύρια πρεμιέρα με 15.700 θεατές – Οι νέοι σταθμοί της περιοδείας
Θεατρικά Νέα
Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα: Τελευταίος κύκλος παραστάσεων στο Θέατρο Σταθμός
Εκδηλώσεις
Πάρος: Η «Μήδεια» με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο Φεστιβάλ στο Πάρκο 2026
Εκδηλώσεις
Metropolitan-The Urban Theater: Παραστάσεις για όλη την οικογένεια και μια κωμωδία τη νέα θεατρική σεζόν
Εκδηλώσεις
Ηρακλής Μαινόμενος: Η rock opera του Δημήτρη Μαραμή σε πανελλήνια πρεμιέρα στη Θήβα
Εκδηλώσεις
Μεσοτοιχίες: Η νέα παράσταση της Εύας Οικονόμου- Βαμβακά σε Καβάλα και Αθήνα
ShowBiz
«Σε ευχαριστώ που άντεξες τη διάρκεια»: Η Εύα Σιμάτου αποχαιρετά τον σύζυγό της μ’ ένα ποίημά του
Θεατρικά Νέα
Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού, σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου για 2η χρονιά στο θέατρο Άλφα
Θεατρικά Νέα
DEADLIFT. Άρση θανάτου: Το νέο έργο της Βαλέριας Δημητριάδου “ανεβαίνει” στο Θέατρο Εμπορικόν