MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
09
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ρώμη: Ένα σπάνιο πορτρέτο του Καραβάτζιο εκτίθεται για πρώτη φορά

Μετά από δεκαετίες που ήταν κρυμμένο σε μια ιδιωτική ιταλική συλλογή, ένα σπάνιο πορτρέτο του Καραβάτζιο παρουσιάστηκε στο Παλάτσο Μπαρμπερίνι της Ρώμης. Λέγεται ότι απεικονίζει τον Maffeo Barberini, ο οποίος έγινε Πάπας Ουρβανός Η’ το 1623.

Monopoli Team

Ένα από τα ελάχιστα πορτρέτα που δημιούργησε στη ζωή του ο Καραβάτζιο παρουσιάστηκε στη Ρώμη, για πρώτη φορά από τότε που η ύπαρξη του δημοσιοποιήθηκε πριν από 60 χρόνια.

Χρονολογούμενο στις αρχές του 1600, πρόκειται για το πορτρέτο του Maffeo Barberini, γιου ενός Φλωρεντινού ευγενή, που στέφθηκε ως Πάπας Ουρβανός Η’ το 1623.

Ο πίνακας δείχνει τον μελλοντικό επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας να φοράει μαύρη μπιρέτα και πράσινο αμάνικο ράσο, καθώς κρατάει ένα διπλωμένο γράμμα και κοιτάζει προσεκτικά προς τη μία πλευρά.

Ο πίνακας αποκτήθηκε από τους σημερινούς ιδιοκτήτες του, μια ανώνυμη οικογένεια από τη Φλωρεντία, τη δεκαετία του 1960. Η ύπαρξη του πίνακα δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1963, όταν ο διακριτικός κριτικός τέχνης Roberto Longhi επιβεβαίωσε ότι ο πινακας είναι αυθεντικός Καραβάτζιο, ο οποίος ολοκλήρωσε ελάχιστα πορτρέτα πριν από τον θάνατό του, σε ηλικία 38 ετών.

Ο Clement Salomon λέει ότι τα έγγραφα του 17ου αιώνα έδειχναν ότι ο Ιταλός καλλιτέχνης του μπαρόκ είχε αναλάβει να ζωγραφίσει τον Barberini. Προσθέτει ότι, πριν από τη νέα έκθεση, περαιτέρω διαγνωστικές αναλύσεις είχαν επιβεβαιώσει την προέλευση του έργου “πέρα από κάθε αμφιβολία”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαραβάτζο: Ο καλλιτέχνης που διαμόρφωσε το μπαρόκ12.09.2018

Ο πίνακας θα εκτίθεται έως τις 23 Φεβρουαρίου 2025 στο Palazzo Barberini, το οποίο απέκτησε το όνομά του όταν ο Maffeo Barberini αγόρασε την κατοικία από τον καρδινάλιο Alessandro Sforza το 1625 και σήμερα αποτελεί μέρος της κρατικής Gallerie Nazionali di Arte Antica.

Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
«Από τον Μονέ στον Γουόρχολ»: Μια μοναδική έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Δραστηριότητες
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Χριστούγεννα για όλους με θέατρο, αφηγήσεις και παραδοσιακές γεύσεις
Art & Culture
MIRfestival 2025: Αναγκαίες εκρήξεις μέσα στο χάος
Εικαστικά
«Τέχνη για το εδώ και τώρα», τέχνη για όλους
Art & Culture
Ένα γιγάντιο παράσιτο στον Λόφο Φιλοπάππου, από τον ΝΕΟΝ
Art & Culture
Φένια Αποστόλου & Μαρία Χατζηαθανασιάδου: Φωτίζουν το "Αποτύπωμα" της γυναικείας ταυτότητας
Εικαστικά
Ο Αρχαίος Πειραιάς: Μια διαδραστική τριήμερη θεματική περιήγηση στα ίχνη της αρχαίας πόλης
Εικαστικά
Στο NYX Esperia Palace ανακαλύπτεις το «σχήμα της επιθυμίας»
Εικαστικά
Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη ανακοινώνει ανοικτό κάλεσμα για το Βραβείο Τέχνης 2026
Εικαστικά
Νέα εποχή για το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
Εικαστικά
Ξετυλίγοντας μίτους στο Λόφος art project
Εικαστικά
Λίνα Μενδώνη: Πιο κοντά από ποτέ η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα