MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
31
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Έγκριση νέας θεραπείας για νόσο του ήπατος που «χτυπά» γυναίκες

Η νέα έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά στο elafibranor για τη θεραπεία της πρωτοπαθούς χολικής χολαγγειίτιδας (PBC) σε ενήλικες.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Η πρωτοπαθής χολική χολαγγειίτιδα (PBC) είναι μια προοδευτική αυτοάνοση ηπατική νόσος που επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες, προκαλώντας συσσώρευση χολής και μη αναστρέψιμη ηπατική βλάβη. Είναι μία χρόνια νόσος που αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μπορεί να οδηγήσει σε ανάγκη για μεταμόσχευση ήπατος. Η νόσος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή ζωή λόγω εξουθενωτικών συμπτωμάτων όπως ο σοβαρός κνησμός και η κόπωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ διαδεδομένη συνήθεια που μπορεί να βλάπτει το συκώτι μας – και δεν είναι το αλκοόλ12.09.2018

Σχετικά με την πάθηση αυτή και τις θεραπευτικές επιλογές, η Ipsen ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε υπό όρους το  elafibranor για τη θεραπεία της πρωτοπαθούς χολικής χολαγγειίτιδας (PBC) σε ενήλικες. Αυτό το ορόσημο σηματοδοτεί την πρώτη νέα θεραπευτική επιλογή εδώ και σχεδόν μια δεκαετία για ασθενείς με PBC, μια σπάνια χολοστατική ηπατική νόσο. Το elafibranor εγκρίθηκε για χρήση σε συνδυασμό με ουρσοδεοξυχολικό οξύ (UDCA) σε ασθενείς που έχουν ανεπαρκή ανταπόκριση στο UDCA ή ως μονοθεραπεία για όσους δεν μπορούν να το ανεχθούν. Το elafibranor  εγκρίθηκε για χρήση στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2024 και στην ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2024. Αυτή η νέα ευρωπαϊκή έγκριση ενισχύει τη δέσμευση της Ipsen να προωθεί καινοτόμα προϊόντα για τη θεραπεία ατόμων που ζουν με σπάνιες χολοστατικές ηπατικές νόσους. Η Sandra Silvestri, Ipsen’s EVP/ Chief Medical Officer δήλωσε: «Αυτή η έγκριση είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τους ασθενείς που ζουν με PBC, ειδικά για εκείνους με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές. Η Ipsen παραμένει αφοσιωμένη στην προώθηση θεραπειών που κάνουν πραγματική διαφορά».

Μακροχρόνια δεδομένα αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια

Η έγκριση υποστηρίζεται από τα θετικά δεδομένα της μελέτης Φάσης III ELATIVE®, η οποία έδειξε σημαντικές βελτιώσεις σε βασικούς βιοδείκτες, συμπεριλαμβανομένων της αλκαλικής φωσφατάσης (ALP) και της χολερυθρίνης, κρίσιμους δείκτες της εξέλιξης της νόσου στην PBC. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν Elafibranor είχαν 47% μεγαλύτερη βιοχημική ανταπόκριση σε σύγκριση με τους ασθενείς σε εικονικό φάρμακο (p<0.001), καθώς και σημαντική ανακούφιση από συμπτώματα όπως ο κνησμός και η κόπωση. Νέα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για τη Μελέτη των Ηπατικών Νόσων (AASLD) επιβεβαίωσαν περαιτέρω τα μακροχρόνια οφέλη του elafibranor. Η μελέτη ανοικτής επέκτασης έδειξε ότι οι ασθενείς που λάμβαναν elafibranor  για έως και τρία χρόνια παρουσίασαν διαρκείς βελτιώσεις σε συμπτώματα όπως ο κνησμός και η κόπωση τα οποία επηρεάζουν σημαντικά  την ποιότητα ζωής των ασθενών. Στην εβδομάδα 156, το 85% των ασθενών πέτυχε βιοχημική ανταπόκριση, με το 39% να επιτυγχάνει  ομαλοποίηση της ALP.

Η  Δρ Πηνελόπη Τριανταφυλλοπούλου, Medical Director της IPSEN Ελλάδος τόνισε την επίδραση του elafibranor στη διαχείριση των συμπτωμάτων της πρωτοπαθούς χολικής χολαγγειίτιδας: «Οι ασθενείς αναφέρουν σημαντική ανακούφιση από τον κνησμό και την κόπωση, κάτι που μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους. Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν τη θέση του elafibranor  ως μακροχρόνια θεραπευτική επιλογή για την PBC».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤι είναι τα εκκολπώματα στο έντερο; Συμπτώματα και διατροφή12.09.2018

Περισσότερα από The Art of Life
Σχετικά Θέματα
The Art of Life
Έγκριση νέας θεραπείας για 5 μορφές καρκίνου
The Art of Life
Καρκίνος του πνεύμονα σε μη καπνιστές – Ένας εντελώς διαφορετικός καρκίνος
The Art of Life
10 facts για την ψωρίαση – Spoiler: Επηρεάζει 125 εκατομ. ανθρώπους, δεν ειναι λίγοι!
The Art of Life
Η απόλυτη φθινοπωρινή συνταγή: Αλμυρό στρούντελ κολοκύθας
The Art of Life
10 βήματα για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας
The Art of Life
Ο Οκτώβριος για τον καρκίνο του μαστού – Τα καλά νέα από το συνέδριο Ογκολογίας ESMO
The Art of Life
Εμμηνόπαυση 365 μέρες τον χρόνο: Δεν αρκεί να την συζητάμε μόνο την Παγκόσμια Ημέρα!
Υγεία - Ομορφιά
Πώς να εφαρμόσεις το highlighter σαν επαγγελματίας
The Art of Life
Λεμφικό μασάζ: Να το δοκιμάσουμε ή δεν αξίζει;
The Art of Life
Γιατί οι γυναίκες είναι το νέο πρόσωπο της ADHD
The Art of Life
Ο καρκίνος του μαστού σήμερα: Οι νέες χειρουργικές τεχνικές που αλλάζουν τη ζωή των γυναικών
Διατροφή
Ρόδι, παντζάρι, γλυκοπατάτα, ξηροί καρποί: Ποια είναι τα φθινοπωρινά superfoods