MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
02
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Καφές: Στο 24% από σήμερα ο ΦΠΑ για τον σερβιριζόμενο – Ενδεικτικές τιμές στις καφετέριες

Στον υψηλό συντελεστή και τα μη αλκοολούχα ποτά (κακάο, τσάι, χυμοί κ.αλ) – Παραμένει στο 13% η παράδοση στο χέρι και το delivery.

Monopoli Team

Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% επανέρχεται από σήμερα Δευτέρα 1η Ιουλίου ο σερβιριζόμενος καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά (κακάο, τσάι, χυμοί κ.αλ).

Ο φόρος στα εν λόγω ροφήματα μονιμοποιείται στο 13% μόνο όταν πρόκειται για παράδοση στο χέρι (take away και delivery).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Ελληνική Ένωση Καφέ ζητά τη μείωση του ΕΦΚ12.09.2018

Ενδεικτικές τιμές στις καφετέριες

Η επαναφορά του καφέ στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (24%), σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανατιμήσεις στην πρώτη ύλη, αναμένεται να φέρει αυξήσεις έως και 15% στον καφέ που σερβίρεται στα καφενεία και τις καφετέριες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πλέον στην ευχέρεια της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά να αποφασίσει αν θα «περάσει» στη λιανική τιμή την επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% (οδηγεί σε πρόσθετη αύξηση 0,11%) ή θα την απορροφήσει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις με τη νέα αύξηση 15% στην τιμή του καφέ:

– ο φρέντο εσπρέσο στην καφετέρια θα πωλείται στα 4 με 4,10 ευρώ από 3,5 ευρώ,

– η τιμή του φρέντο καπουτσίνο θα ανέβει στα 4,50 – 4,60 ευρώ από 4 ευρώ σήμερα και

– ο ελληνικός καφές που μέχρι χθες κόστιζε 2,5 ευρώ από σήμερα θα πωλείται τουλάχιστον 2,80 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης, επισημαίνουν τον κίνδυνο περιορισμού της κατανάλωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις, και ζητούν από την κυβέρνηση να μην ισχύσουν οι δύο διαφορετικές «ταχύτητες» στον ΦΠΑ για τον καφέ.

Η διεθνής τιμή του καφέ βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε ανοδικό «ράλι». Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές στην αγορά ποικιλίας καφέ Robusta έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών και από τον Ιανουάριο του 2024 έως το Μάιο έχουν αυξηθεί κατά 50% συμπαρασύροντας προς τα πάνω την τιμή του καφέ Arabica.

Διαβάστε περισσότερα στο Skai.gr.

Περισσότερα από Επίκαιρα
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
Stop Scrolling: Από το Paris Fahion Week μέχρι τη Βιολάντα, ένα scroll απόσταση
Επίκαιρα
«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Νέα κίνητρα με επιδότηση έως 90%
Επίκαιρα
Αίγινα: Απολύτως ακατάλληλο για κάθε χρήση το νερό – Οι συστάσεις της Περιφέρειας
Επίκαιρα
Από βιντεοκλήσεις μέχρι memes: Το 97% αλληλεπιδρά με την οικογένειά του ψηφιακά
Επίκαιρα
Ο εγκέφαλός μας αλλάζει σε τέσσερις ηλικίες: 9, 32, 66 και 83
Επίκαιρα
Stop Scrolling: Μερικές καταστροφικές πλημμύρες και ένα Συμβούλιο Ειρήνης μετά
Επίκαιρα
Airbnb: Αυτή είναι η μέση ημερήσια τιμή στην Ελλάδα
Επίκαιρα
Υβριδική εργασία και «πόλεις των 15 λεπτών»
Επίκαιρα
Κλειστά όλα τα σχολεία της Αττικής λόγω της κακοκαιρίας
Επίκαιρα
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Η Πρωτοβουλία Cycladic Identity ανακοινώνει την 4η φάση χρηματοδότησης προγραμμάτων
Επίκαιρα
Αυτοί ήταν οι δημοφιλέστεροι νησιωτικοί προορισμοί για Έλληνες και ξένους το 2025
Επίκαιρα
Ελλάδα: Το 35,5% του εισοδήματος πηγαίνει στη στέγη – Νέα μελέτη της διαΝΕΟσις