MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
09
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Τουρκία: Η κυβέρνηση απαγόρευσε προβολή του “Queer” με τον Ντάνιελ Κρεγκ

Το Mubi ακύρωσε το φεστιβάλ που είχε προγραμματίσει στην Κωνσταντινούπολη, αφού τους απαγόρευσαν να προβάλλουν το Queer.

Monopoli Team

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Mubi Film Festival στην Κωνσταντινούπολη, η Mubi ανακοίνωσε ότι έλαβε ειδοποίηση από την Περιφερειακή Διοίκηση του δήμου Kadıköy της Κωνσταντινούπολης που τους ενημέρωνε ότι απαγορεύτηκε η προβολή της εναρκτήριας ταινίας του φεστιβάλ, Queer.

Το Queer είναι η νέα ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο (Call Me By Your Name), με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Κρεγκ, σε έναν ρόλο που – όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της ταινίας – είναι queer.

Μια μεταφρασμένη ανάρτηση από τον λογαριασμό του διανομέα της ταινίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση υποστήριξε ότι το Queer «περιείχε προκλητικό περιεχόμενο που θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια ειρήνη και ότι η απόφαση απαγόρευσης θα εφαρμοζόταν για λόγους ασφαλείας».

Ο Mubi χαρακτήρισε την απαγόρευση ως «παρέμβαση που περιορίζει την τέχνη και την ελευθερία της έκφρασης», γράφοντας: «Τα φεστιβάλ είναι χώροι που αναπνέουν και γιορτάζουν την τέχνη και την πολιτιστική ποικιλομορφία και φέρνουν τους ανθρώπους κοντά. Αυτή η απαγόρευση απομακρύνει όχι μόνο μια ταινία αλλά ολόκληρο το φεστιβάλ από το νόημα και τον σκοπό του».

Ως απάντηση στην απαγόρευση της ταινίας από την κυβέρνηση, το Mubi ακύρωσε το sold-out φεστιβάλ. «Θέλουμε να πάρουμε τη σωστή στάση που περιμένει το κοινό μας από εμάς και με λύπη μας ανακοινώνουμε ότι αποφασίσαμε να ακυρώσουμε ολόκληρο το MUBI FEST Istanbul», έγραψε η οργάνωση.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους καλλιτέχνες, τους θεατές και τους υποστηρικτές που σχεδίαζαν να παρευρεθούν στο φεστιβάλ και οι οποίοι πιστεύουμε ότι λυπούνται εξίσου με εμάς από αυτή την κατάσταση, για την κατανόηση και την αλληλεγγύη τους. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τη στάση μας σε αυτό το θέμα, προκειμένου να προστατεύσουμε την ελευθερία της έκφρασης και της καλλιτεχνικής έκφρασης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ“Queer” με τον Daniel Craig: Επίσημο trailer για τη νέα ερωτική, σουρεαλιστική ταινία του Luca Guadagnino12.09.2018

Η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στην Τουρκία, αλλά οι ομοφυλόφιλοι άνδρες δεν επιτρέπεται να υπηρετούν στον στρατό της χώρας ή να δίνουν αίμα. Επιπλέον, υπάρχουν πολύ λίγοι νόμοι και πολιτικές που αποτρέπουν τους ομοφυλόφιλους πολίτες από τις διακρίσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Η λογοκρισία έχει γίνει σημαντικά αυστηρότερη τα τελευταία χρόνια, καθώς ένας νόμος του 2022 περιόρισε σημαντικά την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο και ποινικοποίησε την κοινοποίηση οποιασδήποτε «παραπληροφόρησης» που δεν έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Brookings.

Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
«Πάνος Χ. Κούτρας – Ο Κόσμος Ανάποδα»: Μεγάλο αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη
Cine News
International Micro μ Festival 2025: Επιστρέφει το καθιερωμένο «ραντεβού» για τους λάτρεις των ταινιών μικρού μήκους
Cine News
31ες Νύχτες Πρεμιέρας: Αυτές είναι οι 51 ελληνικές μικρές ιστορίες που θα δούμε στο ΔΦΚ της Αθήνας
Cine News
Ο επίλογος του Φεστιβάλ Βενετίας: Ο Χρυσός Λέοντας, η αφιέρωση στην Παλαιστίνη και η Bugonia
Cine News
Home Cinema: 10 ταινίες που θα δούμε αυτή την εβδομάδα στην TV
Cine News
Η νέα τηλεοπτική σεζόν ξεκινά – Οι σειρές που περιμένουμε
Cine News
Από την Wednesday στο Joker: Η Lady Gaga κατακτά την οθόνη – και τις καρδιές μας
Cine News
Home Cinema: Ποιες ταινίες θα δούμε αυτό το ΣΚ στην τηλεόραση
Cine News
Kabul: Νέα διεθνής διάκριση για τη συμπαραγωγή της COSMOTE TV στο Montréal Séries Festival
Cine News
38ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Το αναλυτικό πρόγραμμα της προφεστιβαλικής εβδομάδας
Cine News
Guillermo del Toro: Σε δημοπρασία η τεράστια συλλογή «θησαυρών τρόμου» του
Cine News
Ζωντανή μουσική για βωβό σινεμά: Το Guitarte Ensemble "συνομιλεί" με την "Κοινωνική Σαπίλα"