MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
09
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

«Η ελιά είναι Delacroix»: Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Τι πραγματικά γνωρίζουμε για το ελληνικό ελαιόλαδο και τις διαφορετικές ποικιλίες του; Ο chef Αριστοτέλης Μέγκουλας μας ξεναγεί στον μαγικό κόσμο του.

| Photo credits: Vasso Paraschi
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Αντλώντας έμπνευση από το έργο του Vincent van Gogh, «Η συγκομιδή της ελιάς» που εκτίθεται στον πρώτο όροφο της μόνιμης Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, στις 30 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται μια ξεχωριστή δράση γευσιγνωσίας ελαιόλαδου μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του chef Αριστοτέλη Μέγκουλα, η οποία θα πραγματοποιείται μια φορά τον μήνα στο Café-Restaurant του Ιδρύματος.

«Οι ελιές είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικές, κι αυτό ακριβώς αγωνίζομαι να πετύχω. Μιλώ για ένα ασημί πότε γαλάζιο, πότε πρασινωπό, μπρούντζινο, ασπριδερό σε έδαφος κίτρινο, ροζέ, βιολετί ή πορτοκαλί, μέχρι το θαμπό κόκκινο της ώχρας. Αλλά πολύ δύσκολο, πολύ δύσκολο. Μου ταιριάζει πάντως, και με γοητεύει να δουλεύω μες στο χρυσαφί ή το ασημί», γράφει ο  Van Gogh στον αδελφό του τον Απρίλιο του 1889 και κλείνει «Η ελιά είναι άλλο πράγμα, είναι Delacroix, αν θέλουμε να τη συγκρίνουμε με κάτι».

Ξεκινώντας από τους γαλλικούς ελαιώνες που ενέπνευσαν τον Van Gogh, μεταφερόμαστε στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ελαιόλαδου, με ξεναγό τον Αριστοτέλη Μέγκουλα.  Μαζί με τον διακεκριμένο chef θα μάθουμε πώς να αναγνωρίζουμε ένα ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας μέσα από τα γευσιγνωστικά του χαρακτηριστικά, ενώ μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του θα μυηθούμε σε ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της ελληνικής γαστρονομίας.

Πώς γίνεται το πέρασμα από την ελιά στο ελαιόλαδο; Πώς η διαδικασία αυτή τροφοδοτεί τη δημιουργικότητα, τα έθιμα και τις παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα, ποιος είναι ο ρόλος του ελαιόλαδου σήμερα και πώς άραγε θα εξελιχθεί στο μέλλον;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Το χρώμα της φωνής»: Σεμινάριο με τη Μαρία Παπαγεωργίου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή12.09.2018

Ανακαλύψτε τους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ελαιόλαδο – κάποιους από τους οποίους μπορεί να μην τους είχατε καν φανταστεί. Δοκιμάστε βραβευμένες ποικιλίες ελαιόλαδου από όλα τα μέρη της Ελλάδας συνοδεύοντάς το με φρέσκο ζυμωτό ψωμί από το εστιατόριο ΑΚΡΑ, ψημένο στον ξυλόφουρνο, αλλά και φρεσκοψημένα καρβελάκια χωρίς γλουτένη από τον φούρνο Asterisque και γνωρίστε διαφορετικούς Έλληνες ελαιοπαραγωγούς.

Ο chef Αριστοτέλης Μέγκουλας.

Γεννημένος στο Παρίσι, μεγαλωμένος στον Πειραιά και με σπουδές στην γαστρονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, την Μπολόνια, ο Αριστοτέλης Μέγκουλας βρίσκεται ανάμεσα στους 100 επιδραστικότερους chef της δεκαετίας. Σήμερα η δημιουργική του βάση είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Κέρκυρα, όπου θα τον βρούμε στο βραβευμένο εστιατόριο Pomo d’ Oro Corfu, με 7 αστέρια στον οδηγό του FNL Guide. Μέσα από την ιδιαίτερη μαγειρική του και τους απρόσμενους συνδυασμούς υλικών που δοκιμάζει, στόχος του είναι η δημιουργία όμορφων αναμνήσεων γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο με νοστιμιές, κρασί και αγάπη.

*Σας προτείνουμε να μην έχετε πιει καφέ πριν από τη δράση, να μην φοράτε έντονα αρώματα και να μην έχετε πλύνει τα χέρια σας με αρωματικό σαπούνι.

«Η ελιά είναι Delacroix»

Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Ημέρες διεξαγωγής:

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024
Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025
Τετάρτη 23 Απριλίου 2025

19:00-21:00

Τα σεμινάρια είναι αυτοτελή.

Για πληροφορίες & κρατήσεις: https://goulandris.gr/el/events/oliveoiltasting

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

 

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εκδηλώσεις
Σχετικά Θέματα
Cine News
Γιώργος Λούκος: Στην Πειραιώς 260, το ντοκιμαντέρ για τον άνθρωπο που άλλαξε το Φεστιβάλ Αθηνών
Εκδηλώσεις
Θεατρικό θρίλερ στην Πλάκα, Ηπειρώτικα στο Ηρώδειο, 30 χρόνια Γιάννης Κότσιρας – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Cine News
Athens Pride 2026: Trans φροντίδα, street party και David Bowie – Οι εκδηλώσεις της εβδομάδας 8-14/6
Εκδηλώσεις
Free City: 10 δωρεάν εκδηλώσεις για διασκέδαση αυτή την εβδομάδα
Εκδηλώσεις
Από την Πειραιώς 260 μέχρι την Τεχνόπολη: Έξι λόγοι να βγεις σήμερα
Εκδηλώσεις
Αυτό το ΣΚ ο The Boy καταλαμβάνει τη Στέγη και το νέο αίμα του Φεστιβάλ Αθηνών ξετυλίγεται στην Πειραιώς 260
Εκδηλώσεις
Free City: 15 δωρεάν εκδηλώσεις για το Σαββατοκύριακο 6-7 Ιουνίου
Εκδηλώσεις
Από τον Σταύρο Ξαρχάκο στη νέα γενιά δημιουργών της Πειραιώς 260 και την Αυστραλία του The Boy – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
attracted to trees: Η ΑΣΚΤ στην Πειραιώς 260 με μια βραδιά νέων περφορμανς
Cine News
Επί Κολωνώ: Το θερινό σινεμά επιστρέφει στην αυλή με επτά κλασικές ταινίες
Εκδηλώσεις
Από την καυστική επιθεώρηση «Εγώ θα σας τα πω!» έως το εμβληματικό σύμπαν του Blade Runner – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Βεάκειο: Μουσική και θέατρο με θέα τη θάλασσα στο φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων