MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
12
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Τουρκία: Η κυβέρνηση απαγόρευσε προβολή του “Queer” με τον Ντάνιελ Κρεγκ

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Το Mubi ακύρωσε το φεστιβάλ που είχε προγραμματίσει στην Κωνσταντινούπολη, αφού τους απαγόρευσαν να προβάλλουν το Queer.

Monopoli Team

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Mubi Film Festival στην Κωνσταντινούπολη, η Mubi ανακοίνωσε ότι έλαβε ειδοποίηση από την Περιφερειακή Διοίκηση του δήμου Kadıköy της Κωνσταντινούπολης που τους ενημέρωνε ότι απαγορεύτηκε η προβολή της εναρκτήριας ταινίας του φεστιβάλ, Queer.

Το Queer είναι η νέα ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο (Call Me By Your Name), με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Κρεγκ, σε έναν ρόλο που – όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της ταινίας – είναι queer.

Μια μεταφρασμένη ανάρτηση από τον λογαριασμό του διανομέα της ταινίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση υποστήριξε ότι το Queer «περιείχε προκλητικό περιεχόμενο που θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια ειρήνη και ότι η απόφαση απαγόρευσης θα εφαρμοζόταν για λόγους ασφαλείας».

Ο Mubi χαρακτήρισε την απαγόρευση ως «παρέμβαση που περιορίζει την τέχνη και την ελευθερία της έκφρασης», γράφοντας: «Τα φεστιβάλ είναι χώροι που αναπνέουν και γιορτάζουν την τέχνη και την πολιτιστική ποικιλομορφία και φέρνουν τους ανθρώπους κοντά. Αυτή η απαγόρευση απομακρύνει όχι μόνο μια ταινία αλλά ολόκληρο το φεστιβάλ από το νόημα και τον σκοπό του».

Ως απάντηση στην απαγόρευση της ταινίας από την κυβέρνηση, το Mubi ακύρωσε το sold-out φεστιβάλ. «Θέλουμε να πάρουμε τη σωστή στάση που περιμένει το κοινό μας από εμάς και με λύπη μας ανακοινώνουμε ότι αποφασίσαμε να ακυρώσουμε ολόκληρο το MUBI FEST Istanbul», έγραψε η οργάνωση.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους καλλιτέχνες, τους θεατές και τους υποστηρικτές που σχεδίαζαν να παρευρεθούν στο φεστιβάλ και οι οποίοι πιστεύουμε ότι λυπούνται εξίσου με εμάς από αυτή την κατάσταση, για την κατανόηση και την αλληλεγγύη τους. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τη στάση μας σε αυτό το θέμα, προκειμένου να προστατεύσουμε την ελευθερία της έκφρασης και της καλλιτεχνικής έκφρασης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ“Queer” με τον Daniel Craig: Επίσημο trailer για τη νέα ερωτική, σουρεαλιστική ταινία του Luca Guadagnino12.09.2018

Η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στην Τουρκία, αλλά οι ομοφυλόφιλοι άνδρες δεν επιτρέπεται να υπηρετούν στον στρατό της χώρας ή να δίνουν αίμα. Επιπλέον, υπάρχουν πολύ λίγοι νόμοι και πολιτικές που αποτρέπουν τους ομοφυλόφιλους πολίτες από τις διακρίσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Η λογοκρισία έχει γίνει σημαντικά αυστηρότερη τα τελευταία χρόνια, καθώς ένας νόμος του 2022 περιόρισε σημαντικά την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο και ποινικοποίησε την κοινοποίηση οποιασδήποτε «παραπληροφόρησης» που δεν έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Brookings.

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
5ο Kino Athens: Ανοιχτό κάλεσμα υποβολής ταινιών για το Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Αθήνας
Cine News
«Alice and Steve»: Η νέα πρωτότυπη κωμική σειρά έρχεται αποκλειστικά στο Disney+
Cine News
Το Φεστιβάλ Καννών ανοίγει αυλαία: 10+1 δυνατές πρεμιέρες που θα συζητηθούν
Cine News
BAFTA 2026: Έγραψε ιστορία το Adolescence στα βρετανικά τηλεοπτικά βραβεία
Cine News
Oasis Live ’25: Έρχεται ντοκιμαντέρ για το reunion των Oasis – Πού και πότε θα το δούμε
Cine News
Η συνέχεια του Yellowstone έρχεται με το Dutton Ranch – Τι παίζει στην TV αυτή την εβδομάδα
Cine News
Με Οσκαρική Bob Dylan διάθεση – Tι βλέπουμε αυτό το ΣΚ στην TV
Cine News
Νέα μέτρα για οδηγούς στην Ευρώπη: Ψηφιακό δίπλωμα, νέα όρια ηλικίας και ενιαίες ποινές
Cine News
Το Καταφύγιο στην Ομόνοια: Το ντοκιμαντέρ της Φένιας Παπαδόδημα στον Κινηματογράφο Δαναό
Art & Culture
Panathēnea 2026: Σινεμά, μουσική, AI και άρωμα Όσκαρ στην Αθήνα
Cine News
Το φινάλε του “The Bear” πλησιάζει: Πότε κάνει πρεμιέρα ο τελευταίος κύκλος
Cine News
Το Onassis Culture στο 79ο Φεστιβάλ των Καννών με δύο συμπαραγωγές